Reklama

Reklama

Pohádka pohádek

  • Sovětský svaz Skazka skazok (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1979, 29 min

Obsahy(1)

Zatiaľ najrozsiahlejší realizovaný projekt stál Norštejna tri roky tvrdej práce. Vzniklo jedno z najnápaditejších a najoriginálnejších diel svetovej animovanej kinematografie. Film sa neozvyčajne odpútanou formou zamýšľa nad osudom človeka, hrôzami vojny a obyčajným ľudských šťastím. Jadrom snímky je známa ruská uspávanka, ktorej hrdinom je malý šedý vĺčik a pieseň Unavení slnkom, ktorá bola veľmi populárna v tridsiatych rokoch minulého storočia. Rozprávku rozprávok na Festivale olympijských umení v Los Angeles 1984 vyhlásili za najlepší animovaný film všetkých čias. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

easaque 

všechny recenze uživatele

U nás doma byl tento animovaný film často "promítaný" tak ho mám naučený téměř nazpaměť. Je plný zvláštní poetiky, kterou stále nedokážu správně uchopit, ale cítím z něj úžasnou atmosféru se skvěle střídanými tempy i díky směsi různých animačních způsobů. Pohádka je v tom jen přeneseně a spíš je to hodně o reálném životě, drsném a neúprosném. Tak to momentálně cítím a doufám, že jednou pochopím. I tak však dám 5hvězdiček, protože si v něm vždycky při dalším shlédnutí v něm najdu něco nového. A pro děti by to bylo asi silné kafé .... [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

I když jsem si přečetl o čem to bylo (přiznám se, nepochopil jsem), faktem je, že příběh to nemělo a obrázky se mi rychle okoukaly, protože pro mě postrádaly onen smysl. Takže nemůžu jinak. Možná že potřebujete umět rusky a číst si nápisy, co občas poletují kolem, nebo musíte být někdo, kdo se rozplývá nad každým vybočujícím animáčem, abyste to ocenili, já ale nejsem ani jedno. Bohužel. Nemám rád abstraktní filmy; z hlediska někoho, kdo hledá ve filmu zábavu a ne umění, je to k ničemu. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohádek je jedním z těch filmů, o kterých možná ani nebudete vědět, co si myslet. Je snový, plný symbolů, vzpomínek, děj není důležitý, důležité jsou emoce, které ve vás vyvolává. Je to těžce uchopitelný a interpretovatelný film. Pokud budete mít náladu, asi vás dokáže jeho atmosféra pohltit a vy se budete k filmu chtít pořád vracet. U mě se to tak bohužel úplně nepovedlo, možná jsem jej ještě dostatečně nepochopila nebo jsem prostě jen nebyla v tom správném rozpoložení. Byl hezký, ale nebyla to pro mě bomba. ()

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Lidská, natož ještě dětská mysl si nepamatuje všechny události chrono(logicky), sny častokráte později splývají s realitou, vzpomínky se prolínají s představivostí… Pohádka pohádek je spojením sekvencí, které na sebe navazují symbolicky, střetávají se a nakonec splývají dohromady, neboť konec pohádky může být i jejím začátkem (nebo naopak). Film používá několik rozdílných (i různě animovaných) postav, které spojuje postava „malého šedého vlka“ z ukolébavky. Smysl scén zůstává někdy ukryt za obrazy a často i za slovy. Nejzřetelnějším poselstvím je zobrazení smutku a utrpení v sekvenci s mizejícími tanečníky, kteří se pak jako stíny plouží do války, aby pozdější titulky novin a úryvky z dopisů oznamovaly jejich smrt. Když se v roce 1984 rozhodovalo o nejlepším animovaném filmu všech dob, byla mezi mnoha kandidáty vybrána právě Pohádka pohádek, stejně tomu tak bylo o osmnáct let později na Záhřebském festivalu animovaných filmů, na důkaz, že čas neubral nic z ponuré stínové krásy Norštejnovy animace. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a prekombinované zároveň.... Neskutočne pôsobivá rozprávka, ktorá asi nie je moc vhodná pre detského diváka. Podobne ako ani Exuperyho Maly princ nie je moc pre deti. Skazka skazok skýva strašne veľa a vdaka originalite, zvolenej technike a vypovednej hodnote mi tak ľahko z hlavy nevyfučí. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama