Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Klenotka 

všechny recenze uživatele

fascinující pohled do duše člověka, kterým by mohl být každý z nás. Nesnaží se nám ho servírovat jako hrdinu zničeného systémem, ale prostě jako někoho, komu se pomalu a jistě hroutí svět a nakonec ho paranoia dožene k extrémním činům. Chvílemi jsem se s ním dokázala neuvěřitelně ztotožnit. To, jak si člověk občas připadá bezvýznamný v té velké mašinérii zvané život, musel někdy cítit každý. Ústupky v práci, potlačování morálky a pošlapávání lidské důstojnosti, to pro někoho, kdo si chce poctivě vydělávat a poctivě žít a kdo má nějaké zásady, musí být ubíjející. Na druhou stranu je Sam prezentován i jako protivný loser, který nikdy nic nedotáhl do konce a při jednom neúspěchu se hned hroutí. Je to někdo, kdo nedokáže přijmout systém "drž hubu a krok", a že když se opravdu bude snažit a poctivě pracovat, tak lze toho jeho "amerického snu" dosáhnout. Ale musím přiznat, že jsem s ním většinu času spíš soucítila, protože ne každý člověk dokáže ustát tlak společnosti. A to byla 70. léta. Nic se nezměnilo. Politici lžou a kradou stejně, ne-li víc. Obchodníci ti vlezou skoro až do koupelny, aby něco prodali a úřední mašinérie funguje stále stejně - s čísly a papíry, nikoli lidmi. Pokud se chcete uvést do deprese a zjistit, že v tom hledání "kdo jsem a co udělám, aby si mě lidi pamatovali" nejste sami, ale co byste naopak dělat neměli, tak se na tohle určitě podívejte. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se mohlo zdát, že Sam Bicke je jen prosťáček, který chtěl zabít Nixona. Pravda ovšem je, že Sam chtěl pouze jediné - žít svůj americký sen, aniž by se musel ponižovat v práci či okrádat zákazníky. Jenže to mu trochu nevyšlo - v práci dal výpověď s tím, že založí vlastní firmu, ale banka mu odmítla půjčit. A aby toho nebylo ještě málo, jeho žena se s ním už definitivně rozešla. Proto Sam zaměří svou pozornost na Nixona, který je v televizi téměř nepřetržitě a lže národu do očí. A něco v něm mu řekne, že tento člověk by měl přestat lhát a jedinou metodou, jak toho docílit, bude zabít ho. ________ Jedna věc je jasná - tohle je one man show Seana Penna, který si roli Sama vystřihl opravdu přesvědčivě a právě díky němu tento film mírně nadhodnocuju (protože místy se snímek dost táhne). Z ostatních mě potěšila účast Naomi (s černými vlasy jí to sluší, ale blond je blond :-)) a Dona. Jinak tohle řadím určitě k tomu lepšímu, co zatím ČT 2 V rámci filmového léta nabídla. Slušných 80 %. ()

Reklama

Falcor 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Sam a chci být skvělý obchodník, mít skvělý americký život, rodinu. Vopravdu, věřte mi. Teď, teď už konečně se sebou něco udělám. Nechci se za sebe do nekonečna omlouvat, přestanu kurvit život sobě i mým nejbližším, chci zpátky svoji ženu a děti. Všechno dělám kvůli nim, kdyby ode mě neodešli, ...chci být jen dobrý manžel a otec. Určitě bych jim, teď už doopravdy, dokázal, že si mě můžou vážit. Dejte mi ještě šanci, fakt, zase poslední. Kdybyste nelhali a neházeli mi klacky pod nohy, určitě bych byl schopnej i dodržet slovo. Ale když celej svět je takovej prolhanej a proti mě. Vždyť už skoro nic nemám, nedokázal jsem zajistit rodinu ani sebe. No a co, že jsem neschopnej, můžete za to vy všichni. Já už se nebudu dál plazit, nestrpím další lži, další přehlížení. Klidně mi nenabízejte další šance, co jsem chtěl už stejně nemám. Ale za to přece já nemůžu, vždyť všechno dělám dobře. Kdyby...kdyby,... jsem prosťáček, ale tohle všechno vám nedaruju. Já vám všem ještě ukážu, mě nevymažete ze svejch hlav jako vzpomínku na nějakou hnusnou nemoc. Mě NE. O mě ještě uslyšíte!!! ...Jestli teda zas něco neskurvím.... .... Sean Penn již prosťáčka Sama, i když hodného, čistého a nezákeřného, v jednom filmu ukázkově vysekl. Tentokrát nám jej kamera, jejíž styl a polohy se efektně mění i podle nálad snímaného Seana, přináší v úžasné herecké exhibici, z jejíž reálnosti až běhá mráz po zádech. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Sama Bickea ponižuje vlastná žena, rodina, práca a vlastne celá prehnitá americká spoločnosť a politická scenéria. Chce byť dobrým otcom, manželom, uznávaným obchodníkom a zároveň sám sebou...hm, čo trošku koliduje. Konflikt vyusťuje do sociopatie, averzie a túžby po náprave nenapraviteľného. ... a tak sa vo filme Zabij Nixona cez geniálny herecký výkon Seana Penna dozvedáme o marnom boji jedného životného stroskotanca s americkou históriou. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Přesto, že se příběh odehrává v Americe 70. let, může hodně připomínat naši současnou existenci a nutit k zamyšlení, kolik vlastní důstojnosti musíme obětovat na oltář perspektivy stálého zaměstnání a pod jakým tlakem vlastně žijeme, takže zpočátku se můžeme s nebohým Samem i ztotožnit, až po rebelantský postoj, že my se systémem jen tak převálcovat nedáme. Jakmile však Sam ztrácí lidské zábrany, končí veškerá sranda, sledujeme nešťastníka řítícího se do záhuby, do které však strhává i nevinné oběti své revolty proti státu a hlavně všudypřítomnému Nixonovi, jenž se v jeho šílené mysli stává bodem, na kterém vykoná svou pomstu...Výborný Sean Penn, bez kterého by se snímek ztrácel v řadách slabšího průměru. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Snímek původně vznikal jako čistá fikce, ale scénáristé při hledání dobových materiálů našli příběh velmi podobný tomu, který zamýšleli zfilmovat. Nakonec se jej rozhodli zakomponovat do scénáře. Skutečný pokus o atentát, když Samuel Bicke chtěl unést letadlo a vletět s ním do Bílého domu, se odehrál 22. 2. 1974. (imro)
  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)

Reklama

Reklama