Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

honajz 

všechny recenze uživatele

Smrt, láska, zrada, úklady, emoce, zase smrt, nenaplněné city, smíření, další smrt, další úklady a hlavně strašlivě lkavé smyčce skladatele Jamese Hornera - to všechno najdete ve filmu Legenda o vášni v míře vrchovaté. Oproti běžným dojákům je tento snímek zpracován podle literární předlohy (asi slavné a úspěšné, nevím, nikdy jsem ji nečetl), takže je to opravdu silný klibr, a určitě se mu nedá vytknout povrchnost. To patrně potěší ženy středního věku, které mají nejčastěji tento typ kinematografie v oblibě. Těžko to ale bude stravitelné pro mužskou část populce, jelikož posmívat se ději nemohou, protože špatný film to není, ale vydržet ty dvě hodiny dobrovolně a zastřízliva u obrazovky není dost dobře reálné. Anthony Hopkins hraje otce tří synů (jedním z nich je Brad Pitt), které vychovává na rodinné farmě v hornaté Montaně někdy na přelomu minulého století. Když synové dospějou, připlete se do jejich čistě mužského světa mimořádná žena Susannah, a katalyzuje všechny ty bouřlivé vášně a emoce. Mezi bratry vzplane rivalita, jež má navždy změnit jejich osudy. Ale tím celý epos teprve začíná... Obraz je výborný. Krásně čistý a ostrý i ve tmavých či nočních scénách. Rovněž zvuk je vysoce solidní. Hudba, ruchy ani dialogy po technické stránce nezklamou. Ubohá. Předvolbu scén, nastavení jazyka a titulků, a trapnou reklamu na další dévédéčka od Columbie zmiňuji jen proto, abych nenechal tento odstavec úplně prázdný. (Jestliže film znáte a líbil se vám, existuje nepoměrně lépe vybavená Special Edition, tak raději sáhněte po ní.) Film 3/5 - silná, emotivní záležitost pro ženy středního věku DVD 0/5 - škoda mluvit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dříve než jsem viděl film, přečetl jsem si knihu (jen tak pro zajímavost - do češtiny ji přeložil skladatel a zpěvák Robert Křesťan), která se mi poměrně dost líbila. Nabídla zajímavý rodinný příběh se spoustou zvratů a událostí. Film se mi zdá o něco slabší. Obsazení Anthonyho Hopkinse a Aidana Quinna je šťasná volba, Tristana jsem si sice představoval trochu jinak než Brada Pitta, ale není špatný. Opravdu mi zde hrubě nesedla Julie Ormondová, Susannah byla v knize vášnivá žena, z níž vášeň přímo sálala. Susannah Ormondové je oproti té románové pouze podivná nesympatická husa. Nebýt toho, mohl by to být nadprůměr. Takhle pouze průměr. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Anthony Hopkins, úžasná práce Johna Tolla za kamerou, který si nenechá ujít jedinou malebnější příležitost a romanticky rozmáchlá hudba Jamese Hornera (o chlup, ale jsou i lepší příklady Jamesova umu) tvoří mocný protipól k poněkud komplikovanějšímu dějovému pletenci, kde to jen hraje antickou tragikou. Přijde mi, že Zwick (poklona, pane) si nemůže ve svých filmech nechat ujít příležitost k válečným šarvátkám, ale když to někdo umí, tak proč ne. A už jsem se zmiňoval, že tam hraje Anthony Hopkins?_____Nakrmen vtipnou kaší bych se ale vyjádřil spíše takto: Trochu jako sága rodu XYZ, trochu jako reklama na Marlboro, trochu jako Já, písnička (Divocí koně) a navrch vědomí, že na Západní frontě rozhodně není klid... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zwickovy filmy jsou pro mě synonymem kvalitních blockbusterů. Neboli kvalitních výpravných spektáklů, které dokážou oslovit jak náročnějšího, tak i běžného diváka. To celkem splňuje i Legenda o vášni, jenže narozdíl od Zwickovo pozdějších Samurajů a Diamantů je plná patosu, který ale není ukočírovaný v mezích, které u podobných snímků čekám, což následně podlamuje zážitek, který by třeba jen i samotné herecké obsazení mělo jistojistě nabídnout. 6/10 ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl zafixovaný jako úžasný kousek, ale když jsem ho teď viděl znovu, musím z pětihvězdičkového hodnocení slevit. Ačkoli se stále jedná o výborný film, nemohl jsem se ubránit dojmu, že je až nuceně melodramatický, přehnaně tragický a slzyždímající. Pittův hrdina byl zase moc nepřirozeně a knižně nezkrotný divoký nevyrovnaný překrás s tak nelehkým osudem, že to musí každého chytnout za srdéčko. Celá hrdinova fixace na medvěda je vcelku směšná, vhledem k tomu jak je okrajově nakousnutá a jak zasahuje do děje. Postavy jsou poměrně předvídatelné, charakterově značně neoriginální a tragické okamžiky jsou příšerně kýčovitě natočeny. Přesto film je velmi zajímavý a zábavný, dostatečně napínavý, výpravný, se skvělou hudbou a perfektními hereckými výkony. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Příběh, který čte plukovník Ludlow chlapcům před spaním, je "Rikki-Tikki-Tavi" z knihy Rudyarda Kiplinga "The Jungle Book". (PußyMagnet)
  • Film se měl původně natáčet ve Winnipegu v Manitobě (Kanada), ale město natáčení odmítlo kvůli žádosti na odstranění několika stromů. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama