Reklama

Reklama

Manchurianský kandidát

  • Česko Mandžuský kandidát (více)
Trailer

Obsahy(1)

Někdo se nám dostal do hlavy, ale jinak je všechno pod kontrolou. Napínavý snímek Mandžuský kandidát režiséra Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek, Philadelphia) představuje aktualizovaný remake stejnojmenného snímku z roku 1962. Ten byl natočen podle slavné knižní předlohy Richarda Condona a pojednával o americké vojenské jednotce, která byla během svého zajetí v Koreji naprogramována ruskými tajnými službami jako zbraň k zabíjení. V novém filmovém zpracování Mandžuského kandidáta z roku 2004 je děj snímku zasazen do Kuvajtu v období války v Perském zálivu. Během nezdařené vojenské operace velící kapitán Ben Marco (Denzel Washington) upadne do bezvědomí a celou jeho jednotku zachrání seržant Raymond Shaw (Liev Schreiber). Tak zní alespoň oficiální výklad celé vojenské akce. Pověst válečného hrdiny Raymondovi výrazně pomáhá v jeho politické kariéře a díky úsilí své ambiciózní matky Eleanor Shawové (Meryl Streepová) se stává jedním z hlavních kandidátů na post viceprezidenta Spojených států amerických. Kapitána Marca ovšem pronásledují podivné sny o tom, že ve skutečnosti došlo k únosu celé vojenské jednotky a jeho muži se stali oběťmi systematického vymývání mozků. Zdá se, že vlastním vzpomínkám nelze věřit a politické spiknutí nabývá stále větších rozměrů. Tento politický thriller představuje velmi vydařený příspěvek v kategorii konspiračních filmů a vyniká hvězdným hereckým obsazením. Meryl Streepová byla za svůj výkon ve vedlejší roli dokonce nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

tron 

všechny recenze uživatele

Mínusy: nudné politikárčenie, nezáživné konšpirácie, mdlá paranoja, pre diváka málo atraktívne klamstvá, polopravdy, prekrútené fakty, zmätané flashbacky, vysoká minutáž, absurdná sci-fi zápletka a nezvyčajne mdlý Denzel Washington. Plusy: slušná príležitosť pre doteraz prehliadaného Lieva Schreibera v dôležitej podpornej úlohe, jeho dominantná matka v podaní Meryl Streepj a pocit, že pozeráte niečo, čo sa chvíľkovo tvári ako príbeh, ktorý za určitých okolností MOHOL byť pútavý. Nudil som sa ako pes v búde, keď vonku prší a on nemá čo robiť. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Důrazně žádám všechny hollywoodské režiséry (zejména ty renomované - kdo by čekal špatný film od tvůrce Mlčení jehňátek!?) a producenty, ať se už proboha nepouštějí do žádných remakeů - vždycky je to akorát průser. Několik dobře udělaných napínavých scén, ale nezachrání film se stupidním překombinovaným paranoidním scénářem a absolutně se nehodícím hereckým obsazením (akorát Liev Schreiber nebyl špatně vybrán). takhle je to jen další z řady trapných vlasteneckých amerických filmů plných republikánských projevů a záběrů na vlajku. Demme zkrátka stárne. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Demme si velmi ulehčil práci angažováním takového filharmonického obsazení. K hvězdnému duu Washington Streep se přifařil Liev Schreiber, jenž svou roli doslova obohatil v nadlidský projev. Vynikající výkon. Díky hercům a námětu jde o film mimo šeď průměru. V určitých momentech ale film ztrácí tempo a dramatičnost. Celkově ale 80% ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově i řemeslně luxusní thriller, zajímavá kombinace Akt X, P. K. Dicka a Tonyho Scotta. Demme udržuje perfektní napětí, vysvětluje jen tolik, aby se divák kompletně neztratil, a hlavně překládá hluboké zamyšlení nad tím, čemu se zjednodušeně říká globalizace - co se stane, až série nejrůznějších fůzí a joint venture skončí několika málo gigantickými celosvětovými společnostmi? Kdo bude vládnout komu? Co všechno jsou mocní tohoto světa ochotni udělat pro dosažení a udržení ještě větší moci? Mají vůbec nějakou morální mez? Cco budou za pár nebo pár desítek let znamenat slova jako demokracie, svoboda, právo? ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Dosť chladný a málo záživný politický thriller s prvkami ľahkého sci-fi, ktorý mal možno väčšie ambície vďaka výbornému obsadeniu, ale samotný príbeh sa tvorcom ani trochu nepodarilo zrealizovať bez hluchých miest a tiež bez nelogických vysvetlení. Proste som tomu neuveril a to bola jednoznačne najväčšia "mucha" celého filmu. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (9)

  • Scenárista Daniel Pyne dostal přes 1 milión $ za počáteční návrh scénáře. (ČSFD)
  • Film začíná scénou, kde Marcovi a Shawovi přátelé z války hrají karetní hru; jedná se odkaz na film Mandžuský kandidát (1962), ve kterém hrály karty důležitou roli v příběhu. (jezurka42)

Reklama

Reklama