Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anděl smrti z Auschwitzu, i tak je nazýván neblaze proslulý nacistický lékař Dr. Josef Mengele, který má na svědomí více než 300 000 mrtvých v koncentračních táborech. Ve fiktivním příběhu režiséra Rolanda Susa Richtera je vyhrocen problém jeho morální odpovědnosti za veškeré spáchané zločiny. Mengele se zde jako starý a nemocný muž vrací z Argentiny do Německa a touží před soudem obhájit svoje činy a svůj vědecký přínos lidstvu. Jeho obhájcem se stává, více méně z donucení, mladý právník a novinář Peter Rohm, který sám sbírá léta informace o jeho zločinech. Převzetím případu Rohm vstupuje na tenký led, je ohrožen nejen okolím, ale svým vlastním svědomím, bojujícím s profesionalitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chvilinku, prvních asi osm minut se nic neděje. A pak vypukne něco nevídaného, film, který strhává masku právního státu, který řeší obrovské otázky na malinkém prostoru, snímek, který se ptá na vinu a snad jediný, kdo jej z tohoto pohledu nezajímá, je právě Mengele. Ne jedinec, ale celek je tím důležitým stavebním kamenem pro to, čemu říkáme etické jednání. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda když Götz netočí Schimanskiho hraje věru hororové postavu tu Rudolfa Hösse, tu Mengeleho, fakt cukrouši na první dobrou. Od začátku mně bylo jasný, že film postaví veškerou sílu na dialozích, ale právě slovní střet u soudu mně přišel docela slabý, tedy ne že by byl špatný, ale tohle mělo potencionál zarýt se až do morku kostí každýho z nás a šahnout si na nás všechny a to se nestalo. Götze zdánlivě neměl těžkou roli, pomálu dialogů, polehával, posedával, ale opak je pravdou, myslím si, že to byla velmi náročná role, všimni se třeba držení těla Mengeleho, zahrát nemocného, chtěl jsem říct člověka, ale radši řeknu Mengeleho, to bude přesnější s tím prostě ráno před kameru nepřijdeš. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý fiktívny príbeh o tom, že v podstate sa dá pred súdom hájiť (a celkom úspešne) úplne všetko, vrátane holokaustu, zločinov proti ľudskosti a podobných nechutností. Principiálne mi to miestami prišlo pritiahnuté za vlasy, aj čo sa postáv týka, no pozeralo sa na to dobre. Lepší priemer. 65/100 ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ačkoli soudní proces s Mengelem byl jen fiktivní, byla to hodně mrazivá podívaná. Škrábání kostní dřeně při vědomí, vstřikování barviva do očí, sešívání lidí zády k tobě, házení novorozeňat zaživa do pece........ to vše si "doktor" stoicky obhájil, žádná lítost: "......dneska se věda zdržuje zkoušením na krysách, zbytečná ztráta času. Z toho, co jsme vytvořili tehdy, čerpá dnes moderní medicína........". Hrozné, že? Ale je dobře, že se to připomíná. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o tom, že jsem narazila opět na jeden z velmi zajímavých německých počinů o fiktivním soudním procesu se světově známou osobností, kterou byl doktor Mengele. Nesčíslněkrát jsem byla nejen v mnoha filmech obeznámena s hrůzami, které se odehrávaly za druhé světové války, tak bych si mohla říct, že budu snad už téměř imunní, ale opak je pravdou, prostě to nejde a nikdy nepůjde. Takže jsem byla opět vtažena do těch hrůz a zvěrstev, které byly navíc předloženy svědky takovým způsobem, že jen pouhá představa obhajovat takového člověka, se mnou docela zacloumala. Asi podobně jako Peter Rohm, který tenhle proces nesl velmi těžce i kvůli své rodině. Ano, Mengeleho výpověď byla sice fiktivní, ale silně mrazivá a já věřím, že takhle nějak by se to mohlo odehrát i v reálu. I přes některá slabší místa si tenhle film zcela určitě zaslouží větší pozornost. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Počas natáčania bolo v novinách napísané, že film obhajuje Mengeleho postupy a robí z neho obetného baránka vtedajšieho systému. Výsledok však spomínané klebety nepotvrdil. (andykovac)

Reklama

Reklama