Reklama

Reklama

Bitva u Cherženca

  • Sovětský svaz Seča pri Keržence (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Válečný
Sovětský svaz, 1971, 10 min

Obsahy(1)

Na motivy legendy starověrců a na motivy opery Rimského-Korsakova  Pověst o neviditelném městě Kitěži byla vytvořena filmová freska o městě, které bylo skryto do vod jezera, aby bylo uchráněno vpádu Tatarů. Ve filmu byly užity motivy ruských ikon a obrazů ze 14. - 16. století. (Jezinka.Jezinka)

Recenze (3)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Strhující animaci tohoto vlasteneckého díla na účinku poněkud ubírá necitlivý způsob, jakým zachází s Korsakovovou hudbou (z opery "O neviditelném městě Kitěži"). ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Epické dielko, ktoré na poli 10 minút mení nielen formu z akou pracuje ale aj spôsob rozprávania z ikonického do subjektívneho. Nejedná sa síce o žiadny veľký animovaný skvost, ale spôsob akým je film spravený je rozhodne zaujímavý. Hlavne preto, lebo využíva aj priestor. Stojí za pozretie. ()

Reklama

WikingVik 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmu do úvahy, že dlouhá léta před vznikem tohoto sovětského veledíla natáčel Karel Zeman super animáky, tak nechápu jak toto může mít na ČSFD nad 80%. ()

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen podle ruské legendy (13. století) o "neviditelném" městě (Velký) Kitěž, které bylo po ustavičných modlitbách boží silou skryto před mongolsko-tatarskými nájezdníky do vod jezera Světlojar. (JoranProvenzano)
  • Ve filmu byly použity kopie ruských ikon a fresek ze 14. až 16. století. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama