Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Johnny Deppa je Libertin trošičku svérázná role, řekl bych. Nadávkama nešetří a rozhodně se s nikym nesere. Chvíli se tváří jak Markýz de Sáde a taky na to všechno doplácí. Příběh i když není špatný a díky Johnnymu také na výši, mi byl hnedka jasný jak skončí, protože to, jak si zahrával sám se sebou přesahuje všechny možné hranice. Ale na druhou stranu málokdo na něj zapomene, ale rozhodně se nikomu nezalíbí. To je můj názor, takový jaký si on, jako postava, rozhodně nepřál. Bohužel to tak je, a pochybuju, že někdo s tím nebude souhlasit, maximálně tak sadista:) ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně nezapomenutelný divácký zážitek. V patnácti jsem se rozhodla, že vezmu svou maminku do kina. Na co půjdeme? Historické drama s Johny Deppem o nějakém anglickém spisovateli? Jasně! Na konci jsem se celá červená na maminku nemohla ani podívat, ale naštěstí se jí to líbilo. Od té doby už ji radši beru jenom na české filmy... ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp zase dokazuje, že patří k těm úplně nejlepším a nejvšestrannějším hercům současnosti. Stejně tak zaujme jako vždy velmi zajímavá Samantha Morton. Režisér překonal problém nízkého rozpočtu skvěle fungující stylizací do bahnivé šedi a výsledkem je snímek s velmi silnou atmosférou. Nic pro přecitlivělé povahy. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Otravně slizký a nicneříkající mix středověkého soft porna a příběhu o rádoby výstředním prudiči, kterého značně těžkopádně ztvárňuje Johny Depp. Samantha Morton je ovšem fantastická herečka (viz Minority Report) a líbí se mi v každém filmu. Něco podobného předvádí i Rosamund Pike, u které jsem předpokládal, že se po debutu v Die Another Day propadne do rize komerčních a herecky nikterak náročných vod, avšak je to naštěstí trochu jinak. Kromě jedné scény (pomočení se) není žádná vyloženě strhující/drásavá. Zato oplzlých a neuvěřitelně nevkusných poznámek je tam až dost. Leckdy je to vyslověně samoúčelné a nijak nekonfrontující se strukturou děje, vyobrazení tehdejší pochmurné doby, či vnitřním (značně rozervaným) rozpoložením hlavního hrdiny. Tomu se bohužel po celou dobu trvání snímku nepovede dostat divákovi pod kůži. Tudíž je výsledek takříkajíc k zblití. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Mizanscéna Libertina je utopená ve věčném nedostatku světla, z jehož šedi se vynořují dominantní detaily kamenných, upocených a špinavých lidských tváří. Vnitřní rozpoložení na pohled cynických a o svých skutečných emocích zásadně nehovořících postav prozrazuje promyšlené rámování. To zároveň postupně mění dekadentní a oplzlý svět ve smutné místo plné ztracených existencí, které jsou nuceny přestat se bát upřímných pohledů. Libertin je - coby neoplzlý film o oplzlosti - ve skutečnosti úplně stejný jako jeho hrdina, jehož si možná nezamilujete, ale koukáte do jeho nehybné a čím dál znetvořenější tváře ve velkých detailech tak dlouho, že se nevyhnete pátrání po tom, co se skrývá za ní... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Premiéra filmu se zdržela o více než rok, neboť vlastníci práv, bratři Weinsteinovi se odtrhli od studia Disney a dlouho trvalo, než se dohodly podmínky dalšího fungování vlastní společnosti. (imro)
  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama