Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (138)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Je to sice dlouhé jako normanské kopí a ukecané jako welšský šenkýř, divadelní předloha z toho leze všemi švy, ale ... sakra, stojí to za to! Strhující slovní přestřelky, živočišný Peter O'Toole, božská Katharine Hepburn, pikle, úskoky, překvapení, incest, sodomité, zrada, lest, faleš - a hned nato vřelý cit a něžnost. Jedno z nejlepších historických dramat, jaké jsem viděl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Oceňované historické drama, které se neopírá o velkolepý rozpočet, jde konec konců o televizní film, nýbrž o výborné herecké obsazení, pečlivě propracovaný scénář, který nezapře divadelní kořeny, protože jeho schéma se pohybuje na půdorysu tradičních shakespearovských dramat. Příběh se točí kolem šesti důležitých postav, které řeší mocenské otázky středověké Anglie. Intriky na dvoře krále Jindřicha II. jsou skoro tak temné a odpudivé jako na úřadu dnešní české vlády. Nejkrásnější jsou filmové dialogy mezi Jindřichem II. a jeho ženou, které jsou plné emocí, lásky i nenávisti zároveň a projevují se cynickým jedovatým popichováním. Protože královský pár si zahrál Peter O'Toole a Katherine Hepburn, je jasné, že si své repliky náležitě vychutnali a dokázali je divákům podat s neuvěřitelným půvabem. Celkový dojem: 90 %. I když na začátku filmu uvidíme rytířský turnaj a nějaké to mávání meči, převážnou většinu stopáže si film vystačí s kamennými interiéry jednoho hradu a s přítomností několika málo herců před kamerou. ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Na mňa to pôsobilo ako stará televízna inscenácia z dielne ČST, už chýbali len Emil Horváth ml. a Eva Krížiková. Asi som už rozmaznaná klenotmi typu Kráľovstvo nebeské, ale naozaj chcem vo filme z 12. storočia vidieť niečo iné. Ľudí, ktorí mali len jediný kus oblečenia (ktorý mali práve aj na sebe), zhnité zuby a ksichty pôsobiace dojmom, že ich rodičia boli súrodenci. Nie túto statickú uhladenú sterilitu. Len dialógy a intrigy film na 134 minút neutiahnu, človek sa v tom stráca, Akvitánia sem, Bretónsko tam. Občas nejaká historická nepresnosť (zdobenie vianočného stromčeka v stredoveku?). Viackrát to už vidieť nemusím. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

"Mohl jsem dobít půlku Evropy, ale můj život ovládaly ženy!" - aneb - Přesvědčivý portrét královské rodiny, kde se nenávidí každý s každým, a kde dokonce i matka spřádá intriky se svými syny proti sobě navzájem. Paralela s Shakespearovým Králem Learem je více než zřejmá a starý Jindřich II. (hraný 36-letým Peterem O'Toolem) ji koneckonců sám naznačí. Dialogy jsou brilantní, herecké výkony pozoruhodné. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Konverzační drama vysokých kvalit, plné piklí, intrik a pokřivených charakterů. Za takový scenář by se nemusel stydět ani Shakespeare. Škoda jen, že divadelní předloha z toho trčí více, než by se slušelo, na úkor plnohodnotného filmového prožitku. A přestože jsem velkým odpůrcem dabingu, tady udělám vzácnou výjimku a musím ho vyzdvihnout, byl znamenitý, s hlasy staré herecké garnitury, z dávné doby K.M.Walló, kdy český dabing patřil mezi nejlepší na světě. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Vo vedľajších rolách sa predstavili prominentní divadelní herci. (vander19)
  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)
  • Scény sa zväčša obmedzujú na hradné prostredie a slúžia ako uštipačné zobrazenie dynastických zápasov. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama