Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zajimavej film, ale urcite by dane tema slo zpracovat daleko lepe. Podle rozhovoru ve filmu je jasny, ze zivot Johna Wilmota byl hodne divokej a z tohohle obdobi nam bohuzel reziser nic neukazal (vidime jen jeho pokus o navrat, naslednej pad a smrt). Prakticky vsechny kontroverzni veci jsou v dialozich (ktery jsou ale hodne husty, hlavne ty v podani Wilmota, vznesenej jazyk, vetsinou ve versich a do toho sprostarny), plus nekolik malo scen. Obcas se tu sice deje neco divokyho nebo hodne zajimavyho, ale obcas se jen keca o nicem a kuli tomu, ze hudba tu je jen misty, film zacne nudit. A prave v tehle okamzicich se ukaze Johnnyho talent, protoze Depp dokaze utahnout uplne cokoliv a v tomhle filmu je postava, kterou hraje opravdu zajima a s Deppovo talentem a charismatem je to dokonaly, skoro az Oskarovej vykon, navic ta zmena z provokatera v nemocnyho cloveka byla fakt dokonala. I kdyz je tu jeden problem, film plyne dost pomalu a najednou strih a Depp je nemocnej bez jakyhokliv vysvetleni. A to jeho naliceni bylo pekne nechutny. Sice jsem cekal od filmu vic, ale uz jen kuli tomu Deppovi musim dat 4* a pominu fakt, ze misty film pusobi spis jak divadelni predstaveni, kde navic chybi nejaka gradace napeti a film jen tak pomalu plyne. Navic skoda ty hudby, kdyby sem dali historickou hudbu, urcite by to film vic rozpohybovalo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne hustý film, postavený na brilantných dialógoch (niet sa čo čudovať, je to podľa divadelnej hry), famóznych hereckých výkonoch (hlavne Depp, Mortonka a Pikeová, ale ani Malkovich a Hollander sa nestratia) a vynikajúcej dobovej atmosfére (človek sa pri sledovaní tej špiny, blata a v hovnách ryjúcich prasiat, všetko cez hnusný šedozelený filter, až bojí, že chytí svrab). Ako tu niektorí tvrdia, že to bolo nudné a studené, mňa to presne naopak fascinovalo svojou šťavnatosťou. Ale keď sa človek živí písaným slovom, tak ho tak skvostne napísaný kus hádam ani nemôže neuchvátiť. ()

Reklama

katasta 

všechny recenze uživatele

Po přečtení hodnocení na Libertin, jsem od něj nečekala nic extra, ale pořád jsem si říkala: hraje tam přece Johnny Depp, nemůže to být zase až tak hrozný...bohužel, ani výkon Johnnyho tento film nemohl ani trochu zachránit. Scénář je pitomej a některé herecké výkony taky za nic moc nestojí a to nejhezčí na filmu je možná až tak konečná píseň. Byla bych ráda alespoň za to, kdybych mohla říct, že sem byla, třeba jen trošičku, zhnusená, ale tomu filmu se nepovedlo ani toto. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Druhý hrabě z Rochesteru je pro mě asi nejzajímavější Deppovou figurou ("Do you like me now?"), druhým esem byl John Malkovich jako anglický král Karel II., no a další postavy také hodně zajímavé. Dobová stylizace, atmosféra atd. dopadla na jedničku, no a k samotné postavě Libertina asi nemá cenu nic moc dodávat. Snad jen "do you like me now?" btw. Jeden z mála filmů, u kterých jsem nechal dohrát hudbu v titulcích až do konce :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Johnny Deppa je Libertin trošičku svérázná role, řekl bych. Nadávkama nešetří a rozhodně se s nikym nesere. Chvíli se tváří jak Markýz de Sáde a taky na to všechno doplácí. Příběh i když není špatný a díky Johnnymu také na výši, mi byl hnedka jasný jak skončí, protože to, jak si zahrával sám se sebou přesahuje všechny možné hranice. Ale na druhou stranu málokdo na něj zapomene, ale rozhodně se nikomu nezalíbí. To je můj názor, takový jaký si on, jako postava, rozhodně nepřál. Bohužel to tak je, a pochybuju, že někdo s tím nebude souhlasit, maximálně tak sadista:) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Premiéra filmu se zdržela o více než rok, neboť vlastníci práv, bratři Weinsteinovi se odtrhli od studia Disney a dlouho trvalo, než se dohodly podmínky dalšího fungování vlastní společnosti. (imro)
  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama