Reklama

Reklama

Náměstí Pěti měsíců

  • Itálie Piazza delle cinque lune (více)

Obsahy(1)

Hrdinou dramatu, které v italsko-britské koprodukci natočil režisér Renzo Martinelli, je státní zástupce Rosario Saracini, který právě odchází do důchodu. Poté, co se rozloučí i s Brankem, který ho dvanáct let vozil, se vrací se domů. V temné hale ho přepadne tajemná postava a předá mu balíček - 8 mm film, zachycující masakr v římské ulici Fani dne 16. března 1978, kdy byl unesen Aldo Moro. Je to šokující dokument. Saracini si domluví schůzku s neznámým mužem - je to jeden z teroristů, kteří se na činu podíleli, a v tajnosti znovu otevře Morův případ. Pomáhají mu jen dva lidé, jimž důvěřuje. Ale záhy se ukáže, že ti, kteří tehdy při vyšetřování mnohé zatajili, jsou odhodláni udělat všechno pro to, aby pravda zůstala i nadále zahalena mlčením... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

bogomira 

všechny recenze uživatele

Tohle vám bude hodně připomínat JFK. Alespoň v první polovině, která mě hodně bavila. Tempo se ale pomalu ztrácí a nakonec se rozplizne a zmizí. V polovině bych dal 4*, po skončení jen ***. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již úvodní záběr zaujme. Vůbec kamera, která většinu exteriérových scén snímá zakřiveně, roztěkaně dokumentárně či se snaží o "akční" průlety á la Fincherův Úkryt je spolu s hudbou hlavním kladem filmu. Což je vzhledem k tématu a obsazení opravdu smutné. Dodnes nejastnostmi opředený únos a následná poprava italského premiéra Aldo Mora slibuje mnohé. Obvzláště, když se tvůrci v první půli okatě drží syžetu vytvořeným již Stoneovým JFK. Potud žádné výhrady. Vše šlape jak má a navíc je to opravdu zajímavé. Ovšem kam se snímek dostane ve své druhé polovině a obvzláště pak od návštěvy Paříže je smutné. Bohužel to zabředne do dnes tolik oblíbeného tuctového tématu ultratajných organizací a celosvětového spiknutí. Všemu poté ještě nasadí korunu závěrečná pointa, která je sice jasná již od úvodních titulků, ale i tak se budete celou stopáž modlit ať to tvůrci nedělají. A oni to udělají. Veškeré potenciální kvality tím naprosto zabíjí a odsuzují Náměstí Pěti měsíců do kategorie konspirační frašky. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Tyhle konspirační teórie už začínají unavovat, obzvlášť když jsou celkem neuměle zpracovány do filmové podoby. Dnes snad už nikdo nepochybuje, že za únosem a vraždou italského premiéra Aldo Mora stála mafie. Ale která. Klasická Cosa Nostra, nebo některá z jejich odnoží, mafie v armádě, v policii, v justici, či přímo ve vládě? Divák ať si laskavě vybere a nechá se "houpat" či lépe řečeno oblbovat teoriemi, které jsou v nečem blízko pravdy, ale v nečem taky hodně daleko a hlavně jsou to jenom teorie sloužící k tomu, aby z lidi tahali prachy. A za to už stojí něco si vymyslet. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama