Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (627)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

4 důvody, proč bylo rozumné dopřát si tuhle legrační roadmovie: 1. Keanu Reeves zachraňuje svět s bezelstným výrazem plachého kolouška, kterého si okamžitě toužíte pořídit domů. 2. V Harrym Potterovi létá Ford Anglia, ale tady si to vzduchem suverénně plachtí poloobsazený autobus. V některých amerických městech zjevně neplatí fyzikální zákony ale ...3. Zato funguje chemie. Dokonce i zcela nereaktivní Sandra Bullock se vzmůže na svůdný pohled a kroutění...volantem:) Není divu-viz bod č.1...A za čtvrté: Počet akčních filmů, které jsem viděla, dosáhl deseti. Mám splněno:) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ne až takovej nářez jako svatá trojice Skála, Con Air a Tváří v tvář ale přesto hodně dobrej akčňák. Nápad s autobusem je fakt super a jestli jste hráli jednu misi ve hře Mafie víte že nespomalit je fakt o držku. Keanu Reeves se role zhostil dobře a Sandra Bullocková je děsná, jen ta dvojka nikdy neměla přijít. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem "akční film roku 1994" viděl až teď, kdy si něco takového umím užít. Tehdy bych ho asi nedocenil. Líbí se mi vzásadě tři věci: 1.) Film se vůbec nezdržuje obvyklým způsobem představování postav. Jinde bychom nudných dvacet minut přihlíželi, jak Keanu Reeves a Sandra Bullocková vstávají z postelí, čistí si zuby, krmí kočku, jsou se smetím atd. :) Nebezpečná rychlost nás v souladu s názvem vtáhne do akce a vše podstatné o těch dvou se dozvídáme doslova cestou z jejich reakcí na vzniklou situaci. Vede to mimo jiné k tomu, že romantická Sandra jednoduše nemá kdy uplatnit své upejpavě diblíkoidní obličeje. 2.) Všechno, co vás napadne, že se ohroženému autobusu může stát, se skutečně stane, ba ještě víc, než bych třeba já předvídal. 3.) S výjimkou pro mě trochu nadbytečného etického sporu Reevese a Danielse film nemá hluchá místa a je napínavý od úvodních titulků až do závěrečných. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ale čo to má spoločné s nami?" - "Nič. Ide mu len o prachy." Nebezpečná rýchlosť je i vďaka bombastickému, mimoriadne dynamickému ústrednému hudobnému motívu Marka Mancinu jedným z najlepších akčných trilerov 90. rokov. Ďalej si k výrazným kladom prirátajte sympatické herecké obsadenie hlavných (Bullock, Reeves) i podporných rolí (Morton, Daniels), slizkého gaunera zaseknutého v minulom desaťročí (Hopper), strhujúce tempo, originálnu akciu (výťahový prológ s postreleným parťákom, prestup zraneného šoféra z busu k policajtom...), zmysel pre humor, nie práve najmenší rozpočet a skoro geniálny nápad o preplnenom autobuse, nesmúcom spomaliť pod 50 km/hod, inak dôjde k explózii, pričom pasažieri sú sledovaní kamerou, takže nemôžu ani opustiť rozbesnené vozidlo počas jazdy (dodávam, že autobus jazdí v plnej premávke a v diaľke chýba kus cesty). Najlepšie príbehy sa majú dať vtesnať do jednej vety - a to sa Nebezpečná rýchlosť krásne dá. V porovnaní s touto báječne oddychovou (ale nie hlúpou) záležitosťou, sa zbytočná dvojka javí byť ešte horšia, než akou je v skutočnosti. "Jednotka" navyše disponuje mojou milovanou maličkou - ale pre žáner takmer revolučnou - ľudskou scénkou, kedy titulný hrdina doslova stráca na okamih sám seba a nádej, hádže odovzdane flintu do žita, pochybuje o "zmysle toho všetkého" a prestáva si veriť, pričom to všetko vidia tí, ktorých má zachrániť. Svieže a uveriteľné. Keď to šlo do kín, niektorí ľudia nechápali, ako môže taký jednoduchý námet o autobuse vydržať po dobu celovečeráku, ale keď si to tak vezmete, tak vlastne výťahový úvod trvá pekne dlho, finále v metre je tiež dosť dlhé (a predchádza mu sledovačka), plus nejaký čas zaberie zoznamovanie sa s postavami cestujúcich, čiže v konečnom efekte v autobuse strávime len nejakú hodinku čistého času (ktorý je navyše prerušovaný scénami s teroristom a policajným komandom, ktoré po ňom pátra v meste). Diváci boli v absolútnom vytržení, takže nečudo, že snímka s rozpočtom 30 miliónov ich celosvetovo zarobila 350. Kino Považan NMnV 1994 ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"GUTS'LL GET YOU SO FAR, AND THEN THEY'LL GET YOU KILLED." ---------- Kameraman de Bont si ma získal už dávno svojim majstrovským kúskom Twister (v rámci možností žánru), no ešte dva roky predtým zbúchal teraz už ikonický film, absolútnu klasiku, o ktorej bolo povedané zrejme úplne všetko – Speed. Napätie je neskutočne silné a hlavne nekonečné. Je ako magnet, ktorý ťa nehybne drží takmer celé dve hodiny prikovaného v sedačke, čo je jedna z vecí, za ktoré musíš byť ako divák akčného trileru režisérovi najviac vďačný. A keďže takú dlhú dobu sedíme v autobuse, jedna vec je istá – dôkladná prehliadka Los Angeles, resp. jeho diaľničného systému. "Vzťah" medzi hrdinom a záporákom funguje, sekundárne postavy tiež, Glenn Plummer bol super, hoc aj na tie dve minúty. Toto je (a bola by) solídne odvedená práca aj pre skúseného tvorcu. Geniálny rež. debut. Nebyť nátlaku štúdia dostať scenár von z autobusu, spokojnosť by išla možno ešte viac nahor. --- (17.6.2017) (9.5.2021) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (79)

  • Vo filme ide autobus rýchlosťou 110 km/hod. V skutočnosti však môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km/hod. (ČSFD)
  • Film se umístil na 99. místě v žebříčku „100 nejlepších thrillerů“ Amerického filmového institutu. (Varan)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama