Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

kitano 

všechny recenze uživatele

Su vojnove filmy, ktore sa snazia zaujmut hlavne megalomanskou reziou a viac ako na samotnu podstatu vojny sa zameriavaju na osudy jednotlivych hrdinov. Nieje to chyba, no su to filmy viac urcene na zabavu. All Quiet on the Western Front ma nenapadnu reziu, nie prilis slavne tvare, no vojnu vam predstavi vcelej jej , az grotesknej, absurdnosti. Osudy hrdinov su velmi silne a putave, no dopredu sa po celu dobu tlaci ony zmysel/nezmysel vojny. Tak trpky pocit, ktory som mal po skonceni filmu som pri pozerani hadam este nezazil. Nenechajte sa odradit tym, ze v zatvorke za nazvom je napisane "TV film". Vyprava je prekvapivo bohata a realitu vojny film zobrazuje naozaj posobivo. Jednoznacne jeden z najlepsich vojnovych filmov ake som videl. (ps.: predlohu som necital) (10/10) ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené podle knižních zpracování jsou obvykle pro jejich čtenáře zklamáním. Je jen málo snímků, které se tomuto pravidlu vymykají. A právě jeden z nich je tato televizní verze slavného románu Na západné frontě klid, od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea. Měl jsem z něj totiž možná ještě lepší dojem než z knihy a to je tedy co říct! Příběh je velmi dobře vyprávěn, tím mám hlavně na mysli přechody mezi realitou a vzpomínkami hlavního hrdiny Paula na střední školu a vojenský výcvik. Co se týče válečné atmosféry v zákopech, tak se jí jen tak nějaký film nevyrovná - vylíčení války je kruté, zároveň však ale i pravdivé, a navíc je doprovázeno vynikající depresivní hudbou. Až se chce místy i diváku brečet, jak špatně dopadla generace mladých kluků, poslaných ze školních lavic rovnou do krvavých jatek na frontu. Můžeme tak být jedině rádi, že už žijeme v jiné době a že tu zlou válku můžeme jen sledovat například v tomto výborném válečném snímku.80% ()

Reklama

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý som si pozrel namiesto povinného čítania rovnomennej knižky Remarqua do školy. No nepozerajte tak na mňa! Nemal som proste čas :) No, ale späť k filmu. Herci hrali skvelo, zákopy a zničené dediny vyzerali veľmi realisticky. Z postáv ma najviac zaujal Kat alebo taktiež aj Himmelstoss, ktorý vyzeral ako Steve Martin s poirotovskými fúzikmi. Inak vedeli ste, že sa točilo v Česku? Keď som sa to dozvedel, takmer vôbec ma to neprekvapilo pretože už počas filmu som si všimol tie také "typické" české železničné staničky, ktoré vyzerajú rovnako už po desaťročia. Celkové hodnotenie: 84% a musím povedať, že som sa ani chvíľku nenudil. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velká válka (První světová) ve své plné hrůznosti. Spíše, než o krvavé, brutální záběry utrhaných končetin, vyhřezlých vnitřností, budete šokováni hrůzou vydanou brilantními hereckými výkony. Strach o postavy zde jde především. Vykreslení doby, kulisy (bouraného centra českého města Most), skvěle vybraní herci, velice silná knižní předloha i kvalitní scénář jsou silnými stránkami tohoto válečného snímku. Co mě zde štve jsou kolikrát ne až tak zajímavé bitevní scény a řady vojáků po zasažení zvedající ruce na ukázku, že jsou mrtví. Ovšem tam, kde se spolu lidé baví, nebo kde je v záběru jen hlavní postava a někdo s ní, jsou těmi nejzajímavějšími stránkami tohoto snímku a vůbec nejlepší scéna je sledování hlavního hrdiny, jak pomalu umírá francouzský voják, jehož v noci zasáhl nožem. Z té mi šel doslova mráz po zádech. Ve výsledku kvalitní televizní, nadprůměrný počin, který si libuje v komornějších scénách. V těch epičtějších jde vidět ona starší doba, ve které byl natočený a nedostatek peněz. I přes to tento snímek všem milovníkům válečných filmů doporučuji. 75% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Některé velkofilmy se tváří kvalitou jako piloty nekvalitních seriálů. Tento televizní film má však takovou úroveň, že strčí tyto velkofilmy do levé i pravé kapsy. Možná by se líbil i Erichu Maria Remarquevi. Paul Baumer výbornou formou převypráví svůj příběh. Komentář psán 100 let po vypuknutí první světové války. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • V čase 1:53:15, kdy vojín Paul Baumer (Richard Thomas) nese kýbl a pod útokem ho upouští na zem, tak v následujícím celkovém záběru již kýbl chybí. (Snickors)
  • Epizodní role a kompars si zahráli čeští herci, studenti FAMU i vojáci základní vojenské služby. (jenik71)
  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)

Reklama

Reklama