Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezinárodně uznávaný oceánograf Steve Zissou (Bill Murray) a jeho posádka vyplouvají za dalším dobrodružstvím. V této možná poslední expedici hodlají vypátrat a chytit záhadného jaguářího žraloka. Nikdo vlastně nevěří, že takové zvíře existuje, ale Steve Zissou se dušuje, že právě tento žralok sežral jeho nejlepšího dlouholetého spolupracovníka při natáčení posledního dokumentu. Cestou se k nim připojí mladý pilot, který by mohl – ale také nemusel – být Steveovým dlouho ztraceným synem (Owen Wilson), krásná novinářka (Cate Blanchettová) pověřená úkolem napsat o Stevovi článek, a také Zissouova odcizená žena a koproducentka Eleanor (Anjelica Hustonová). Nikdo netuší, že je během plavby čeká spousta komplikací včetně pirátů, únosu a bankrotu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (554)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Před Andersonem nezbývá než smeknout, protože tenhle podivný slepenec pseudo-dokumentu, ifantilního dobrodružného déčka a komorního dramatu dokázal udržet pohromadě vskutku s lehkostí mistra. Velice k tomu napomáhá hudba, zejména postmoderně dráždivé překopávky Davida Bowieho do portugalštiny a komorního písničkářství, které mají díky pravidelný prostřihům na muzicírujícího Seu Jorge zvláštní rytmizující dopad na celkově trochu nevyrovnané tempo filmu. Nepominutelným specifikem „Života pod vodou“ je stylizovaná kamera, zejména pak kompozice obrazů, které často připomínají pečlivým naaranžováním postav před objektivem skupinové fotky z deníku cestovatele (nebo výjevy z dětských her na hrdiny – jak vidno, nemá to k sobě daleko). Hlavním tahounem snímku jsou však bezesporu herecké výkony (musela by mi ruka uhnít, kdybych nezmínil fenomenálního Willema Dafoe a zejména Billa Murrayho, který je na pomyslném vrcholu sil!), díky nimž člověk překoná závrať zmatení v úvodních částech filmu a s trochou štěstí si do bizardního akvária Steva Zissoua cestičku najde... Riziko, že mu v hlubinách dojde kyslík, tu je stále přítomné, ale navzdory tomu stojí tenhle snímek za sázku do divácké loterie. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady váhám, buď jsem tu genialitu ve filmu neobjevil, nebo film režisérovi utekl pod rukama. Jestli bylo záměrem vytvořit něco ve stylu Karla Zemana, tak se to šeredně nepovedlo, jestli něco jiného, tak jsem ten záměr nepochopil. Film chce vybočit z běžných kolejí, ale působí tak, že od režiséra po herce nikdo pořádně netušil, co má dělat a proč. Hodně rozpačitý zážitek. Po zhlédnutí jiných filmů W.A. musím uznat, že patrně mou vinou. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Od Wese Andersona jsem předtím nic neviděl, tak nemůžu nikterak srovnávat, ale myslím, že to nevadí. ŽpV není „běžný“ film, pluje si mimo běžné žánry a zavedená schémata, to mě docela těšilo. Největší radost mi dělal tamní humor, na mořský film poměrně suchý, absurdní a bizarní. Druhým potěšením byly herecké výkony všech představitelů, které sympaticky rezonovaly s vyzněním filmu. A třetím potěšením byla hudba: předělávky písní Davida Bowieho do portugalštiny(?) v solo-kytarovém provedení, a samozřejmě Sigur Rós v jedné z vrcholných scén filmu. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Ventil pôvodne používaný v autách na plynový pohon, regulátor, dodávajúci vzduch pod rovnakým tlakom ako mala okolitá voda a desiatky modelov na zakázku-potápačský dýchací prístroj akvalung. Štyristo tonová mínolovka kráľovského námorníctva, oceánografické výskumné laboratórium, štúdio a takisto domov na nasledujúcich štyridsaťšesť rokov - palubná loď Calypso. Televízne ceny, Emmy, zbierka Oscarov - podmorský svet Jacqua Cousteaua._______Nádherné vyznanie dobrodružnej chlapčenskej horlivosti, potápačom, oceánografom, pokladom skrytým hlboko pod hladinou slaných vôd. Prezentované nevysvetliteľným spárením žánrových polôh či vidín takmer všeho druhu a neodolateľné skĺbenie tklivej tragickosti s akokeby vyšinutým, a pritom stále šibalským žargónom vtipnosti. Pečlivý casting (striedmy Bill Murray, presný Owen Wilson, teskná Cate Blanchett), ozdobná-archaicky ladená triková zložka (Jaguar shark, morské koníky, kraby, medúzy), pozoruhodné profilové/prierezové natáčanie posádok/korábov a pitoreskné aranžmá mizanscény (vrátane účinkujúcich postáv) prostredníctvom príhodne zvolených farieb (čapice, rovnošaty námorníkov)._______Nejednotný, naťahovaný, nepochopiteľný, takým sa zdá byť chameleónsky "Life Aquatic with Steve Zissou" a nepripúšťať možnosť chápania týchto slabín ako relevantných by bolo hlúpe, lenže aby som zabránil nedorozumeniam prečo zrovna mne je tento ojedinelý autorský akcent spriaznený, tak sa to pokúsim skrátene zhrnúť do dvoch rozvitých viet. Wes Anderson je snílkom, čiernou ovcou, poetom, má chuť ísť naproti novým výzvam a neváha rozvíjať a zdielať svoju hravosť. Ustavične vyžaduje agilnú spoluprácu, nepodlieha producentsky ohlodaným formulkám trendového režírovania, je profík, improvizátor - POKUŠITEĽ. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je to jistě nějaký ohrožený druh. Bylo by pro jeho zabití nějaké vědecké zdůvodnění?“ – „Pomsta.“ Život pod vodou mi opravdu dost připomínal předchozí Andersonův snímek, se kterým jsem měl tu čest, a to Takovou zvláštní rodinku. Znovu to byl dost divný, v lecčem originální film s kvalitním hereckým obsazením (tentokrát jsem si skvělého Billa užil dosytnosti, zvláštně v županu „přebírajícího kontrolu“ nad lodí) a zvláštním typem humoru, kterého zde bylo o něco méně, ale o to více to režisér doháněl fantazií, hravostí a střídáním žánrů. Bohužel se však postupem času stejně jako u výše jmenovaného dostavovala chvilková nuda a čím dál víc hrálo na vážnější notu (i když se snahou o jakési smířlivé vyznění), a to mi příliš nesedlo. S hodnocením to tak vidím stejně jako u Takové normální rodinky, tedy znovu průměrně, takže snad příště pane Andersone. „To je poprvé, co přede mnou Eleanor brečí. Tedy mimo to, když strčila ruku do lodního rumpálu.“ ()

Galerie (91)

Zajímavosti (27)

  • Večer, keď sa Ned (Owen Wilson) zoznamuje so Steveom (Bill Murray) a fajčia na mostíku trávu, Ned ukazuje, že má prsteň ako člen Zissou. Má ho na pravej ruke. No v scéne, keď Steve udrie Neda a ten mu to vráti, má prsteň na ľavej ruke. (kacer4)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Houdini, Mr. Fox a Superman

Houdini, Mr. Fox a Superman

27.10.2006

Některé dny jsou na zajímavé novinky slabé, někdy se jich objeví tuny. A neboť dnešek je toho zářným příkladem, posvítime si rovnou na tři chystané filmové projekty. Prvním z nich bude námětem… (více)

Reklama

Reklama