Reklama

Reklama

Operace Overlord

  • Velká Británie Overlord
Trailer
Velká Británie, 1975, 85 min

Režie:

Stuart Cooper

Scénář:

Christopher Hudson (původní scénář) (více)

Kamera:

John Alcott

Hudba:

Paul Glass
(další profese)

Obsahy(1)

Operace Overlord znamenala největší vyloďovací akci v historii vojenství a stala se rovněž významným mezníkem celé druhé světové války. Film OPERACE OVERLORD zachycuje přípravu prostého britského vojáka, od jeho povolání k armádě, přes tvrdý výcvik, první milostné dobrodružství, až po informační karanténu a následné vylodění na břeh v Normandii. Americký režisér Stuart Cooper kombinuje hrané záběry s autentickými dokumenty, v postavě vojína Toma (Brian Stirner) zosobňuje statisíce jemu podobných osudů mužů, kteří 6. června 1944 bojovali na břehu Francie proti hitlerovskému Německu. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Dont 

všechny recenze uživatele

Psychologický snímek ukazující válku očima řadového britského vojáka a využívající četné dokumentární záběry. Bohužel je příliš nudný, už proto, že od začátku neskrývaně spěje k tak nějak očekávanému konci. V závěru se film trochu přiblíží k divákovi, ale na to, aby si mě získal, by musel nabídnout daleko více v předchozí hodině. Kdybych hodnotil pouze závěr, dal bych čtyři, první hodina je ale maximálně za jednu hvězdu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neskutečná věc, artovní záležitost! Váleční fajnšmekři by se neměli nechat odradit odpady některý zdejší jůzrů, kteří asi čekali Ramba! Kdyby nebylo zvrhlé psát, že toto válečné psychologické drama bylo krásné, pak bych to napsal a podrthl. Z tohohle filmu na vás dýchne atmosféra válečné Anglie. Doba supících vojenských vlaků, konvojů armádních vozidel na silnicích, nočního hučení startujících lancasterů kamsi do na Německo i denní zpívání Merlinů prolétávajících Spitfirů nad zelenou anglickou krajinou. Je to ale také doba natlučených tanečních sálů, kde se za rytmů swingu houpají muži v uniformách pěchoty, letectva a námořnictva do nichž jsou zavěšené krásné dívky, které své chlapce už možná nikdy neuvidí. Je to doba houkajících sirén za temných nocí prosvětlovaných světlomety hledajícími tam kdesi nahoře stín smrti s kříži na křídlech...... Píše rok 1944 a spojenci shromažďují nesmírné invazní loďstvo, které po naplnění technikou a vojáky vyrazí přes La Manche ke břehům Normandie... Příběh Toma a způsob podávání příběhu prostřednictvím představ a myšlenek je hodně podobný Tenké červené linii. Rozdíl je v tom, že v Tenké všechna technika byly veteráni. V Overlordu jsou to skutečné tanky, jeepy, brencarriery.... Díky dobovým záběrům dokonale vsazeným do filmu prakticky divák nerozezná, kdy se dívá na herce a kdy na skutečné muže... Tohle byl pro mne zážitek ! ----- Tak a teď si asi budu celý den broukat... ,,We don't know where we're going until we're there. There's lots and lots of rumours in the air. We heard the captain say, 'We're on the move today.' We only hope the blinking sergeant major knows the way...'' ----- * * * * * ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Pohľad na regrútovanie obyčajného britského vojaka počas 2. svetovej vojny, od nástupu na výcvik až po jeho smrť na bojisku. Bohužiaľ nič viac, žiadny nosnejší príbeh, ktorý by spájal onen prvoplánový pohľad. V čiernobielej farbe a doplnené (lacnými) dokumentárnymi zábermi, jasne odlíšiteľnými od záberov hraných, neponúka žiadnu vyššiu kvalitu a napriek krátšej stopáži nudí. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě zaujalo hlavně kombinování hraného filmu s dokumentárními záběry. Je to sestříháno tak, že například po pohledu na invazní čluny zezadu (dokument) vidíte obličeje herců v rolích vojáků na člunech. Film je natočen černobíle, takže iluze je dokonalá a hranice mezi fikcí a dokumentem se často těžko hledají. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První z trojice válečných filmů roku 1975 a černobílý art. Podle popisu a komentářů jsem čekal nějakou přeceněnou kravinu, nakonec to dopadlo tak napůl. Je tu mor spousty starých válečňáků - tuny dokumentárních scén, což spíše zdržuje než dotváří kolorit doby. Nějaké ty artové scény, které bych si klidně odpustil. No ale také krásná nostalgická hudba včetně úžasné swingové písničky. A když se režisér zrovna neopájí dobovými záběry a technikou, je tu celkem pěkný příběh obyčejného vojáka od narukování, přes buzeraci na výcviku, debaty s kamarády, první lásku až po první (a poslední) nasazení. Nebylo to úplně špatné, ale já radši tradičnější filmařinu, než podobné artové úlety. ()

Reklama

Reklama