Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Víš co je nejhorší na tom, když se s tebou někdo rozejde? To, že si vzpomeneš, jak málo sis vážil těch, s kterými ses rozešel. A pak si uvědomíš, že tak málo si teď váží oni tebe." ________ 2 milenci, jeden den, Vídeň, a jeden velmi dlouhej dialog. Je naprosto fascinující s odstupem času – vzhledem k tomu, že čas je důležitým prvkem celé Before trilogie – sledovat jak vznik zcela spontánní lásky mezi Ethanem Hawkem & Julie Delpy, tak to, jak se z týhle minimalistický indie artovky stala kultovní klasika nejen v rámci žánru, ale i populární Valentýnská filmová stálice. Richard Linklater je mistr scénárista, protože vytvořil nejrealističtější a nejautentičtější vyobrazení naivity a nevinnosti lásky, co kdy filmový médium spatřilo. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Mile patetické milostné dobývání. Zvolená disciplína: střídavé monology s časovou dotací deseti hodin. Speciální schopnosti: místy nesnesitelné exhibování hloubky vlastní duše. Verdikt: snímek nelze nemít rád, protože míra do své výjimečnosti zahleděné otravnosti je u hlavních hrdinů skvěle lidská. Třetí díl je ale mnohem lepší. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento filmík mi nápadne pripomína, že sa mohol inšpirovať románom Peter a Lucia od francúzskeho spisovateľa Romaina Rollanda. Tak ako v románe, film zachytáva náhodné stretnutie dvoch mladých ľudí, ktorý napriek okolnostiam a uvedomení si, že ich vzťah nebude mať budúcnosť, prežívajú spoločné chvíle naplno a sú plné optimizmu. Ísť na tento film s kočkou do kina, tak úspech máte zaručený. Od začiatku do konca plný sladučkých filozoficko-rozprávkovo-pesimistických rečičiek, že až neveríte, že to môže vydržať do konca celého filmu. A vydrží! Opäť jeden z krásnych filmov na ktorý treba mať tú správnu náladu. A navyše ten záver. Tvorcovia určite mysleli na pokračovanie už vtedy. 85%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $5,535,405Tržby Celosvetovo $22,600,000║V jednoduchosti je niekedy sila, a to platí aj v tomto prípade, kde je dej založený na výborne zostavených dialógov, nádherne spestrujúcich dobrodružstvo náhodne sa stretnutej dvojice, užívajúcej si nevšednú zamilovanú chvíľku v meste Viedeň. /75%/ ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě teda těžce nedostal. Pořád jsem se snažila pochopit ty pochvalné ódy kritiků, ale nepodařilo se mi to. Horší snad jsou už jen Madisonské mosty. Již n-krát užité téma krátkého, avšak osudového setkání mě tentokrát oslovilo asi jako reklama na Ariel. Pokud bych zatoužila po shlédnutí podobého filmu sáhnu určitě spíš po 30-let starých Nebožtícíh přejících lásce. Tenhle film se podle jedné recenze vyznačuje brilantními dialogy. Já můžu říct jen, že tak stupidní a klišovoté rozhovory jsem ještě neslyšela. (Proboha, proč ona musí být citlivá a pověrčivá a on zas racionální?) A to mluvíme o filmu, který je na dialozích postaven. Alespoň nevím, o ničem jiném, co by mohl nabídnout. Má to být samozřejmě příběh "jako ze života". Jenže tihle umělohmotně krásní vypulírovaní hrdinové mi nikdy nepříjdou jako skuteční. - Doufám, že 2 díl Před soumrakem, odehrávající se po 7 letech můj dojem napraví. Nostalgická nota by mohla být alespoň něčím v té citové prázdnosti, kterou jsem cítila při sledování tohoto filmu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Natáčanie filmu trvalo 15 dní a prebiehalo vo Viedni. (Tasartir)
  • Na konci filmu Jesse poznamená, že je 16. června. Stejné datum je použito v knize Ulysses od Jamese Joyce, která vypráví o Leopoldu Bloomovi a jeho jednodenní cestě po Dublinu. (HellFire)
  • Nápad na film vzešel z hlavy samotného Richarda Linklatera a vztahuje se k noci, kterou strávil chozením po Philadelphii s Amy, ženou, kterou náhodou potkal. (novoten)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama