Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 3 (2015) (série)


Matrix AB (S03E02)

(epizoda)
Trailer

Obsahy(1)

Situační portrét jednoho z nejvlivnějších mužů české současnosti, politika a podnikatele Andreje Babiše. Filmový štáb jej několik měsíců sledoval v záři reflektorů i v jejich stínu. Setkává se také s osobnostmi, které o Babišovi vydávají nevšední osobní svědectví. Vzniká tak ojedinělý filmový vhled do světa moci. Dokument představuje Andreje Babiše především jako veřejného činitele, který i v politické praxi používá metody, jimž se naučil při své podnikatelské činnosti. Kamera jej zachycuje v neustálém pohybu, na nejrůznějších akcích, mítincích, při osobním setkávání s občany. Je schopen mluvit s bezdomovci a vzápětí jej vidíme, jak anglicky nebo francouzsky konverzuje se zahraničními diplomaty. Na veřejnosti a před kamerou se projevuje ze své lepší stránky. Nikdo však není dokonalý – Babišovu odvrácenou tvář ve filmu charakterizují jeho bývalí spolustraníci a odpůrci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Vajonek

všechny recenze uživatele

Nemuzu se u tohoto dokumentu nejak rozhodnout, jaky postoj k nemu zaujmout. Nejsem fanouskem A. Babise, se spoustou veci, ktere ve filmu zaznivaji, se vic nez ztotoznuji a jsem rada, ze jsou stale jeste lide, kteri otevrene vyjadri, co si o tomto cloveku mysli, jake negativni zkusenosti s nim maji. Na druhou stranu pokud ma byt film pokusem o objektivni zachyceni osobnosti (casti osobnosti) A. Babise, chybi mi tam vice konfrontace, ponechani vetsiho prostoru pro vyjadreni jeho priznivcum, pro Babisovu reakci na vyjadreni odpurcu (on by si snad rozumny clovek i pri ponechani vetsiho prostoru 'babisovcum' udelal i tak hezky obrazek). Pusobi to na me prilis jednostrane, i kdyz treba zrovna pro me osobne je to zrovna ta 'jedna strana', kam bych se zaradila i ja sama. Takze asi pokud ma byt film vice nez klasickym dokumentem osobnim autorskym zachycenim Babise reziserem (je mi jasne, ze vzdycky film, at dokument nebo neco jineho, bude autorsky, jde mi o to, 'jak moc'), tak ano, za me hodne dobry. Pokud to ma byt dokument jako takovy, tak je to pro me trochu zaujate.. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si na poslední scénu z Nekonečného příběhu 2? Bastian má jedno přání a směrem k mocné Xaidě si místo návratu domů přeje, "aby měla srdce." Někdy v totální asocialitě, absenci nesobeckých hodnot a sebevědomí a zároveň ubrečenosti se skrývá klíč k Andreji Babišovi. Ono se to dalo tak trochu čekat, ale zklamaly mě ostatní postavy. Příkladem za vše budiž ta reportérka z Novy (Michaela něco), která svým naprosto trapným podbízením se dokázala odhalit vlastní malost v několika málo sekundách. Škoda, že se více neřešila Babišova motivace ke koupi médií a personální obsazenost českého mediálního mainstreamu, vytváření obrazu politiků a vztahy mezi politiky a novináři. Protože slova objektivita a nestrannost by nevyzněla zrovna optimálně. A to na obě strany. ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Dokument proti panu AB, při kterém mi korespondovala hláška od Tondy Blaníka. "Tak co Andreji, jak se Babíš?" Andrej Babiš je podnikatel a monokrat. Nikdy nebude chtít se s někým srdečně dohodnout, tohle miliardový podnikatel nedělá. Lidé uvěřili, že je schopen vést stát jako firmu a prosperovat. Skrz svůj tvrdý podnikatelský pud, bohaté styky a dosazovaní lidí z Agrofertu zatím dokázal ovládnout noviny, zemědělství, rostlinný a potravinářský průmysl, chemické závody, dřevařské závody. Podařilo se mu prosadit elektronickou evidenci tržeb, která doufám nebude fungovat jako likvidace a prořídnutí podnikatelské konkurence. V budoucnu se zřejmě bude chystat dostat i do bankovního prostředí. No jak se zdá, začíná nám tu nepatřit skoro nic. Jestli tohle je ještě demokracie nevim. Vim jen, že stokrát opakovaná lež, se stává pravdou, že? pane Babiš. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Určitě je zajímavé vidět Babišovy nekalé aktivity a jejich vliv na obyčejné lidi prostřednictvím přímých výpovědí a v tomhle pohledu na věc je hlavní přednost tohoto dokumentu. Jenomže samotným koncem režisér Klusák naprosto zabíjí jakýkoliv potenciál díla ovlivnit mínění veřejnosti, neboť nešťastně připraveným prostorem pro Babiše k vyjádření a obraně neguje veškerý předchozí průběh a staví Babiše do jeho tradiční role mučedníka a chudáka, na kterého si všichni nespravedlivě zasedli a tím mu hraje do karet a ve výsledku umocňuje jeho pozici. Tohle Klusák opravdu nezvládl a měl by se za to stydět, neboť nakonec byla jeho snaha naprosto zbytečná a snímek má opačný účinek, než zamýšlel. ()

Rihan 

všechny recenze uživatele

Dokument, který AB vnímá jako superpodvod na jeho osobu, mnohým otevřel oči. Vedle drbů, že Pergler napsal knížku na objednávku, že Rada dlužil 300 mil., že Slonková chtěla být šéfredaktorkou novin za 200 tisíc měsíčně a že Kaslovi neprokázali přijetí úplatku za privatizaci Pražských vodovodů a kanalizací, současně dochází k probuzení z růžového snu. Ano, měl se Babiš na Klusáka vy*rat, neboť voliči ANO jistě tohle nenechají bez patřičné odezvy. Aureola AB se rozplynula,teď bude zajimavé sledovat,k jakým stranám se jeho voliči přichýlí. A také kolik mu zůstane věrných, neboť jak známo peníze a moc vždycky byly a zřejmě budou i pro příští volební období, neodolatelným lákadlem. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama