Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn, rok 1888. Prostitutku Mary Kelly napadne McQueen, protože ona a jejích pět kamarádek mu měly zaplatit za ochranu už před několika dny. Mary mu vysvětluje, že nic nevydělaly, ačkoliv se snaží, a on jí dá lhůtu do druhého dne. Jedna z prostitutek Ann má malé dítě s bohatým přítelem Albertem, který se má večer vrátit z cest, a proto požádá Mary, aby jí dcerku pohlídala. Večer pak do jejich bytu vtrhnou muži, kteří odvezou jedním vozem Alberta a druhým Ann, od níž se u výslechu snaží zjistit, kdo všechno ví o jisté informaci. Mezitím je v noci zavražděna Marta, jedna z prostitutek. Seržant Godley si dojde do opiového doupěte pro inspektora Abberlinea, který má vidiny a který ve svém snu chvilku předtím viděl vraždu. Když společně dojedou do márnice, není Marta ženou, kterou Abberline viděl. Ann je zatím zavřena do psychiatrického ústavu, a protože je považována za šílenou a agresivní, doktor jí provede zásah do mozku, aby jí tím vyléčil. Mary Kelly, která únos Alberta a Ann viděla, nechala jejich dceru u Anniných rodičů. V noci je zavražděna další prostitutka Polly... Abberline pozná, že Polly zemřela na jiném místě a sem byla přivezena drožkou. Seržant Godley si myslí, že za vraždami stojí McQueenova banda, ale Abberline s ním nesouhlasí. Vše nasvědčuje tomu, že vrah umí zacházet se skalpelem a je velmi důmyslný. Větvička od hroznů, které našel Abberline pod Pollyiným tělem, navíc naznačuje, že vrah je bohatý, protože hrozny si nikdo z této čtvrti nemohl dovolit... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (581)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jsem zklamaný, byť díky velkorysému rozpočtu a z toho vyplývající výpravy je stále na co se dívat. Díky výběru exteriérů, nasvícení a hudebním motivům se ještě dá hovořit o tajuplné amosféře, ale kdo zná komiksovou stejnojmennou předlohu, musí být nutně zklamaný. Díky nedostatkům ve scénáři, problematickému vyznění některých postav a tuctové režii vznikl jen průměrný snímek, který měl původně větší ambice. Jakkoli je Depp vynikající herec, tentokrát měl slabší chvilku a ani jeho přítomnost nedokázala zamaskovat selhání celkové koncepce filmu. Víc to rozvádět netřeba, mé argumenty by jen opakovaly výtky uživatelů Tylera a Kidda. Celkový dojem 50 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco rozparující Jack redukcí počtu lehkých žen v londýnské čtvrti Whitechapel nahání hrůzu, tak inspektor Abberline nahání leda tak draka jménem Laudanum v drogovém doupěti, z něhož jej pak musí nahánět do práce sarkastická "Bedna" trousící citáty ze Shakespeara Robbie Coltrane. Atmosférické zpracování komiksu vlasáče z Northamptonu Alana Moora ztrácí na intenzitě nevěrohodně vykreslenou romantickou linií i těžko odpustitelným lapsusem při českém dabingu (viz.komentář Oskara), přesto má tato jedna z neoficiálních verzí identity mysteriózního řezníka s negativním postojem k prostituci předpoklad vás zaujmout. Už třeba kvůli té mnohoznačné ražbě na mincích pro převozníka přes řeku mrtvých.. ()

Reklama

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu zase môj obľúbený Londýn za čias viktoriánskej éry a keď k tomu prirátam Johnnyho Deppa a ešte pár chrumkavých vrážd vznikne mi Z pekla. Na tie mŕtvoly však kľudne bez ostychu mohli dať detailnejšie zábery. O "The Whitechapel Murderer" som sa zaujímala už dávnejšie a nakoniec som objavila tento film. Záver taký na zamyslenie... každý to pochopí asi inak. Tak si to teraz zosumarizujeme: viktoriánsky Londýn + detektív Depp + vraždy, ktoré dosť dobre sedeli podľa tých skutočných - koniec nebol podľa skutočnosti - občas nuda = **** (Zhliadnuté 3x) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Oproti komixové předloze je film slabota. Doporučuji 600-stránkový komix. Já jsem toho přečetl hondě, ale ten komix patří k nejlepším knihám, které jsem kdy četl. Ve filmu jsou vyzdviženy drogy, to v předloze není a v komixu je víc násilí a příběhu. Navíc je zde úplně potlačen význam geniálního Williama Blakea. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Miluji kriminálky z potemnělého, viktoriánského, smrdutého, špinavého a krysami "zahlceného" Londýna. Tento film mi vše toto dal. Děj filmu není ani přespříliš komplikovaný, ani "nevypočitatelný" a vlastně ani (na můj vkus) nijak extra napínavý; nic z toho však není na obtíž (snad jen některé momenty by nemusely být až tolik "polopatisticky vysvětlovací"). Za zmínku také stojí příjemně zpracovaná "milostná" linie příběhu. Herecké výkony Johnnyho Deppa, Heather Graham a dalších jsou v tomto filmu nadmíru dobré, bez přehrávání etc. Shrnuto a podtrženo: příliš neočekávejte horor, ale těšte se na výborně zpracovanou a patřičně temnou kriminálku. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (28)

  • Pravou identitou vraha sa zaoberá i "vedecká" disciplína. Ľudia, ktorí pátrajú po identite Jacka Rozparovača, sa nazývajú ripperológovia (ripperologists). (Carol Pifková)
  • Nemocnice, v níž se chystá zákrok, který by měl dementní ženu zbavit agresivity, se nachází na Nám. Curieových 901/7, Praha 1-Staré Město. Scéna, kdy seržant Peter Godley (Robbie Coltrane) hlídkuje před policejní stanicí, kde Frederick Abberline (Johnny Depp) prohledává tajné spisy, se natáčela na Hradčanském nám. 1, Praha - Hradčany (Salmovský palác). Mary Kelly (Heather Graham), ukrytá v Marylebone Work-House, byla natočena v ulici Viničná 1, Praha. Scéna, v níž jdou Mary a Frederick ulicí a baví se o manželovi nebohé Ann Crook, je z ulice Barborská 24, kterou najdeme v Kutné Hoře. Rozhovor Mary a Fredericka v parku byl natočen v zámeckém parku v Dobříši. Pasování nového člena tajemného zednářského cechu pochází ze zámku Kačina. Scéna z galerie je z pražského Národního muzea. Pro svou „angličnost“ byl použit také zámek Hrádek u Nechanic. (pornogrind)

Související novinky

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Já, legendární Denzel

Já, legendární Denzel

07.09.2008

Muž černé pleti osamoceně bloudí Amerikou, kterou globální katastrofa proměnila v nelítostnou pustinu? To už tady bylo, ne? Ne. Namísto Willa Smithe se totiž v hlavní roli sci-fi thrilleru Book of… (více)

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

Ameriku spasí jen Písmo Svaté

24.05.2007

Už je to nějaká doba, co někdo pustil bratry Allena a Alberta Hughesovi k režírování. Ale vůbec se té odstávce nedivíme. Jejich adaptace geniálního Mooreova komiksu Z pekla z roku 2001 jim totiž moc… (více)

Reklama

Reklama