Reklama

Reklama

Dům duchů

  • Portugalsko A Casa dos Espíritos (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Román "Dům duchů" chilské spisovatelky Isabel Allendeové vyšel v roce 1985. Autorka (neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense) v něm zachycuje pohnuté osudy tří generací rodiny Truebů, v nichž se zrcadlí společenské a politické změny v zemi v letech 1926-1973. Dánský režisér Bille August se ujal komplikovaného úkolu převést román do filmové podoby. Výpravný "mezinárodní film", natočený v angličtině, s anglickými a americkými hvězdami, je pokusem vytvořit v popředí historické fresky osobitou reflexi individuálních příběhů několika postav, svázaných rodinnými pouty, utrpením, soucitem, vášní a nenávistí. Přestože Augustův snímek popisuje dobové události (na nichž se postavy podílejí), je kupodivu spíš rafinovaně natočeným melodramatem s prvky magického realismu, než klasickým historickým filmem... Bohatý dobytkář Esteban Trueba se ožení s křehkou aristokratickou Clarou, s níž šťastně žije ve svém velkém venkovském domě. Citlivá žena, obdařená zvláštními jasnozřivými schopnostmi, však těžce snáší po léta narůstající rozpory s manželem, a po vyhroceném konfliktu Estebana opustí. Zatímco muž udělá kariéru jako pravicový politik, jejich dcera Blanca proti otcově vůli spojí svůj život s levicovým aktivistou Pedrem. Fašistický puč v roce 1973 rodinu rozbije (Esteban je zbaven své senátorské funkce, Blanca je vězněna, Pedro musí emigrovat), nad jejími členy však nepřestává bdít laskavý duch andělské Clary, dodávající trpícím a bloudícím odvahu vydržet a přežít... Augustův film není historickou politickou freskou ve stylu Bertolucciho Dvacátého století (jehož půdorys navenek připomíná). Klade důraz na osudové vztahy postav, jejichž role jsou důsledně rozděleny (andělská Clara, démonický Estebanův levoboček), na magii míst, v nichž se tyto vztahy realizují (dům, ulice, rodinný stůl), i na jednotlivé, pro smysl vyprávění důležité předměty (Clařina tajemná krabice, andělská křídla, hvězdy). Zvláštní roli mají i principy mužského vnímání světa ("politici" Esteban a Pedro), jež nejsou v souladu s ženským způsobem laskavého přetváření skutečnosti (Clara, Blanca). Režisérův moderní a inteligentní přístup k "pokleslému" žánru melodramatu dal vzniknout pozoruhodnému filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (135)

anli 

všechny recenze uživatele

Velkolepa historika podivana,zachycujici pomerne dlouhe obdobi temer 50-ti let v Chile.Vyrovnat se s timto dlouhym casem a prevest ho vskutku verohodne na filmove platno byl ukol nelehky,ale reziser ho zvladl bravurne a se cti.Pomohl mu k tomu skvely scenar,vyborna kamera a zejmena herci jsou skveli-od Meryl Streep,pres Jeremy Ironse,Glen Close,Winonu Ryder az po Antonio Banderase a Vanesu Redgrave.Vse doplnuje skvela hudba Hanse Zimmera,takze prakticky neni,co vytknout.Ja bych si to prece jen dovolil-misty je film malinko rozvlekly a prilis se zaobira mistni politikou,ktere divaci ve zbytku sveta prilis nerozumi.Mozna by malinko pomohly strihacovy nuzky a film by ziskal dynamicnost,ktera mu trochu chybi.Proto davam,ale i tak skvelych,85%. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Moc se mi tato rodinná sága, protkaná duchy, líbila. Meryl Streep jsem nikdy neměla v lásce, ale tady je skvělá. I Jeremy Irons, i Glenn Close, i Winona Ryder s Antonio Banderasem, všichni hrají skvěle, Film má skoro dvě a půl hodiny, ale uteče to, protože se stále něco děje, romantika je vystřídána krvákem a za chvíli zase duchařinou. Zkrátka stojí za to si na tento dlouhý film udělat čas. ()

Reklama

ad 

všechny recenze uživatele

Námět ani příběh filmu mě bohužel nijak neoslovili...To, že politika je sviňa už všichni dávno víme, stejně jako, že je potřeba si odpouštět, než bude pozdě...nic objevného, nic, co by zaujalo... Film má ale spoustu pozitiv, jako je slušná, nepodbízivá, ale i přesto nápaditá režie, lahodná hudba, andělská Meryl Streep, krásná Winona Ryder, snesitelný A. Banderas a (opět) fenomenální Jeremy Irons... film tedy prostě nemá šanci začít nudit, ale asi si na něj za pár dní ani nevzpomenu. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Úžasná sága a úžasný film. Škoda, že prvé dve časti Dieťa šťasteny a Sépiový portrét, nie sú sfilmované. Všetky tri časti majú neopísateľnú atmosféru. (Sága začína v roku 1843.) Hoci táto tretia časť iba minimálne nadväzuje na prvé dve, film je vynikajúci. Clara v podaní Meryl Streep bola klasicky dobrá. Vývoj Estebana Trueba ako politika a otca ma dostal, tu mi aj oči rosilii a Jefemy Irons nemal chybu. Svojim výkonom ma zaujala ešte mladučká Wynona Ryder. To že sa tu objavil aj Antonio Banderas potešilo. Tento film môžete pozerať aj po rokoch a vždy vás niečím osloví. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kedysi som ťa nenávidela. Chcela som sa pomstiť. Teraz to ale postupne vyprcháva. Začínam si uvedomovať, že medzi jednotlivými udalosťami sú súvislosti. Pýtam sa sama seba, či mám dôvod prispievať do toho bludného, nekonečného kruhu plného vrážd, pomsty a nenávisti.“ Pôsobivá adaptácia slávneho románu zo žánru „magický realizmus“, ktorý je natoľko originálny, že film nemohol s takým režisérom a hercami (Jeremy Irons bol presne taký tvrdý Trueba, ako som si ho predstavoval pri čítaní) dopadnúť zle. Kniha svojrázne miešala dokopy krvavé scény (nad scénou, v ktorej dievčatko sleduje pitvu staršej sestry som rozmýšľal tri roky v kuse) s poetickými, až nadprirodzenými. Odohrávala sa naprieč desaťročiami a mala obrovské množstvo postáv. Všetko sa to miesilo s úmrtiami, znásilneniami, vraždami i snovými zážitkami, z ktorých zostával rozum stáť (ústredná hrdinka od detstva vie hýbať predmetmi bez toho, aby sa ich dotkla a v obrovskom dome sa motajú priesvitní duchovia). Skrátka látka, ktorá sa nedá ľahko sfilmovať. Tvorcovia to však napriek tomu zvládli. Jediné, čo ma mrzí, je absencia záhadného tvora, ktorý bol v románe predstavený ako kombinácia obrovského psa, menšieho dinosaura a koňa. Je to komplikovaný a dlhý film, pomerne náročný na pozornosť a nedá sa pozerať trikrát do roka. Ale to nie je mínus. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Rozdíl mezi děním v románu a dějem ve filmu je obrovský. Pár kritiků dokonce napadlo myšlenku, že to vůbec není román Isabel Allende. (Terva)
  • Clary Del Valle v mladším věku ztvárnila dcera Meryl Streep Grace Gummer. V titulcích pak byla uvedena jako Jane Gray. (Streeper)
  • Isabel Allende (narozena 1942) je jednou z nejčtenějších latinskoamerických autorek. (cheyene)

Související novinky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama