Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maria Von Gall organizuje útěky Židů z okupované Francie. Tuší, že Němci brzy vše odhalí, a tak předává všechny důležité informace, včetně přístupového kódu k bankovnímu kontu ve švýcarské bance, svému geniálnímu jedenáctiletému synovi Thomasovi. Ten se stává cílem bezcitného profesora Gregora Lämmleho, který udělá cokoliv, jen aby se k penězům dostal. Thomas i jeho matka se snaží Gregora přelstít v nebezpečné hře na kočku a myš plné odvážných útěků a smrtelných léček. Malý chlapec se ale přese všechno ocitá v Lämmleově zajetí. Marii nezbývá, než požádat o pomoc Thomasova otce Davida, kterého opustila a o narození syna mu nikdy neřekla...

V nádeji, že sa im konečne podarí chytiť Mariu Von Gall (Giovanna Mezzogiorno), nacisti vedení Gregorom Lämmlom (Klaus Maria Brandauer) unesú jej syna Thomasa. Tento jedenásťročný malý génius má vo svojej hlave tajomstvo, ktoré má hodnotu zlata. Thomas ako záz ačné dieťa šachu dobre vie, že v tejto vojne má hodnotu pešiaka, ale ako geniálny šachista vie, že pešiak dokáže vyhrávať celé bitky. Čo však pešiak nikdy nemôže, je ústup späť. Jeho matka Maria zverila jeho bezchybnej pamäti všetky dôležité čísla účtov a prístupové kódy k peniazom mnohých Židov, ktorým Maria pomáha v úteku z krajiny. Situácia sa však stáva neudržateľnou a po únose Thomas vie, že Maria urobí všetko, aby ho zachránila. Neostáva jej nič iné, ako zavolať jeho americkému otcovi Davidovi (Stephen Moyer), ktorého Thomas nikdy nevidel. Naviac, David o Thomasovi nemal ani tušenie... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Strašně dlouhé a vlekoucí se drama. Spousty nudných a nesmyslných dialogů. Ale nakonec to kupodivu až tak špatný film nebyl. Vydržel jsem do konce a to jsem udělal sakra dobře. Kvalita snímku se totiž zlepšovala s přibývajícími minutami a já byl rád, že jsem zbytečně neztratil čas nudným filmem (ikdyž se zprvu zdálo, že to tak dopadne). 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Málo záživný príbeh z obdobia 2. sv. vojny, kde hlavnú úlohu hrá geniálna pamäť a záľuba v šachu. Okrem nudy je dejová linka prešpikovaná klišé a slaboduchými patetickými scénami, takže niekedy ma teda riadne dvíhalo zo stoličky. Ale hral tu Klaus Maria Brandauer a ako už tradične, opäť podal fantastický výkon. Zaujímavejšie scény boli vlastne iba s ním, to dojem trocha zachránilo. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Je nutno uznat, že napasovat poměrně rozporuplný námět o malém géniovi na vcelku vážné téma jakým je protinacistická činnost, je tah poměrně riskantní. Naštěstí je zde velmi slušně rozvedena nejednorozměrná zápletka, v níž je pro diváka připravena řada velmi dobře načasovaných překvapení a zvratů, za které rozhodně náleží pochvala režisérovi, jenž dokázal uměřeně rozdat napětí i rodinný sentiment, kterého je naštěstí poskrovnu. Snad jen závěr je poněkud „sweet“, ale svým způsobem je to jediné možné zakončení. K hereckým výkonům překvapivě není výhrad a hlavně představitel malého hrdiny je výtečný. Škoda, že nejcelistvější psychologické pozadí nakonec pobral záporák Klaus Maria Brandauer. S přivřením oka čtyři hvězdičky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv na Tv film se jednalo o vcelku výpravnou záležitost, úplně mne to nenadchlo. Němci vypadají vyloženě neárijsky a celá ta zápletka s profesorem stíhajícím souběžně s SS malého kluka byla taková dost podivná. Potěšila mne účast Kena Dukena, kterého ani nemám tak zafixovaného jako jednoho z hanebných panchartů, ale hlavně jako charizmatického kapitána U156 ve skvělém filmu Laconia. Mám rád okamžiky, kdy ve vhodné chvíli někdo pronese starý citát nebo bonmot, musí se ale vědět kdy a kde je pronášet. Chrlíte-li je hromadně, nepůsobíte moudře, ale jako blbec který se je nabifloval a moudře se díky tomu snaží vypadat. Stejně jako to nesnáším u hradního šaška a opilce Zemana, stejně tak mne to iritovalo u Brandauera a jím ztvárněného profesora. Ve filmu bylo i pár vyloženě hluchých míst, například scéna na louce při předávání rukojmích... Odbojáři tam sice měli dva snajpry, jejich rychlost ale byla jeden zabitý nácek za půl hodiny... Myslím si, že se dvěma snipery s optikou mohla věc snadno skončit ve prospěch Marie. Giovanna (Marie) byla krásná a zatím je to asi nejhezčí filmová odbojačka co jsem kdy viděl, tedy hned po Sophii Marceu v Síle odvahy. Za mne je to tedy průměr, který byl zbytečně dlouhý a bez nějakých výraznějších vypjatých scén. Tři čísla účtů. * * * ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný film, rozhodně obsahuje vše co by průměrné drama obsahovat mělo. Navíc však v něm figurují překvapivě napdrůměrní herci, kteří jsou opravdu hodně věrohodní. Každopádně scénář si zaslouží 4 hvězdičky na beton. Škoda jen, že je film tak dlouhý a od půlky se už nesmírně táhne a místy jsem si fakt přál aby už byl konec. Je to jediná chyba - délka, která ve finále hodně nudí! Konečné hodnocení by tedy mělo být o něco vyšší 3 a půl hvězdy! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo ve Francii (Marseille a Aix-en-Provence) a Německu (Mnichov). (GASTON73)

Reklama

Reklama