Reklama

Reklama

Ježek v mlze

  • Sovětský svaz Jožik v tumaně (více)
Mysteriózní / Animovaný / Krátkometrážní / Drama / Horor
Sovětský svaz, 1975, 10 min

Obsahy(1)

Príbeh malého ježka, ktorý ide ako každý večer starou známou cestou navštíviť priateľa medveďa, nesie mu malinový džem a teší sa, ako budú spolu počítať hviezdy, popíjať čaj. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby sa cestou nestratil v hmle a všetko nebolo zrazu inak... (oficiální text distributora)

Recenze (79)

easaque 

všechny recenze uživatele

Básník zrovna nejsem, ale tady v téhle malé pohádce byla atmosféra velmi dobře vystavěna a ve mě to probudila mé poetické já. Určitě patří k těm animákům, které by se měli pouštět dětem - bohužel se bojím, že dabing by ho zkazil. Ale maminka s tatínkem by mohli překládat... to by byla pak ta příjemná rodinná atmosféra. Originální video naleznete třeba na ulozto.cz [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Do hávu klasickej personifikovanej rozprávky-bájky zaobalený štylisticky vybrúsený, formálne uhrančivý expresionistický horor hrubozrnného kalibru. Norštejn je poet starodávnej kresby ožívajúcej v jemne sa nabaľujúcej atmosfére s až gotickým nádychom. Ruská sugescia v akcii. Na dôslednejšie odčítanie myšlienkovej podstaty je nutné ďalšie zhliadnutie. 100% Video tu (s anglickými titulkami). ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mlha je prevít, to ví už zasloužilí horroroví tvůrci. Věděli to i prostí lidé, protože ti v ní určitě zabloudili častěji, než auto v němž společně na pařbu jeli Carpenter, King a Herbertem, a tak vznikl lidový příběh, podlě nějž byl natočen tenhle milý, pohádkově temný příběh o ježkovi, který cestou na návštěvu k medvědovi, zabloudí v mlze. A vidí v ní divné, předivné až roztodivné věci, milé děti. Animace je zpočátku až dost úsměvná, ale jakmile vstoupíme do mlhy, přesladká pohádka se mění v napínavý skoro až horror (když se objevil psí čumák, málem jsem vykřikl), sugestivně podporovaný trefným hudebním doprovodem a lehce využívající dnes přečpelé momenty (lekačka doprovázení zvukem). Je to fajn, více pohádka než horror, ale je to přesně ten druh pohádky, z níž může krásně zamrazit. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že v Sovětském svazu byli opravdu ve všem první a měli všechno nej... Buď největšího ježka na světě, nebo nejmenšího medvěda. Kresba a atmosféra perfektní, jen ten děj se mi jevil poněkud zvláštní, každá postava pobyla na plátně jen chvilku, většinou neměla žádnou funkci pro příběh, prostě se jen tak vynořila a zase zanořila... jako v mlze... jo ahá! ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Ekzistencialnyj jožik¬         Už výtvarné zpracování samo, aniž bylo porozuměno mluvenému slovu, je velice zdařilé (výtvarně jsou postavy zpracovány stejně jedinečně, jako u našeho J. Trnky); ač ovšem teprve po porozumění jemu můžete ono plně oceniti (brunátné tváře medvěda, útlost ježkova těla etc). Vnímavý člověk ale rozumění mluvenému, po několika pozorných shlédnutích, nebude mnoho postrádati — byť v některých místech (pouť po řece) je dosti důležito.¬                 Já sám — roztržit a těkav po kdovíjakých zeměkrajích — jsem byl plně osvícen až na potřetí, slovenskými titulky; neboť rusky ani anglicky mnoho nerozumím. A tak jsem si mohl na počtvrté vychutnati Jožika v tumaně i v původním ruském namluvení… Dodávám, že myšlenka se s příběhem a ten zas s výtvarnem a naopak natolik propojuje, že označiti tento počin za dílo dokonalé není přeháněním… ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • V Kyjevě stojí socha ježka právě z tohoto filmu. (Puppy)

Reklama

Reklama