Reklama

Reklama

Browningův překlad

(TV film)
  • Velká Británie The Browning Version
všechny plakáty
Velká Británie, 1985, 93 min

Obsahy(1)

Životní bilancování může být někdy hodně bolestivé. Na vlastní kůži to poznává stárnoucí učitel latiny a řečtiny Andrew Crocker-Harris, který končí po osmnácti letech své působení v elitní internátní škole. Trpce si přiznává, že ve svém životě zklamal nejen sám sebe, ale i své okolí. Žáci si od něho vždy drželi odstup, způsobený jeho chladností a tvrdostí, mnohem mladší manželka Laura zůstala po jeho boku nespokojená. Chtěl být dobrým pedagogem, avšak zapomínal na lidskou stránku svého povolání. Najdou se však lidé, jako jeho nadaný žák Taplow nebo americký kolega Hunter, kteří dokáží ocenit jeho skryté hodnoty a dát mu naději do budoucnosti. Snímek je druhou filmovou verzí hry britského dramatika Sira Terence Rattigana, která byla poprvé uvedena v roce 1948. Tvůrci nového zpracování se soustředili na hrdinův vnitřní svět a jeho vztahy k několika lidem. Zároveň kladli důraz na vytvoření atmosféry britské chlapecké školy, v níž jakoby se zastavil čas. V působivém díle, které vzniklo v produkční společnosti Ridleyho Scotta, dominují zejména herecké výkony A. Finneyho, G. Scacchiové a M. Modinea. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měla pocit, že se dívám na divadelní hru, kde nikdo nepřehrává a všichni hrají tak úchvatným způsobem, že vás z toho až zamrazí. Opět jedno připomenutí, jak málo stačí - jen jedna místnost a 4 dobří herci - aby se toho řeklo hodně. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Krásne finále z rodu tých, ktoré by ste v každom inom filme najradšej vystrihli, pretože celý pozitívny zážitok je v tom momente ta-tam (americká Vôňa ženy napríklad). Tu ale zafungovalo. Veril som všetkému čo povedal, veril som ich reakciám, zapôsobilo to na mňa. Okrem toho mám na filmy zo školského prostredia slabosť a ide o TV film, takže to plné hodnotenie berte s drobnou rezervou, no nevidím dôvod prečo inak. ()

Reklama

Reklama