Reklama

Reklama

Co kdyby vám někdo dal krabičku s tlačítkem, po jehož stisknutí byste získali milion dolarů, ale současně by připravila o život někoho, koho neznáte? Udělali byste to? A jaké by byly následky? Píše se rok 1976. Norma Lewis (Cameron Diaz) je učitelkou na soukromé střední škole a její manžel Arthur (James Marsden) je technikem v NASA. Jde o naprosto průměrný manželský pár, který žije běžným životem na předměstí se svým malým synem... dokud se u jejich dveří neobjeví tajemný muž se silně znetvořeným obličejem (Frank Langella) a nabídne jim něco, co jim může navždy změnit život: krabičku. Během 24 hodin, které na rozhodnutí mají, jsou Norma a Arthur nuceni čelit zásadním morálním dilematům. Brzy zjistí, že následky jejich rozhodnutí jsou zcela mimo jejich kontrolu a týkají se mnohem zásadnějších věcí než jen jejich vlastního štěstí a osudu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (663)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Film vyprávějící zajímavé a velmi originální téma. Zprvu se film zdá být pouhou iluzí, zmáčknutí tlačítka, které vydělá pohádkové peníze. Postupně se na příběh začínají nabalovat další a další úrovně a nutno podotknout, že některé jsou velmi nepřehledné. To co začíná, jako tradiční thriller popisující banální problém, přeteče v téměř mezigalaktický průser. Zakomponování do příběhu různé americké vládní agentury, jako NSA, CIA, FBI nebo NASA, byl ovšem velmi nestrategický krok vyvolávající velké nesrovnalosti v mysli diváka. Nedokázal jsem se zorientovat kdo z jaké agentury je zlý a hodný, kdo ke komu patří a o co mu jde. Je mi jasné kdo byl tím hlavním zadavatelem testu, ovšem lidé pracující pro ně, to byl oříšek. Film proplétají pasáže, které absolutně nedávají smysl, ale samotný příběh a mírný morální apel na diváka je natolik kvalitní, že musím dát 80% 09.02. 2010 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bacha tenhle komentář bude trochu spoileroidní :) Zase je to podivné, ale velmi hezky retro stylizované a porce onanie a přemrštěnosti se oproti Southland Tales snížila tak na 20%. Na stupnici divnosti si toto může podat ruku třeba s tím Donnie Darkem. Teď už ale k filmu. Líbilo se mi tam to morální dilema a i některé další motivy "testování" (asi) mimozemskou rasou (zvanou zaměstnavatelé) za tiché podpory NSA. A také se mi líbilo to samotné zakončení, které sedí jako prdel na nočník. Tudíž je alespoň ta hlavní, thrillerovitá, část filmu uspokojive zodpovězena. Ten zbytek mi trošku připoměl příběh Half Life 2 s rasou Combine, která jedná pomocí zástupců zde na zemi. Co se hereckejch výkonů týče tak James Marsden velmi dobrý, Frank Langella perfektní a Cameron Diaz mi tam moc neseděla. 70% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem průšvih, a tak jsem ho dostal. Zajímavý námět vyšuměl jak sklenka minerálky. Klasický příklad uměle natažené povídky do celovečerního filmu. Chvíle jsem měl pocit, jako bych sledoval Fincherovu Hru, ale to se rychle vytratilo. Kam se podělo napětí? Kde zůstala mrazivá atmosféra? Špatné konce mi nevadí, ale takhle by se snad ve skutečnosti zachoval málokdo. Zabíjet jen proto, aby zůstala návaznost na konání dalších hlupců toužících po milionu dolarů, mi přišlo jako bezvýchodné konání scénáristy, co nevěděl, jak příběh ukončit. Hloupý film, jenž by si ve skutečnosti zasloužil odpad. Pár momentů, včetně herců, mě však zaujalo, budiž tedy 2*...ale již nikdy více. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Kelly se přestal opájet vlastní pochybnou genialitou a vrátil se zpět na zem, aby naservíroval velmi protřelý a vychytralý žánrový hybrid, který táhne atmosférou pobledlých sedmdesátek, morálními dilematy a démonickým Frankem Langellou. Netrápí dlouhým vysvětlováním, jen dává vzpomenout na Kubricka a přímo míří na bránu. Výborný závěr. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Poprvé Richard Kelly natočil opravdový film. The Box je atmosférou vynikající, prostějším příběhem se sci-fi mysteriózní zápletkou prokletý a kvalitními drahými triky ošizený snímek, který mě usadil na skoro celé dvě hodiny do sedačky (byl jsem na posteli, ale zní to blbě:)). Cameron Diaz i James Marsden patří mezi mé oblíbence a hrají velmi dobře. Frank Langella má smůlu, že ho Kelly nechal zabírat z blbých úhlů a jeho digitální "zjizvení" je hrozně patrné. Jak jsem řekl, atmosféra nemá chybu, retro je dotaženo do detailu a sci-fi příběh, který nahrává spekulacím a mrazení v zádech (první příjezd do motelu, knihovna...) mě prostě dostal. K nejvyššímu hodnocení chybí pouze trochu krtší stopáž a trochu víc peněz. Ta levnost je tu opravdu hrozně poznat. Ještě škoda, že Langellu zabírá kamera tak špatně, že digitálně "ubraná" tvář je jak pěst na oko a divák tomu ve většině záběrů ze strany vůbec nevěří. Jinak velmi dobrá věc, které ve mě splnila všechna očekávání. Kelly umí točit i normálně a nemusí furt opisovat od Lynche (tentokrát opisuje jinde:))). ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Hlavní postavy Norma a Arthur Lewis Lew jsou založeny na rodičích režiséra Richarda Kellyho. Jeho matka měla také zmrzačené nohy a jeho otec také pracoval pro NASA. (Pethushka)

Související novinky

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama