Reklama

Reklama

Hráči z Indiany

Trailer

Basketbalový trenér Norman Dale byl v padesátých letech minulého století hvězda. A každý tým pod jeho vedením byl předurčený k vítězství. Každý hráč, který byl ochotný podvolit se jeho mnohdy drsným a nesmlouvavým metodám, měl šanci dotáhnout to opravdu vysoko. Ale našli se i tací, kteří chtěli jít vlastní cestou. A proto má také Norman Dale nyní poslední šanci, jak po útoku na vlastního hráče zachránit svoji téměř mrtvou koučovskou kariéru. Jeho novým a možná posledním týmem se stává družstvo ze zapadlé lokální střední školy v Indianě, které se vždy potácelo na chvostu tabulek a nikdy neokusilo, jak vlastně vypadá opravdová košíková, což se nejvíc projevuje na jeho hráčích, hejskovitých dlouhánech s minimální herní morálkou a ještě menším citem pro zodpovědnost. A Daleovi je jasné, že v tomto družstvu se bude muset mnohé změnit. Otázka ale zní, zda tentokrát nezmůže víc než autorita obyčejná lidskost. Svoje hráče z Indiany dovede ke hvězdám v legendárním sportovním dramatu režiséra Davida Anspaugha držitel dvou Oscarů Gene Hackman. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Evzeni1 

všechny recenze uživatele

2. DABING: (MGM) V českém znění: Jaromír Meduna - Gene Hackman (trenér Norman Dale), Jana Mařasová - Barbara Hershey (Myra Fleenerová), Petr Oliva - Dennis Hopper (Bruce Shooter), Bohuslav Kalva, Radka Malá, Jiří Valšuba, Radovan Vaculík,Ludvík Král, Jan Maxián, Marcel Vašinka, Jaroslav Horák, Ivo Novák, Radek Hoppe, Pavel Vondrák, Jarmila Švehlová, Jan Škvor, Petr Neskusil, Radek Škvor, Petros Alexandridis a další Překlad: Jiří Sedláček Dialogy: Marcel Vašinka Produkce: Alena Hradcová Zvuk: Alexandr Vrbata Režie českého znění: Miroslav Walter Vyrobilo: Studio Bär pro MGM 2008 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Perfektný basketbalový príbeh, ten pravý športový film ako sa patrí. Aj keď film svojou osnovou pripomína učebnicovú predlohu športového filmu, nič s tým divák nenarobí, takto to naozaj bolo a preto má film u mňa plus. A treba brať ohľad aj na to, že medzi basketbalovými a športovými filmami vôbec ide o jeden z prvých a zároveň najlepších titulov. Hackman a režisér ukázali dokonalý zápal pre hru tak, akoby aj oni boli kedysi súčasťou tohoto týmu. Scény zo zápasov a tréningov skvele realisticky natočené, tí chlapci nemohli byť predtým normálni herci, nebasketbalisti. Skvelé výkony. Športové aj filmové. 85%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh, presne podľa šablóny s prvkami, ktoré diváka ľahko chytia za srdce - stroskotanec tréner, družstvo na posledných priečkach, najlepší hráč so smutnou minulosťou, alkoholik, obyvatelia mestečka s vysokými očakávaniami, zdrvujúco napínavé finále s hviezdnym športovým koncom.... Teda žiadne prekvapenie. No bolo to zahrané s gráciou Gene Hackmana, takže celkový pocit z filmu išiel o triedu nahor. Nadpriemer. 75/100 ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film se sportovní tématikou umocněný tím že je založen na skutečné události. Na Gena Hackmana se hezky kouká a jako trenér basketbalového týmu je velmi uvěřitelný. Perličkou je asi to, že ve filmu není žádný románek, láska ani polibky. Je to čistě sportovní záležitost, takže ženy si na své nepříjdou :)) ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

taká srdcovka z dětství. teď po letech - neuvěřitelná postava Jimmyho, hlavní hvězdy týmu, která v celém filmu pronese dohromady tři věty, z toho jedna z nich je "Dám to!". O basketbalu se toho také moc nedozvíme - jakože prakticky vždycky střílí nepokrytý hráč, pokud dochází ke clonám při útoku, jsou podávány spíše jako nevynucené srážky plynoucí z chaotických pohybů jednotlivých hráčů, v celém filmu není jediná střela zblokována, veškeré ztráty míče plynou z nepochopitelných chyb hráčů (pád míče na nohu, po zdvojení náhra nikoliv tomu volnému hráči, nýbrž tomu obsazenému, apod.). Úsměvné jsou také time-outy - kouč Gene Hackman dává instrukce typu "musíme bránit" nebo "jedem, makáme". Na druhou stranu vizualita snímku je parádní, zpomalení lesklý hráči a do nich ty foťákový fleše, mladý Marek Matějovský coby syn postavy Dennise Hoppera. Strašná je celá ta linie s tou babou, polibek se Hackmanovi taky moc nepovedl, asi únava či co. Každopádně sportovní film s nejvyšším počtem těch sportovně-kýčovitých vrcholů - 1.kouč zůstává a Jimmy se vrací k týmu, 2. Hopper vyhrál zápas, 3. Olii dal trestňák, 4. Výhra v play-off, takže když se pak dokodrcáme do finále, tak už to vlastně není až tak moc doják. Navíc mi není moc jasné, jak ten závěr koresponduje z úvodem, kdy Hackman mluví o nahraditelnosti hráčů, popř. když dává přednášku o tom, že jsou "tým, tým, tým". Ono to spíš vypadá tak, že jakmile začal hrát Jimmy, tak už prostě neprohráli. A navíc dal Jimmy i poslední koš ("Dám to!"), takže to vlastně aji všechno vyhráli. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (15)

  • Herec, který hrál Ollieho opustil natáčení kvůli tomu, aby viděl zápas svého středoškolského basketbalového týmu. Štáb musel kontaktovat jeho matku, aby ho dostali zpět. (c.tucker)
  • Hala, která byla uzavřena kvuli finalovému zápasu vyhořela v roce 1998. (c.tucker)
  • Maris Valainis prozradil, že bylo jedno jestli dá poslední koš nebo ne, stejně by se měli všichni lidi seběhnout na palubovku a jásat, protože to bylo potřeba do záběru, ale naštěstí poslední koš dal. (c.tucker)

Reklama

Reklama