Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pozor, tento komentár môže obsahovať moralizovanie, pátos a iné usadeniny. Veľmi pekný film na tému, ktorá je síce závažná, ale spracovaním vyznieva ako slabšia. Tým nechcem povedať, že sa mi spracovanie nepáčilo, bolo skvelé a cením si ho aj preto, že teraz by sa to už málokto odvážil natočiť takto. Rebel Without a Cause má určite veľké čaro a jeho meno je James Dean. Hezoun, ktorého je samozrejme obrovská škoda a akých už Hollywood nepozná. Na váhe tomuto filmu pridáva aj fakt, že všetci traja hlavní predstavitelia zomreli viac či menej mladí. Poznali len mladosť, ale ich spoznal celý svet. R.I.P. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický film s legendárním Jamesem Deanem, svého času snad pokus o generační výpověď, což z dnešního takřka 50 let starého pohledu (neuvěřitelné, jak ten čas letí!) může divák posoudit jen zhruba. Každopádně jde ale o zajímavou sondu do života mládeže ve "zlatejch padesátejch", kdy mladí lidé také měli své problémy (mnohdy ne nepodobné problémům dnešní mládeže), s nimiž se museli potýkat a které museli řešit, často i dost drsným způsobem. Všichni mladí herci podávají skvělé výkony a hlavně díky jejich přesvědčivosti a opravdovosti film zaznamenal a vlastně dosud zaznamenává značný divácký ohlas.Mimochodem: James Dean zemřel předčasně, ve 24 letech. Natalie Wood zemřela předčasně, ve 43 letech. Sal Mineo zemřel předčasně, ve 37 letech. Že by prokletá generace? ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému stáří výborný film, který poukazuje na problémy v rodinách, výchově a začleňování jedinců z takových rodin do společenství, v tomto případě školního kolektivu. James Dean je sice evidentně starší, než postava, již hraje, avšak jeho herecký výkon je odzbrojující a je radost jej na obrazovce sledovat. Role citlivého rebela mu svědčí. Zkouška odvahy na srázu je nezapomenutelná podobně jako rvačka před planetáriem. Ke konci je snímek také značně napínavý a když si dáme dohromady výpovědní hodnotu příběhu, zpracování filmu a herecké výkony (hlavně tedy Deana), vychází to na 5*. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Ano, zub času se na tomhle snímku přeci jen podepsal, ale ve své myšlence je aktuální stále a zřejmě už i vždycky bude. Nálepku kultovního mu samozřejmě propůjčuje osoba hlavního představitele (a jeho tragického osudu). Je ale dobré vidět Deana hrát, jelikož to opravdu stojí za to (jen ten věk jeho a jeho postavy je dost kontrastní, ostatně jako u všech ostatních mladých herců, nicméně tehdy se asi prostě do takhle mladých postav jejich skuteční vrstevníci neobsazovali - viz. třeba Steve McQueen v Nevada Smith). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý film o cti a hrdosti, přátelství, správném individualismu, mladistvé rebelii, o šikaně a mezigeneračních trablích, dokonce i s nenásilnou existencionální vložkou. Bylo příjemný sledovat problémy teenagerů a pro jednou přitom nebýt až po uši v chlastu a drogách. James Dean je výborný a ve své roli zcela přirozený frajer, žádný nastrčený hezounek. Obohacující a časem nepokažená klasika. "What do you do when you have to be a man?" ()

Galerie (103)

Zajímavosti (49)

  • Poslední osobou, kterou ve filmu vidíme, je režisér Nicholas Ray. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. října 1955 v New Yorku. (Varan)
  • Byl natočen také alternativní konec filmu, ve kterém Plato (Sal Mineo) padá z věže planetária. (FilmFan24)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama