Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Omračující historický snímek, který má vše co má historický film mít. Pro milovníky staré zlaté herecké gardy nepopsatelný zážitek! Scénář je výsledkem mistrovské práce a i díky němu je herecké umění P. O'Toole a K. Hepburn doslova dechberoucí, jiné vyjádření mě prostě nenapadá. Každý z dialogů nabízí malou hádanku a záleží jen na důvtipu diváka jak si s tímto slabikářem poradí:-) Dalším neodmyslitelným prvkem, který se podílí na celém úspěchu filmu je bezesporu hudba, která spolu s kostýmy znamenitě dotváří věrohodnou atmosféru daného období. Celému štábu, pod taktovkou osvíceného režiséra se podařilo vytvořit jedno z nejlepších historických dramat, jehož kvality snad budou i nadále stoupat. A i přesto, že tento film se může pochlubit jen tím nejlepším, stejně jako některým dalším komentujícím se i mně jeví jako skromný a tím pádem více přitažlivý. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová historická konverzačka více či méně prohnilých a zákeřných oportunistů (v podání skvělých charismatických herců), která má psychologickou hloubku, působivou dobovou atmosféru a nečekaně dobrou zlověstnou hudbu Johna Barryho. Problém mám s dvěma věcmi - příliš viditelná divadelnost původní látky a absence jediné postavy, která by si získala mé sympatie (rozhodně nemám problém fandit ani značně zápornému charakteru, pokud si mě dokáže něčím získat). Navíc úplný závěr mi k předchozímu silně vyhrocenému ději zrovna dvakrát nepasoval... Původní český dabing je skutečně vysoce kvalitní, protože tehdy dabovala herecká elita, která do svého hlasového projevu dávala obvykle maximum. 70 % ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V scéne, kde sa všetci postupne schovávajú za závesmi, pretože stále do miestnosti prichádzajú noví intrigáni, som mal pocit, že sledujem paródiu. Paródiu na to, čo je to politika a čo s ľuďmi robí moc. Preto je myslím Lev v zime nesmierne nadčasový film. Okrem vyobrazenia doby vám totiž ihneď napadne, že takto to funguje v politike aj dnes, len v inom šate. Nikdy sa mi nechce písať, že herecké výkony sú geniálne, ale pre úlohy v tomto filme sa stali O´Toole, Hepburn, Dalton, alebo Hopkins, hercami. Tu by si neporadil ani Svätopluk so svojou teóriou o prútoch. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Na mňa to pôsobilo ako stará televízna inscenácia z dielne ČST, už chýbali len Emil Horváth ml. a Eva Krížiková. Asi som už rozmaznaná klenotmi typu Kráľovstvo nebeské, ale naozaj chcem vo filme z 12. storočia vidieť niečo iné. Ľudí, ktorí mali len jediný kus oblečenia (ktorý mali práve aj na sebe), zhnité zuby a ksichty pôsobiace dojmom, že ich rodičia boli súrodenci. Nie túto statickú uhladenú sterilitu. Len dialógy a intrigy film na 134 minút neutiahnu, človek sa v tom stráca, Akvitánia sem, Bretónsko tam. Občas nejaká historická nepresnosť (zdobenie vianočného stromčeka v stredoveku?). Viackrát to už vidieť nemusím. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční film o těch pravých hodnotách - touze po moci, nenávisti, přetvařování se, pomstě a intrikách, co se (roz)spřádají doslova v každé větě, v každém pohledu. Shakespeare by to nenapsal lépe (zdravím Krále Leara). Do detailu vybroušené dialogy na ostří nože, ve kterých se uštěpačností či cynismem rozhodně nijak nešetří. Demýtizace královského majestátu (hlavně tedy TOHO Richarda) i nečernobílé živoucí charaktery, co nejsou pouhými loutkami v rukou autorů. Všechno tohle bohatě stačí na přebití nepopiratelného faktu, že divadelní prkna z toho koukají více než "svět filmu". ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)
  • Peter O'Toole si již dříve zahrál postavu krále Jindřicha II, a to ve filmu Becket (1964). V obou případech byl za svou roli nominován na Oscara a v obou případech se také jednalo o adaptaci divadelní hry. (Terminer)
  • Anthony Hopkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama