Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo měl důvod zavraždit Matyáše Shuttlebyho? Detektivní příběh podle povídky E. A. Poea napsala J. Knitlová.
Děj se odehrává na odlehlém statku, kam přijíždí cestovatel Monroe, aby tu u přítele Matyáše Shuttlebyho a v kruhu jeho rodiny a přátel prožil pár klidných dnů po návratu z cest. To se mu však nepodaří. Hned druhý den Matyáš záhadně zmizí, z projížďky se vrátí jen jeho postřelený kůň. Když se Matyáš nevrátí ani druhý den, rozjíždí se pátrání. Podezřelí jsou všichni. Postupně nalézané indicie jako Matyášova roztržená vesta, kulka z postřeleného koně, zakrvavená košile vrhají podezření na každého z přítomných. Je jen otázka času, kdy bude mrtvola objevena a vrah usvědčen? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Žehrat, nakolik byla původní Poeova povídka změněna a nakolik moderní úprava poškodila celkovou stavbu příběhu, by byl ten největší omyl, jakého bychom se mohli dopustit. Pozornější diváci poznají, že hlavní záměr nespočívá v závěrečném (poněkud kuriózním, až obskurním) odhalení pachatele, ale v detailně prokreslené atmosféře nevlídného anglického venkova osmnáctého století a především v mistrně propracovaných charakterech jednotlivých postav, z nichž vrahem mohl být kdokoli. Pravda, úvod je poněkud línější a ne právě přesvědčivý, ale od zmizení Matyáše Shuttlebyho vše získává gradující tempo, vrcholící závěrečným usvědčením pravého vraha zcela originálním způsobem. Jak už tu bylo zmíněno, pozornost si zasluhuje mimořádně okázalá výprava a fantasticky nasmímané exteriéry. Herecké obsazení ovšem samými superlativy neoplývá, vyloženě špatný je Jan Hrušínský a překvapivě i Klára Issová, na druhé straně tu nalezneme excelentní kreace Medvecké, Langmajera a Špalkové; Lukáši Hlavicovi pak nelze upřít jisté charisma. Bezesporu nejlepší výkon zde odvádí tradičně Viktor Preiss, který si v roli všemi milovaného Karlíčka de facto film ukradl sám pro sebe. Opovrhovat kvalitou jen proto, že není puntičkářsky dodržována původní osnova je v případě VRAHA neodpustitelným hříchem a malichernou záminkou k apriornímu odmítání domácí televizní tvorby. Zdání klame. Někdy i tam, kde bychom to vůbec nečekali. P. S. kolega gjjm byl tak laskav, že ostatním prozradil vraha, za což mu dodatečně patří nefalšovaná facka. A pořádná. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Působivé. Tentokrát se s hodnocením Cinemy ztotožňuji. Když mají tvůrci kvalitní základ (předlohu), jde i z televizního filmu vytěžit hodně. Atmosféra je opravdu hodně temná a závěr je pro Poea opravdu, ale opravdu přáznačný :-) Za jedinou vadu považuji příliš rychlé seznámení s postavami, takže se divák chvíli špatně orientuje... ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že i po revoluci se u nás daly natočit vcelku snesitelné detektivky ala televizní inscenace na motivy známé povídky. Což bohužel nyní je už téměř nepředstavitelné, vzhledem k upadající kvalitě režisérů a scénáristů. Stačilo se, jen obklopil slušnými herci, vytvořit zajímavou atmosféru, ne se jenom soustředit na akci, nahotu a vulgaritu. Přitom neuběhla taková doba, přesto je větší polovina dnešní tvorby téměř nepoživatelná a to je smutné. Lepší průměr za dobré herecké výkony a celkové zpracování dávám lepší průměr. 60% ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Už nikdy se nesmím dívat na film podle knihy, kterou jsem četl! ... třeba takový Poe, fakt mám rád jeho povídky, mají většinou pěkně bizarní pointu... takže se dívám na tuhletu verzi a celou dobu čekám na ten konec s hnijící mluvící mrtvolou ukazující prstem a místo toho přijde takovýhle paskvil! ... víc zkurvený závěr (oproti knize) měl snad jenom Pán prstenů... ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Vrah jsi ty je jedna z prvních Mistrových detektivek a tedy také jedna z prvních detektivek všech dob, v níž se už stanovily všechny konvence žánru. Tohle je její celkem slušná, i když příliš volná televizní inscenace, Langmajer jako detektiv a Preiss jako vrah hrají skvěle a jakousi atmosféru to má. Ale to je tak všechno, oproti předloze je to příšerně rozvolněné a neurčité. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama