Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vysokoškolák Taku vzpomíná na příjezd nové studentky Rikako před dvěma roky a na osudné léto, které prověřilo pouta přátelství s kamarádem Yutakou. (Netflix)

Recenze (18)

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Asi najslabší film štúdia Ghibli, ktorého existenciu medzi ich ostatnými klenotmi celkom nechápem. Niežeby bol film úplne zlý, to nie, je to vlastne iba jednoduchá teenagerská romantika zo školského prostredia, bez akejkoľvek väčšej hĺbky či zaujímavosti. Má to pohodový flow, fajn atmosféru, ale na druhej strane zasa nesympatické postavy, ktorých správanie niekedy nechápete. Asi už chápem, prečo sa o tomto kúsku v spojitosti so štúdiom Ghibli nikdy veľmi nehovorí. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Celkem obyčejný televizní snímek od Ghibli, který ničím nevybočuje z řady. Vlastně se tam toho ani moc nestalo. Dvě hvězdičky za animaci, která zvolila poněkud chladnější barvy - když srovnám třeba tripovitou Naušikou, je to velký rozdíl, zde je to ovšem kompatibilní a vykresluje to jakýsi sociální funkcionalismus té doby v Japonsku, takže i svou slušnou atmosféru film doopravdy má. Tím ovšem moje kladné hodnocení končí, to ostatní je jen takový lehký teenage náčrt zaobírajicí se problémy dospívání a začínání chápat toho, jak náročná realita dospělých je. Na tak krátké stopáži samo sebou nešlo vytvořit nic moc světoborného, avšak dale se s tím udělat mnohonásobně víc (5 centimetrů za sekundu je toho důkazem). Celkový dojem ***4,8/10***. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Jediný problém "Ocean Waves” (Umi ga kikoeru / Ozvěna vln moře) spočívá v diváckých očekáváních. Ta se pojí primárně s tím, že se jedná o produkci Studia Ghibli, ale také mohou vycházet z toho, na co jsme zvyklí v oblasti anime. Od obojího se totiž tento projekt zásadně a záměrně odlišuje. "Ocean Waves" byly přímo iniciovány jako platforma pro mladé tvůrce v řadách studia a vykročení mimo projekty již tehdy starých mistrů Mijazakiho a Takahaty. Coby první pokus se také mělo jednat o cíleně lacinou produkci, která nebude směřovat do kin, nýbrž do televize jako hodinový speciál. Namísto mijazakiovských fantaskních světů má počin mladých tvůrců ideově blíže k civilním filmům Takahaty. Ale na rozdíl od nich zde chybí magický realismus i nekřiklavá oslava každodenních drobností, ztvárněná s obsedantním důrazem na jejich dokonalé animační vystihnutí. "Ocean Waves" adaptují stejnojmennou literární předlohu, která se nostalgicky obrací do dob dospívání a pojednává o platonickém trojúhelníku dvou kamarádů na provinční střední škole a nově příchozí studentky z Tokia. V souladu s předlohou ale zdejší vykreslení vztahů představuje radikální odklon od typické afektované hyperstylizace a schematičnosti mainstreamových anime. Namísto zveličených emocí, křiklavé rozháranosti i kondenzovaných vztahových klišé pracuje "Ocean Waves" s motivy ostychu vyjadřovat své city i obecné jalovosti dospívání v jejich každodennosti a obyčejnosti rozložené v čase. To ještě stupňuje subtilním vyprávěním, které veškeré dění prezentuje nikoli s vševědoucím nadhledem, nýbrž pohledem jednoho z hrdinů. Právě limity oné optiky podmiňují zdánlivě nic neříkající a nedramatické peripetie, nejednoznačné indicie a nejistoty, které ale nejsou obvykle drásavé a vyhrocené, nýbrž jen autenticky matoucí. "Ocean Waves" tak představují jeden z nejcivilnějších a nenápadně křehkých filmů o teen láskách, ale právě kvůli tomu také může být značně divácky nepřístupný. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vysokoškolák v príjemne civilnej, animovanej dráme spomína na stredoškolské časy. Vďaka rebélii voči vedeniu školy získal vtedy kamaráta, spolu rebela. No kamarátske časy, naruší udalosť U. Do školy náhle pribudne uprostred štúdia dievča z Tokia. Namyslená, málo kontaktná, neznášajúca nárečie spolužiakov, smutná, kolektívu sa strániaca. A ešte k tomu všetkému bifľoška s vynikajúcimi študijnými výsledkami. Jednoducho hrôza! Lenže táto hrôza zamotá veľa spolužiakom a aj nášmu hrdinovi a jeho kamošovi hlavu tak, že až. Že až je na konci náš hrdina pomenovaný indiánskym menom: Ten čo spáva vo vani. Odporúčam každému, kto si chce zaspomínať na prvé citové poryvy a stredoškolské lásky bez zbytočného pátosu a pozerania sa na tie časy cez ružové okuliare. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

"Osvětlený hrad Kóči mě moc nenadchnul a myslel jsem si, že jde o pouhé plýtvání elektřinou. Kdybych tu byl s Rikako, vypadal by nádherně." Romance hodného kluka od vedle s poněkud záhadnou/nesnesitelnou krasotinkou je vlastně jen úplně obyčejným/realistickým výtažkem ze života dospívajících. Bere v potaz běžné, ale skutečné problémy dotyčných a naštěstí se nesnaží vyprávět další ufňukanou moralitku pro dementy. Skoro se mi chce říct, že jde o zbytečný film, který není zbytečné vidět. 7/10 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Snímek se kromě Tokia odehrává ve městě Kochi ležící na ostrově Shikoku. (Emo-haunter)
  • Ocean Waves byl pokus Studia Ghibli umožnit svým mladším zaměstnancům natočit film přiměřeně levně a rozvinout tak své zkušenosti. Rozpočet byl však nakonec překročen. (Emo-haunter)

Reklama

Reklama