Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Omračující historický snímek, který má vše co má historický film mít. Pro milovníky staré zlaté herecké gardy nepopsatelný zážitek! Scénář je výsledkem mistrovské práce a i díky němu je herecké umění P. O'Toole a K. Hepburn doslova dechberoucí, jiné vyjádření mě prostě nenapadá. Každý z dialogů nabízí malou hádanku a záleží jen na důvtipu diváka jak si s tímto slabikářem poradí:-) Dalším neodmyslitelným prvkem, který se podílí na celém úspěchu filmu je bezesporu hudba, která spolu s kostýmy znamenitě dotváří věrohodnou atmosféru daného období. Celému štábu, pod taktovkou osvíceného režiséra se podařilo vytvořit jedno z nejlepších historických dramat, jehož kvality snad budou i nadále stoupat. A i přesto, že tento film se může pochlubit jen tím nejlepším, stejně jako některým dalším komentujícím se i mně jeví jako skromný a tím pádem více přitažlivý. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Jindřich II. vládne své zemi, splnit ovšem musí nejedno dané slovo. A také má své plány. Ty má ale každý z rodiny a nikdo je s nikým dalším nesdílí. Na oko je ale každý schopen všeho a se všemi. To je politika, to je cesta k moci. ~~~ Bravurně natočená divadelní hra, výborné dialogy sviští jeden přes druhý a nejeden tne do živého. Výborní herci, ztělesnění intrik. Pravdou ale je, že mi poslední třetina přišla už trochu slabší. Těžko sice chtít od divadelní hry sestříhání, ale jistá redukce by neuškodila :) ~~~ Ještě bych chtěl tohoto Lva porovnat s tím z léta páně dvoutisícího třetího, leč jazykem anglickým nevládnu plynně natolik, abych "Picardova" Lva dokázal si vychutnat bez titulků, případně dabingu. A ani jedno nenacházím. ~~~ Já vím. Vy víte, že vím. Já vím, že víte, že vím. My víme, že Jindřich ví, a Jindřich ví, že to víme. Jsme vševědoucí rodina. ~~~ EDIT: Stalo se, porovnáno. modernější verze se mi zdá jen o malinko slabší :) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Historické filmy sú môj "šialok kávy", ale toto mi výnimočne nesadlo. Ústrednú melódiu poznám už dlhé roky a som rád, že po dlhých rokoch som sa dostal i k filmu ku ktorému patrí. Hudba, presnejšie hlavný motív je aspoň pre mňa tou najkvalitnejšou časťou filmu, hoci hudba počas filmu nie je tak výrazná. Pochváliť by som mal i herecké výkony, ale neurobím to. Dialógy sa mi zdali fajn, aspoň chvíľu...Potom príde zvrat, chaos, a zase zvrat a ja som sa v tej zvláštnej rodine začal strácať a film začal strácať i diváka, teda mňa. Dokážem veriť nekonečnej túžbe vládnuť a byť kráľom, ale nedokázal som sa naladiť a uveriť tým dialógom alebo postavám, ktoré sa 10 minúť dokážu smrteľne hádať, pomýšľať na vraždu, aby neskôr boli v náručí, spomínali na šťastné časy a o nemalú chvíľu na to zase sin zase priať smrť toho druhého. Som rád, že som to videl, ale raz to bude stačiť. 60%. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hlavní devizou filmu jsou výtečně napsané dialogy plné lží, záště, přetvářky, pletichaření, ale také břitkého humoru. Herecky zajímavě obsazeno - Peter O'Toole, Katharine Hepburn, Timothy Dalton, bavil mě i mladý Anthony Hopkins. Místy na mě až moc divadelní a možná o pár minut delší stopáž, proto „jen“ čtyři. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

"Mohl jsem dobít půlku Evropy, ale můj život ovládaly ženy!" - aneb - Přesvědčivý portrét královské rodiny, kde se nenávidí každý s každým, a kde dokonce i matka spřádá intriky se svými syny proti sobě navzájem. Paralela s Shakespearovým Králem Learem je více než zřejmá a starý Jindřich II. (hraný 36-letým Peterem O'Toolem) ji koneckonců sám naznačí. Dialogy jsou brilantní, herecké výkony pozoruhodné. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Peter O'Toole si již dříve zahrál postavu krále Jindřicha II, a to ve filmu Becket (1964). V obou případech byl za svou roli nominován na Oscara a v obou případech se také jednalo o adaptaci divadelní hry. (Terminer)
  • Vo vedľajších rolách sa predstavili prominentní divadelní herci. (vander19)
  • Scény sa zväčša obmedzujú na hradné prostredie a slúžia ako uštipačné zobrazenie dynastických zápasov. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama