Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (83)

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se to nezdá, ale je to docela emotivní film. Není v něm moc bitev, ale když už se nějaká přichomýtne, tak stojí za to. Výborný Terence Hill, průměrný Gene Hackman a zajíamvý Ian Holm v netradiční roli. Příběh o hrůzách války, o citovém vzplanutí co nepadlo ve šťatsný čas a hlavně o poušti. Navíc má několik zapamatováníhodných scén, které vám vyrazí dech. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Opäť sa mi potvrdilo, že staršie filmy, ktoré nie sú veľmi známe sú o to lepšie. Výborný snímok, ktorý vás prekvapí svojou surovosťou, ale vlastne to tak bolo. Začínajúci Terence Hill pridal do inak dosť krutého snímku trocha humoru, ale našťastie nie veľa a bolo to fajn. Aj tak je to dosť smutný, emotívny, ale veľmi silný príbeh. Úžasný preslov Gena Hackmeana a Terenca Hilla to ešte potvrdzuje. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Tenhle film napravil můj mírně pocuchaný názor na válečné filmy - skvělý příběh s myšlenkou i spádem, vynikající herci (Terence Hilla bych v takové roli rozhodně nečekal) hrají skvěle napsané postavy, autroři měli smysl pro humor, atmosféru i filmařinu...skvělá atmosféra tvrdého prostředí cizinecké legie, nejdiscpilinovanější (nebo rozhodně nejtvrdčí) armády na světě, na konci správná jatka a pak nádherná pointa. Nemám nejmenší důvod nedat pět hvězdiček. - Pane, v těchto botách nemůžu pochodovat, jsou mi malé. - Nemůžeš v nich pochodovat? No tak budeš pochodovat bez nich. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Priemerné spracovanie príbehu z vojnového prostredia tesne po skončení 1. sv. vojny. Nebojuje sa však kvôli zisku územia, ale kvôli ceneným archeologickým vykopávkam. Bohužiaľ, ani kvalitné multinárodnostné herecké obsadenie nedokáže ovplyvniť (alebo iba slabo) nemastný-neslaný príbeh, ktorý podľa mňa zlyháva už na papieri. Režisér mu napriek tomuto "handikepu" nevtesnal žiadnu silnejšiu myšlienku, scénu či moment, ktorý by ostal zapamätaniahodný. Záverečná bitka, ktorá je celkom dobre zvládnutá, síce diváka pookreje, ale musí sa na ňu čakať príliš dlho. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tam život zrní před očima, stíní mu chrám smrti. Žízniví jsou muži ohnivých stop, které ženou, sežehnou vlastní zájmy cti, hodnoty pod. Žádná karavana fata morgány. Jezdci vlajících hábitů, z masa a kostí, zajedno jsou. Na máry padnou, do jámy se propadnou. Pěšáci - cizáci. Pohltí je písky času, zlatou tmou. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Výzbroj legionárov vo filme sa skladá z nasledujúcich zbraní: revolvery Mle 1892, opakovacie pušky Lebel Mle 1886, opakovacie pušky Berthier Fusil Modèle 1907-15, ľahké guľomety Lewis Gun, guľomety Hotchkiss M1914 a ťažké guľomety Maxim MG08. Delo, ktoré legionári používajú pri záverečnej bitke, je 75 mm horský pechotný kanón Škoda. Naproti tomu berberskí povstalci používajú nemecké opakovačky Mauser Gewehr 1898 a zastaralé muškety Jezail. (Jello Biafra)
  • Oficiálním heslem legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. (sator)
  • Pochoduj nebo zemři si vybral Quentin Tarantino na svůj první Quentin Tarantino Film Festival v Austinu (Texas, USA) v roce 1996. (Snorlax)

Reklama

Reklama