Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film, který zachycuje poslední dny Adolfa Hitlera. V temných kamenných zdech svého berlínského bunkru ztrácí vůdce Třetí říše pojem o realitě. Přestože je víceméně zlomeným a ochromeným člověkem a události, které se kolem něj dějí, značí brzký konec války, až do svého konce nepřestává být Hitler běsnícím lidským monstrem. Za roli Hitlera dostal Anthony Hopkins cenu Emmy, ve vedlejších rolích stanuli Richard Jordan jako Albert Speer a Susan Blakely jako Eva Braunová. (mahler)

(více)

Recenze (9)

mahler 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od trochu polidštěného Bruna Ganze, je Anthony Hopkins v temných zdech svého Berlínského bunkru opravdovou lidskou zrůdou. Ač jde o televizní zpracování, výprava je na vysoké úrovni a v obsazení figuruje v rolích nacistů slušná hrst vynikajících herců. Dle mého hodnocení je tento film mnohem lepší ukázkou posledních dnů vůdce, než třeba zmiňovaný Pád třetí říše. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Tohoto filmu jsem se dlouhou dobu hodně bála. Především kvůli tomu, že jsem z něj původně viděla jen pár vystřižených scén, kde je Hitler v momentech záchvatů. Což mě poněkud děsilo. Takového Anthonyho Hopkinse - jsem si říkala - vidět netoužím. Nakonec jsem se ale ze zvědavosti odhodlala dát tomuto filmu alespoň šanci. Neprohloupila jsem. A neodtrhla jsem oči až do konce. Mnohokrát jsem se musela upamatovávat, že se nedívám na jeden z mnoha historických záběrů na reálného Vůdce, ale že stále sleduji britský TV film s Anthonym Hopkinsem. Tak neuvěřitelně jej zahrál. Místy, jakoby s ním jednoduše splýval. Jistě, moment v samém závěru, zachycující jeden z nejčastěji promítaných Hitlerových projevů mohl hnidopichům připadat v angličtině jaksi pikantní, ale mě to nijak nerušilo. Pozoruhodný snímek s velice dobrou atmosférou a vynikajícím obsazením. Znovu se na něj ale už asi dívat nebudu. Na to je jeho obsah pro mne příliš hrůzný. ()

Reklama

4k7 

všechny recenze uživatele

Obdoba filmu Der Untergang z roku 2004, v čele s excelentním Anthony Hopkinsem. Porovnání se neubráním, novější verze má nepochybně kvalitnější filmové zpracování a to že se tam mluví německy, přidává dílu na honosnosti. Také Bruno Ganz se své role ujal bravůrně, kdy i po vizuální stránce muselo každého trknout už z dálky, s kým má tu čest. Bunker působí naopak nepříliš okázale a je znát i nižší rozpočet. Prostě jednoduše řečeno, ta staroba je z filmu cítit. Válečné drama tak působí trochu neotesaným a syrovým dojmem, což ale nemusí být úplně naškodu. Navíc, jestli se mohl někomu Bruno Gatz zdát v některých scénách jako hodný strejda, od Anthonyho to nečekejete. Jeho postava je opravdu nelidská a krutá. Pan herec hrál tak dobře, až jsem si říkal, jen aby mu neprdla cévka... ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Výborné, opravdu výborné. Autoři si dokonale (i když dokonale to asi nejde nikdy) nastudovali historické fakta, vybrali skvělé herce a zvolili ideální stopáž filmu. Hopkins zahrál Hitlera bravůrně (nic jiného jsem od něho ostatně také nečekal), i když mu více slušely klidnější nálady Vůdce, protože některé návaly vzteku vypadaly dost podivně. Dále se mi velmi zamlouval Cliff Gorman v roli Goebbelse, který působí hodně věrohodně i když se Goebbelsovi v tváři moc nepodobá. To ale není žádná škoda, protože upřímně řečeno, už jsem byl unavený z toho, jak se režiséři předháněli v tom, kdo dá Goebbelsovi hnusnější krysí ksicht. Fanouškům historických dramat vřele doporučuju. ()

Severus007 

všechny recenze uživatele

Anthony se snaží, to se musí nechat. Ale snaží se jenom on. Film je celkově nudný a nezáživný, ze spánku mě vytrhoval akorát Hopkins svými hurónskými výkřiky. Herci si podobní nejsou, možná to byl úmysl, aby divák hádal, kdo je kdo. Nelze se vyhnout srovnání s Pádem třetí říše. Herci jsou si tam podobní o poznání víc a celý film je o dost víc akčnější, než tahle slátanina. Celkově působí jako chudý příbuzný svého mladšího kolegy. Globálně vzato zbytečný film o ničem. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Anthony Hopkins dostal za svou roli cenu Emmy. (mahler)

Reklama

Reklama