Reklama

Reklama

Recenze (12)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nestoudná a zcela zmatená kopírka ´The Omen´, která do původního konceptu přidává jakýsi blábolivý kosmický sci-fi prvek, aby si i fandové ´Blízkých setkání´ přišli na své. Holčička to hraje otřesně, klasik John Huston se svým potměšilým úsměvem vypadá, že to má celé na háku a v duchu odpočítává natáčení dny do konce a Franco Nero, který na konci sedmdesátek byl v Hollywoodu vděčný za každý štěk, pobaví svojí blonďatou dlouhou parukou v krátké kreaci jakéhosi Aštana Šerana. Nejhorší na tom celém je, že mě svým zvrhlým způsobem bavilo se na to koukat, protože to má neopakovatelnou patinu kousků z dekády, kdy bylo ve filmu možné všechno. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pokud vám vaše dítě občas připadá jako z jiné planety, nemusíte být třeba daleko od pravdy. The Visitor, uváděn i pod názvem Stridulum, si pohrává s touto zajímavou myšlenkou, bohužel tak dělá poněkud nezáživnou cestou. O to víc zamrzí obsazení hereckých star, když pomalu nemají co hrát (Henriksen ještě ušel, zato Nero to pěkně odsral). Sci-fi magořina. ()

Reklama

wipschka 

všechny recenze uživatele

Stále nemohu uvěřit tomu, co jsem videla - a že se mi to jen nezdálo. Snová atmosféra snímku není myšlena jako pozitivum. Film jen prostě dává smysl asi tak jako podprůměrný sen. Ani chování všech postav neni od "snové" atmosfery ochráněno. I ty fantasmagorické mimoplanetarní Aštan Šeran efekty mývají jen o něco větší grády (nechť jsou všechny bytosti šťastny!!). Příběh o mimozensky rozmazleném potomku (který byl zahrán fakt dobře. Tak na 3 facky minimálně!), disponující údajnou mocnou (přirozenou i nadpřirozenou!!!) silou, kterou ale beztak nepoužívá když je třeba. Spíš jen na škádlení chlapců na skluzišti. Hodnotím tak velkým WTF, jaké jen najdu v rukávě! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Paradisi se nejspíš ucházel o natáčení druhého Omenu a když ho odmítli, rozhodl se, že si natočí vlastního. A aby byl orginální, neposlal na nevinné dítě žadné z pekelných knížat, ale ducha megazlého ufouna. No orginální to pochopitelně není a omenovské téma je občas kopírováno až s dojemnou přesností, ale nemůžu si pomoct, mě se to líbilo. Byli tu fajn herci, ošklivá, zlá a protivná holčička, šílení ptáci a bruslařská scéna, která fakt stála za to. A taky tu Franco Nero hrál emzáckého Ježíše, který vede intergalaktickou školku. Prostě zábavná blbina. 60% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"The Visitor" je film, o kterém se báječně píše, ale divácký zážitek z něj zdaleka nedostojí jeho předjímané bizarnosti. Pouhý výčet aspektů tohoto neuchopitelného snímku by při tom měl být garancí zcela nevídaného zážitku. Máme tu totiž evidentně štědře financovanou produkci ze zlaté éry italské žánrové kinematografie, kterou režíroval asistent Federica Felliniho a kde hraje plejáda výrazných hereckých osobností ověnčených prestižními cenami a známých tváří jako Mel Ferrer, Glenn Ford, John Huston, Shelley Winters, Lance Henriksen, ale také Franco Nero v roli vesmírného Ježíše, a dokonce i režisér Sam Peckinpah, který byl ale už tou dobou tak vylitý, že ho museli předabovat. Děj představuje fantasmagorický mix deníčků Ivo Aštara Bendy a "Přichází Satan" obohacený o inspirace z "Ptáků", "Carrie", ale i "Blízkých setkání třetího druhu" a "THX 1138". Stylově pak má "The Visitor" svou vytříbenou formou a znepokojující atmosférou nejblíže k vrcholným dílům Lucia Fulciho jako "Brána do záhrobí", která rozkládají hranice racionality a vystavují diváky až halucinační vyšinutosti mimo tradiční koncepty vyprávění známé jak v mainstreamovém, ale i artovém rámci. Ano, zní to až příliš dobře na to, aby to byl alespoň v nějakém smyslu funkční celek. Po zhlédnutí člověk uvěří zkazkům o tom, že režisér hercům a členům štábu během natáčení odmítal vysvětlovat svou vizi, protože všichni zúčastnění vskutku vypadají, že se ocitli v jiném světě, kde proti své vůli vykonávají předem naprogramované úkony. Těžko říci, jestli "The Visitor" měl být nesoudným dílem pomateného fanatika typu "Bojiště Země" L. Rona Hubbarda, potažmo Johna Travolty, nebo naopak jízlivě důsledným příspěvkem mezi dobové italské plagiáty hollywoodských hitů. Rozhodně ale divácky funguje pouze jako rozjařile komentovaný camp, kdy si budete s gustem vychutnávat každý další WTF moment, a nikoli coby vážné dílo. Ostatně italskou hororovou tradici "The Visitor" evokuje pouze formálními postupy, ale svou přebujelostí a excesivnosti i rozšafným užíváním mechanických a optických triků má mnohem blíže k hongkongským burleskním snůškám atrakcí od Lama Ngai Kaie. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama