Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (63)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Taková rozmarná v podstatě renesanční detektivka. Advokát z města dorazí na venkov, kde panuje ještě středověk a trochu se do toho zamotá. Zvířata jsou souzena s lidmi, Žid je na úrovni psa a místní kněz pod hrozbou věčného zatracení zneužívá ženy ze svého stáda. Advokát si ani nevšimne, že celou dobu bydlí v bordelu, myslí, že služka je do něj zkrátka blázen, zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Ale záhadně zde umírají mladí chlapci. To se musí vyšetřit, stejně jako obžaloba prasete z vraždy. Příjemná podívaná. 80% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle byl středověk jak z české polystyrénové pohádky ze 70tých let: umělá atmosféra, nevěrohodné kostýmy, umolousaná rujnost, kdy každá žena okamžitě do minuty musí souložit a jsou na to už tak vycvičené, že si jediným pohybem servou šaty. Připomínalo mi to Andělskou tvář a to včetně impotentní režie a scénáře, který snad vznikl v rámci kurzu tvůrčího psaní pro svobodné dospívající matky. Přitom středověké soudní procesy se zvířaty jsou určitě zajímavé téma, ale tady jsem tomu středověku nevěřila ani za mák. Spíš si to na něj jen hrálo. A to dost neschopně. /17. 4. 13./ ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento příběh se odehrává v době temného středověku, kde na vás na každém rohu číhala kdejaká špína a mor a kde o vašem osudu rozhodoval kdejaký šlechtický páprda anebo všemohoucí církevní úředník. Stačilo jednou zaškobrtnout a skončili jste na popravišti společně s pěkně urostlým čuníkem anebo s veselou oslicí. Obhajoba veškerá žádná a vaše popraviště bylo postaveno dřív než byste řekli švec. Když o tom člověk tak přemejšlí, tak v té době asi měli nadbytek vepřového masa, že si to mohli dovolit a to nemluvím o nějakých aktivistech za práva zvířat. Na to zapomeňte, prostě se to sekalo hlava, nehlava a nezáleželo na nějakých protiargumentech či o vině a nevině. A nedej bože. že jste byl nařknut z čarodějnictví nebo z jiných černoprdelnických blábolů, protože když si někdo vymyslel, že jste něco podobného udělal, tak z vás to přiznání církev a její poskoci svými známými lidovými donucovacími prostředky doslova vytlačili. Tyto procesy, kde se popravovaly zvířata třeba za vraždu anebo za smilstvo se opravdu odehrávaly v patnáctém století po celé Evropě a tento příběh je inspirován jedním z nich, který se údajně odehrál v jedné francouzské vesničce. Snímek podle mně moc dobře vystihuje tehdejší dobu nadměrné sexuality, nespravedlnosti, nadvládu šlechty a církve, nesmyslných zákonů, kterým se normální smrtelník musí v dnešní době smát a tak tročku mi to připomíná minimálně tou atmosférou film Maso a krev od nizozemského režiséra Paula Verhoevena. Jinak, co se týče hereckých výkonů, tak určitě zaujal Colin Firth, který zde skvěle zahrál skvěle začínající právnické ucho, které když vidí ženskou sukni, tak neudrží svůj chtíč na uzdě a jde na věc jako správnej středověkej chlapák. Z ženských rolí mě určitě zaujala britská herečka Lysette Anthony  o které jsem si vždycky myslel, že je modelka, jelikož jí znám z hudebního klipu legendární britské kapely Depeche Mode I Feel You, který byl natočen v témže roce jako tento snímek. V tomto filmu hraje uhihňanou dceru pána z hradu, co se zamiluje do našeho obhájce. Za poutavou a poučnou exkurzi do doby temného středověku s prvky černého humoru dávám zasloužených 80%. ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší středověk než v kdejakých romantických filmech. Láska je spíš potlačena a do popředí se dostává sexualita, snáz spojitelná s představou středověku. Nicméně průniky současnosti ve filmu zřetelné byly: soudní procesy vypadaly jak v americkém seriálu, v němž ale právníci nenosí tak roztomilé čepičky. Důležitou složkou filmu je silná ironie, kterou film zřetelně začíná i končí a která probublává celým příběhem, většinou obrazů. Postavy jsou převážně panoptikální figurky: feudál s hýkající dcerou a psychopatickým synem, nadržený kněz, přiblblí vesničané, prostitutka, která umí číst (!!!) atd. Míň panoptikálních rysů nese hlavní hrdina (ale přece jen... je to právník vegetarián!) a jeho ženský protějšek, snědá pohanská kráska. Středověkou atmosféru skvěle dokreslovala hudba a některé vizuální efekty: černý pták, obrázky potulného prodejce, slepice pobíhající v právníkově příbytku. Interiéry šlechtického sídla byly dokonale pochmurné: kamenné, studené zdi, které nezachrání gobelíny ani planoucí svíce. Tento film je důkazem toho, že skvělý historický snímek nemusí zobrazovat fatální lásku, velkolepé bitvy, osudy panovnických rodin, ale stačí mu takové (příznakově středověké) nízké téma, jako je odsouzení prasete. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obhajovaní svině u soudu. Neděje se to i teď..? Interesantní fraška z francouzského středověkého venkova, která s lehce detektivním nádechem přibližuje tehdejší nezvyklé justiční praktiky (něco jako Právo a pořádek ve chlívě). Vše klátící Firth se zmuchlanýma tesilkama na hlavě, kněží Holm se sympaticky pragmatickým přístupem, nahé vnadné ženy s depilačními anachronismy a spíše stylizovaný než nějak špinavě autentický pohled do doby, kdy bylo protiprávní lítat na koštěti a líbat ďáblovu řiť.. Je tu jeden zvláštní paradox. Říká se středověké tmářství, ale když nyní někoho svým útokem usmrtí zvíře, je většinou rychle zabito či utraceno. Tehdy alespoň dostalo právního zástupce a mohlo doufat v osvobození při soudním procesu. Třeba zrušit líčení, protože nebyl zajištěn překladatel, svalit to na nepříčetnost nebo podplatit soudce nabídkou sexu.. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama