Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Kex vyráží v člunu na moře v naději, že se podívá do světa. Místo toho však ztroskotá na neznámém místě. Brzy zjistí, že jde o fantastický ostrov Dinotopoo, na němž společně žijí lidé a dinosauři. Tato jedinečná země je ale ohrožena zlým Ogtharem, krerý získal kámen Slunce, s jehož temnou silou může zničit celou Dinotopii! Kex a dinosauři musí spojit své síly v boji za záchrana magického místa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

TaToten odpad!

všechny recenze uživatele

Som od detstva fanúšikom Dinotopie. Na úvodnú trojdielnu minisériu nedám dopustiť, Cyrus Crabb je jednou z mojich naobľúbenejších postáv. Druhá plnohodnotná séria už bola trochu krok mimo a snažila sa ešte zachytiť vlnu béčkových fantazy typu Herkules a Xena, no veľmi to nefungovalo. Ale stále sa to dalo pozerať (aspoň raz teda). No táto ohavnosť, strašné niečo. Videl som to už fakt dávno ešte ako dieťa a bol som zhrozený. Toto rozhodne nieje pre ľudí, čo mali radi seriál, keďže sa jedná o reboot. Tak isto to nieje pre ľudí, čo sa radi kochajú kresbami Jamesa Gurneyho...Gurneya... to je jedno, keďže všetka krása a prepracovanosť jeho vizualizácii tohoto čarovného sveta sa nevošla do budgetu. A zasa to nieje ani pre deti, čo majú dinosaurie obdobie, lebo toto je nepochopiteľná záležitosť narozdieľ od takej Krajiny dávnych vekov. ()

Terej 

všechny recenze uživatele

Vedli jsme debatu s tříletým synem o tom na čem se dá jezdit. Navrhnul dinosaury. Tak jsem vytáhnul knížku Dinotopii. Po prohlížení obrázků správně usoudil, že k tomu přece musí být film. Tak jsem našel toto. Příběh je oproti předloze naprosto příšerný, ale mám za to, že to mám hodnotit za cílové publikum a cílové publikum bylo nadmíru spokojené. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Animácia je celkom pekná, vkusná, akurát dinosaury sú viacmenej zjednodušené, na dinosaury Krajiny dávnych vekov sa nechytajú - tak, aby vyzerali čo najpriateľskejšie. Aj z toho je jasné, na akú cieľovú skupinu je animák mierený. Príbeh síce nezaprie istú klišovitosť, ale nepostráda dobrodružnosť, akciu a občas aj vkusný humor, vďaka čomu je jeho dej dostatočne atraktívny, má dobre tempo a nenudí. Ešte keby sa vystríhali takých infantilných momentov, ako je napríklad to, že stačí vybrať triesku mäsožravému Tyranosaurovi a ten automaticky prestane žrať bylinožravce, začne rozprávať a pomáhať klaďasom. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Dát tomuto dílku odpad, je výrazem nepochopení, že je to film pro děti nezkažené akčními pornografickými filmy. Z tvorby pro tuto kategorii je to dost nadprůměrné. Koukáme na to po několikáté celá rodina a děcka už se schání po dalším pokračování. Možná ten konec je až příliš "přislazenej ". Ale aspoň v těch pohádkách vítězí dobro nad zlem a vše dobře dopadne. Děti po tom dobře usínaj a nebudí se hrůzou ze spaní. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní protagonistka 26 je rodem severoamerického pozdně křídového ceratopsiana (býložravého rohatého dinosaura) s názvem Chasmosaurus. Jedná se o blízkého příbuzného ikonického rodu Triceratops. Vzájemná příbuznost těchto dinosaurů byla prokázána moderními fylogenetickými a biomolekulárními analýzami jejich fosilií, načež byli oba zařazeni do podčeledi Chasmosaurinae. Do této skupiny patří i takové rody, jakými jsou např. mexický Coahuilaceratops, kanadsko-americký Eotriceratops nebo americko-kanadský Torosaurus. (Marasuchus17)
  • V závěrečných titulcích se objevují kresby zobrazující osudy hlavních postav a jejich dobrodružství následující po vítězství nad Ogtharem. (Marasuchus17)
  • Obří létající plazi, na kterých létali „nebeští jezdci“ a John s 26, jsou rodem pozdně křídového (68–66 Ma) severoamerického azhdarchidního pterosaura (nesprávně „ptakoještěra“) s názvem Quetzalcoatlus. Jedná se o jednoho z největších známých létajících živočichů všech dob, jehož rozpětí křídel dosahovalo 10–12 m, dorůstal hmotnosti cca 200–300 kg a na výšku měřil ve stoje až 5 m (jeho velikost lze tedy přirovnat k malému letadlu a výškově dokonce k dospělé žirafě). Později o tomto „evolučním bratranci dinosaurů“ (pterosauři totiž sdíleli s dinosaury společného předka, avšak nejsou dinosaury samotnými) spekulovali vědci jako o mezikontinentálním letci a z hlediska jeho paleoekologie jako o „čápovi“ křídové periody. Vzdálený příbuzný tohoto giganta byl nalezen dokonce i na území současné České republiky, a to v pískovcích jizerského souvrství (stáří cca 92 Ma) u Chocně na Pardubicku roku 1880. Pterosaurus byl pojmenován Cretornis hlavaci (rodové jméno odkazuje na nesprávné systematické zařazení českým paleontologem Antonínem Fričem, který jej považoval za praptáka příbuzného rodu Ichtyornis, druhové pak na jeho objevitele Františka Hlaváče). Cretornis je však dnes považován za bazálního zástupce kladu Azhdarchoidea a byl především o dost menší než Quetzalcoatlus (na základě nálezu jeho fosilního levého křídla se jeho rozpětí křídel odhaduje na pouhých 1,5–1,6 m). (Marasuchus17)

Reklama

Reklama