Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (1 726)

golfista 

všechny recenze uživatele

S návraty legend je to těžké ... A právě Dr.Jones ztratil díky novému pokračování opravdu HODNĚ ze svého kouzla ... Jestli se vážně tolik let čekalo na TENHLE scénář, tak to fakt nevím jak vypadaly ty odmítnuté .... Posunout sympatickýho archeologa od řešení legend a mýtů až k hvězdný bráně, to si snad ani Darabont nedovolil .... Dneska je IN mít v akčních scénách co nejvíc počítačových triků. Taky se na ně sem tam rád kouknu, ale do Indyho to podle mého prostě nesedí .... Takže - chápu, že se to mnohým líbilo, ale já šel na INDIANA JONESE ... ale ten už je bohužel po smrti. Jen pro očekávaný výdělek vytáhli jeho "mumii" .... P.S. V každém předešlém dílu Indyho mám několik nezapomenutelných míst, na které se vždycky těším. Z Křišťálové lebky mi z paměti (bohužel !) pár míst taky nevymizí .... Nečekaně velké zklamání .... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Předchozí díly Spielberg rozhodně překonat nedokázal, i když podle svých slov se to snažil dělat hlavně pro diváky, možná by to vyšlo líp, kdyby se o to nesnažil. Prostě ať se Harrison Ford snaží sebevíc, tak už je na to prostě starej a akční scény potom působí hodně přehnaně v jeho podaní, ostatně ony jsou i samy osobě dost podivně kaskadérský a hláškování za každou cenu mu taky nesedí, stejnětak mi přišlo, že ta legenda s křišťálovou lebkou neni moc zajímavá a že napřátelé v podobě rusáků jsou až moc podobný němcům v Indym 3 a že jsou, až na Cate Blanchett, nevýrazný, ale když se to veme trošku s nadhledem, tak se u týhle akční jízdy dá výborně pobavit a Indy je prostě Indy to se nedá nic dělat, když tam zazní ta stará dobrá melodie, tak se zase všechno vrátí a člověka už pak moc nezajímá, že místo svižnýho archeologa na plátně běhá dědek v klobouku a Shia LaBeouf ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Veleočekávaný návrat Indiana Jonese proběhl jak jinak než ve velkém stylu, Spielberg s Lucasem dávají dohromady oldschool dynamickou akci, kde jedna megalomanská honička střídá druhou a mezitím ještě poletuje lednice s Harrisonem Fordem, který ze sebe vydává maximum, čímž se mu částečně daří zastínit svůj pokročilý věk. Akce je servírována v duchu předchozích dílů, kde je na prvním místě čistokrevná zábava a realističnost zůstává spíše v pozadí. Avšak místy už hlavní hrdinové opravdu nabourávali hranice nesmrtelnosti (přestřelky) a Shia LaBeouf jako tarzan, který se pohybuje po laně rychleji, než jeep s plynem až na podlaze (ok, vím, že jim vlastně "nadběhl" zkratkou) mě taky trochu zbytečně vytrhával z extáze a nutil přemýšlet nad věrohodností scény... Ale jinak ten klučina hraje skvěle! Celkově tedy slušný návrat kultu, řemeslně perfektně zvládnutý s velkou porcí zábavy a typickým klišé, jako je nesmrtelnost hlavních postav a ohraný závěr. 7/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Těch pocitů po odchodu z kina byla obrovská hromada, ale všechny se dají shrnout do jednoho vzkazu: „Dal sis na čas, ale stálo to za to, Indy.“ Pan učitel totiž vypadá, že posledních devatenáct let nedělal nic jiného než hledal další a další poklady a i když mu to přidělalo na tvář nejednu vrásku, pořád se do všeho vrhá po hlavě. Naštěstí ale i s čím dál větší dávkou rozumu, protože hlavní hrdina na stará kolena přece jen zmoudřel (nezaměňovat za vyměkl). A tohle nostalgické i šibalsky pomrkávající dobrodružství v sobě skrývá tolik úžasných přísad. Éterickou Cate Blanchett, honičku nad srázem, "mravence jak svině", dechberoucí vyvrcholení a v neposlední řadě rebelujícího Shiu LaBeoufa, snad ještě lepšího, než jsem se odvážil doufat. Podstavec s Poslední křížovou výpravou jakožto vrcholem série sice bez problémů obstál, ale takhle dobrodružná jízda se dá najít asi vážně jen u Herr Jonese. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Dobrý archeolog nesedí v knihovně…. Tak jsem se dočkal !! Předem podotýkám, že najde-li se zde někdo, kdo nebyl zasažen kultem INDIANA JONES, měl by pochopit, že k Indymu se MUSÍ přistupovat jinak, než k lecjakým Lovcům pokladů. Protože jinému by jsme stěží uvěřili, že dokáže přežít atomový výbuch … Ano, šílené kousky doprovázejí NAŠEHO hrdinu i v tomto pokračování a pořádný kus nadhledu a nadsázky k němu patří stejně jako bič a klobouk. Nepřekvapuje mne, že je vtipný jako vždycky a že příběh je perfektní. Tak to prostě MUSÍ být!! Jinak by se mohl do filmového důchodu odebrat nejen H.Ford, ale také S.Spielberg a G.Lucas. A mám dojem, že se nikam nechystají... P.S: Nevíte, jestli se už připravuje pokračování? :-) ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • Hravé a nespoutané hudební téma pro Rafana Williamse (Shia LaBeouf) svou živelností v jistém směru upomíná na klasické dobrodružné snímky Zlaté éry Hollywoodu s mladými chvástavými hrdiny. Oproti tomu motiv Iriny Spalko (Cate Blanchett) je svým temně smyslným noirovým nádechem (dráždivý saxofon, vábivé smyčce, harmonické posuny) poctou silným záporným ženským charakterům 40. let. John Williams do jeho koncertní úpravy zároveň nenásilně zakomponoval i v nízké tónině položený cimbál, který svým specifickým hlasem evokuje Irinin "východní" původ. A konečně motiv Křišťálové lebky je pro změnu nostalgickou aluzí na vědeckofantastické snímky let. 50. (Lavran)
  • Do hliněných kachliček, umístěných pod trůny křišťálových koster, tvůrci jako vtip otiskli i obrysy E.T. nebo robota R2-D2 ze série Star Wars. (Reiniš)
  • První klapka padla na ranči Ghost, severně od Santa Fe ve státě Nové Mexiko. Pak se natáčení přesunulo na vylidněnou poušť a do Demingu, kde hangáry letecké základny z druhé světové války sloužily jako lokace pro úvodní scény. Z Nového Mexika se pak produkce přesunula na Marshallovu univerzitu (West Virginia). Nejdůležitější a nejnáročnější scény se odehrávaly v neproniknutelné džungli peruánských deštných pralesů: Indyho (Harrison Ford) dobrodružství začíná v malém městě Iquitos, přezdívaném "brána do Amazonie", což je místo na rozhraní civilizovaného světa a drsné džungle. Natočit staletou nedotknutou džungli se ukázalo jako velký problém - filmaři hledali v Mexiku, Guatemale, Jížní Americe i Portoriku a nakonec ji našli na severojižní Havaji. Většina scén ovšem vznikla v kalifornských filmových studiích. (Rodriguez)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama