Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1937 přijíždí do malého anglického městečka v malebném Yorkshiru mladý zvěrolékař James Herriot. Záhy je přijat jako asistent u vyhlášeného místního veterináře Siegfrieda Farnona. Ten však používá poněkud svérázné metody, a to v práci i soukromí. Když pak o prázdninách do mládeneckého domu doktora Farnona přibude ještě Siegfriedův vydařený bratr Tristan, jehož právě vyhodili od vysokoškolských zkoušek a Jamesovo srdce pokouší krásná dcera místního farmáře Helena, není o dramatické i humorné situace v ordinaci, ale i ve chvílích volna ani na okamžik nouze... Hlavní role v britské televizní adaptaci oblíbené knižní předlohy Jamese Herriota ztvárnili Simon Ward, Lisa Harrowová, Brian Stirner a hvězdný Anthony Hopkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Průměrný film podle geniálních knih. 1)  Snímek je výborný, pokud má posloužit jako ilustrace knih lidem s malou představivostí. Pohyblivé obrázky ve stylu Harryho Pottera přiblíží téma a postavy._____ 2)  Příliš uspěchaný snímek mi připomíná svou délkou poněkud přepálený trailer. Tvůrci se snažili děj povídek vecpat do 75 minut a zapomněli, že nejdůležitější na věci je atmosféra. Na ni ovšem v jejich rychlíkovém podání už nezbyl čas._____ 3)  Oceňuji výborný casting. 38letý Anthony Hopkins (Siegfried) je přesný. Přibližně 27letý Brian Stirner (Tristan) je přesně tak drobný, lehkomyslný a současně přitažlivý, jak jsem si ho představoval. Paní Hallová je, ehm, prostě paní Hallová. Snad jen 34letý Simon Ward (James) není zcela dokonalý, ale dá se na něj zvyknout._____  4)  Herriotovy knihy se těžko dají převést do filmové řeči, ale pokud ano, pak to očividně musí být seriál. Film jako žánr prostě neposkytuje dostatek prostoru pro pohodové a klidné vyprávění a to ani v dějově kompaktnějších prvních dvou létech Herriotova působení. Film má, pravda, své pokračování, natočené ve stejném roce jinou partou a s jiným obsazením, ovšem se stejnými problémy._____ 5)  Ani opakované zhlédnutí snímku v mých očích nevydělá více než tři hvězdičky._____ 6)  Pokud jde o další informace k Herriotovi a zpracování jeho knih, odkazuji na svůj koment nového seriálu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Predlohu síce nepoznám, ale kedysi som v televízii sledoval rovnomenný seriál z roku 1978. Je to síce o tom istom, ale seriál je asi vhodnejší na tento typ epizoidnej veterinárnej témy. Príbeh totiž postráda výraznejšie dramatické scény (odhliadnuc od pár scén s veterinárnou praxou) i gradáciu deja. Dej proste iba plynie, občas vážnejšie, občas humornejšie. Sám pôsobí, akoby išlo len o epizódu. Herci i postavy sú však fajn. Len jedno ma štve, prečo som nedostal pozvánku na záhradnú slávnosť od Trickyboo-ho aj ja? ()

Reklama

Tyny 

všechny recenze uživatele

Na jedu stranu obyčejný snímek, který vás ničím nepřekvapí, ale ani nezklame. Na druhou stranu je to výjimečný film s osobitým kouzlem. Jeden z těch filmů, na který se téměř zapomnělo a spousta řadových lidí, spíš většina, vůbec neví, že existuje. Bohužel na takovéto filmy naše televize neupozorňuje a radši vysílá řadové seriály, které jsou o ničem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Adaptace ze 70. let už trochu opršela. Nenabízí příběh a dokonce ani epizody, spíš poklidné plynutí života venkovského veterináře a lidí, se kterými se stýká. Zobrazuje venkovský život, stará malebná stavení a krásnou přírodu –a asi ulahodí britskému oku, či oku každého, kdo sní bukolické sny. Na obrazovce, takže bez smradu ze stájí a nástrah počasí – mimochodem, scenérie ve filmu je většinou zalitá sluncem. Nejde o komedii, ale o takové milé podkresové vyprávění. SHRNUTÍ: Když chcete film k nedělní bábovce s babičkou. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

S nadšením jsem zhlédla stejnojmenný seriál. Film byl pravda trochu slabší, chvílemi se mi dokonce zdálo, že se vytratil nejen humor, ale i smysl celého příběhu, jak jej nastínil seriál. Nakonec to ale pro mě zas až tak ztracený čas nebyl a jako doplněk sobotního odpoledne to hodnotím jako zajímavý pohled na anglický venkov před II. sv. válkou optikou let sedmdesátých. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Přestože se James Herriot narodil v anglickém Sunderlandu, strávil prvních 23 let svého života ve skotském Glasgow a nikdy neztratil přízvuk, jak lze slyšet v televizních rozhovorech. Simon Ward ho však hraje jako Londýňana. (sator)
  • V knize Siegfried (Anthony Hopkins) koupil praxi v roce 1932 od 85letého důchodce. V tomto filmu ji v roce 1927 převzal jako rodinný podnik. (sator)

Reklama

Reklama