Reklama

Reklama

Charing Cross Road č. 84

  • Česko Láska přes 3000 mil (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Živé, hřejivé drama o odvážné newyorské spisovatelce, jež miluje knihy nade vše, a londýnském obchodníkovi s knihami, kteří si dopisovali celých dvacet let, aniž by se kdy setkali... Dvacet let je spojovalo cosi silnějšího než přátelství a intimnějšího než láska, přesto se nikdy nesetkali. Držitelé Oscara Anne Bancroftová a Anthony Hopkins zazářili v tomto vtipném a dojemném dramatu o jedné zvláštní romanci, jež začala v 84. ulici Charing Cross Road. Helen Hanffová, temperamentní newyorská spisovatelka s vášní pro literaturu, kontaktuje londýnské knihkupectví ohledně vzácné anglické klasiky. Frank Doel, dobromyslný, rezervovaný Angličan, na její žádost odpoví, čímž odstartuje výjimečný vztah, který po dvacet let propojuje dva vzdálené kontinenty. I když se ti dva značně liší charakterovými vlastnostmi i kulturním zázemím, jejich přátelství vykvete v hluboké souznění. Dvacet let se dělí o intimní, mnohdy humorné střípky ze svých životů i představ. Snímek byl inspirován skutečným příběhem, který ve své knize převyprávěla Helen Hanffová. (Cinemax)

(více)

Recenze (48)

Tyny 

všechny recenze uživatele

I přesto, že ke knihám nemám moc blízko, spíše vůbec, tak mně tento nenápadný snímek zaujal. Což jsem se docela divila, jelikož životopisné filmy moc nemusím, ještě ke všemu když jsou natočené v takovém tmavém prostředí. Zpracování a nevinný humor dá se říct neznámého a u nás v ČR zapomenutého filmu, který možná ani nevyšel na světlo je fajn. Škoda, že se tady u nás lidé nezaměřují na filmy tohoto žánru, které mají svou jiskru a radši se dívají na Ordinaci v růžové zahradě. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne ako tvrdi distributor, tu fakt netrreba daleko chodit. Hrejivy, kludny pohodovy film o spisovatelke knih a jej dopisovani si. Rezisersky na urovni, film je skor nedejovy, je to len spajanie volnych asociacii a hladat tu nejaky strhujuci dej - nema zmysel. Suverenne najlepsi film rezisera David Hugh Jonesa spolu s Procesom 1993 : 87 % ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

To bolo ako blesk z jasného neba. Vôbec som nečakal, že ma tento neznámy film tak zaujme a vlastne ani nedokážem určiť, čím si môj záujem zaslúžil. Bol som ním pohltený od začiatku až do konca. Možno aj vďaka výbornému dabingu ma nič na jednoduchom príbehu, ktorý mi vzdialene pripomenul film Mary a Max, nevyrušovalo. Neviem odhadnúť, či priznanie plného počtu hviezdičiek bezprostredne po záverečných titulkoch nebolo unáhlené, ale dal som ich v dobrej, priam najlepšej viere. ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

K filmu mě přivedl sir Anthony Hopkins(!). Něco tak krásně jednoduchýho, roztomilýho, nenápadnýho, přesto napínavýho, emotivního a tím geniálního jsem do týhle doby neviděla. Nádherně prostej příběh a přitom tak hlubokej. Díky skvělýmu výkonu Anne Bancroft (která mi byla ve Sloním muži krajně nesympatická) jsem se musela v jednom kuse usmívat a několikrát se i nahlas rozesmát. Sir Hopkins vše nádherně dokresluje. Konec filmu jen prohloubil moje pocity. Čtyři a 1/2. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle me prijemne prekvapilo. Film je v podstate slozenej jen z predcitani dopisu, takze by se zdalo, ze to bude nuda k posrani, ale opak je pravdou. Celej film je totiz natocenej velmi svizne, delka je tak akorat a navic tu jsou skvely herci. Hopkins sice nema tolik prostoru, vetsinou jen stoji a mluvi, zato Bancroft je fakt perfektni, to jeji vecny kritizovani bylo super. No a do tretice tu je mlada Judi Dench, takle mladou sem ji asi jeste nevidel. Akorat mi prislo, ze ke konci uz se toho moc nedelo a hlavni postavy si nemeli moc o cem psat. No a samotnej zaver je docela dojemnej, smutnej a jinej, nez by clovek cekal. Lepsi 4*. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Londýnský antikvariát Marks & Co. na 84 Charing Cross Road, na který se filmová i reálná Helene Hanff (Anne Bancroft) obracela ohledně nákupu anglické literatury, byl uzavřen po smrti jeho vedoucího Franka Doela v roce 1970. (raininface)
  • Mal Brooks dal film a roli Helene Hanff své ženě Anne Bancroft jako dárek k jejich 21. výročí svatby. (Huguette)

Reklama

Reklama