Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Řemeslně dokonalé, ale ve srovnání s Kubrickovou Lolitou z roku 1962 působí utahaně, zbytečně popisné a ve výsledku vlastně nezajímavé a nudné. I přes daleko smyslnější popis vztahu Lolity a Humberta je toto ztvárnění jaksi sterilní a chladné. V podstatě další doklad toho, že otrocký přepis románu není vhodný přístup k literární předloze. Tři hvězdičky si však dát nedovolím, na to je to příliš kvalitně natočené i zahrané. Především výkon Jeremyho Ironse je skutečně bezchybný a také Dominique Swain hraje postavu mladé dívky, která je v mnohém ještě bezprostředně se chovajícím dítětem, přestože už dokáže velmi cílevědomě využívat své probouzející se ženskosti velmi dobře. Výraznou chybou je však nevýrazné ztvárnění Lolitiny matky, jejíž deptající, ponižující a sekýrující přístup (ve filmu prakticky nepřítomný) je psychologickým klíčem k Lolitině flirtu. Tato složka přitom v Kubrickově verzi funguje naprosto bezchybně, zatímco zde zcela selhává. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím proč jsem se odhodlal na tenhle film podívat, ale asi po 20 - ti minutách jsem začal litovat. Chcete špatný film? Obsaďte do hlavních rolí nesympatické herce. Tahle lechce incestní záležitost určite negradovala. S postupem času se postupně degradovala na úplné dno. Špatní herci + stupidní děj(pro ten neexistuje slov) = ODPAD. Možná se mnou mnoho z vás nebude souhlasit, nebo vám moje hodnocení přijde přísné. Nicméně ze 137minutové stopáže jsem se nudil asi 130 minut. Zbylých 7 minut jsem se díval, kdy ta blbost konečně nabere konce. Tímhle se zavděčíte asi jenom zapřísáhlému romantikovi! ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dominique Swain bola jednoznačne výbornou voľbou - Natalie Portman, ktorá rolu odmietla, môže byť so svojou náhradníčkou navýsosť spokojná. Je to presne tá manipulačná, s prepáčením kurvička, ktorá si omotá okolo prsta hocikoho a hocikedy. A práve ona je tým, čo stojí za pozornosť v tomto snímku. Zvyšok je dosť nudný zlepenec scén, pomastených ako takou dávkou erotického dusna. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Či už Nabokovovo dielo, Kubrickov filmový originál alebo táto verzia, všetky sú tej najvyššej kvality. Jeremy Irons sa zhostil svojej úlohy skvelým spôsobom, o to viac je nutné vyzdvihnúť super výkon Dominique Swain. Tá zahrala nevinnosť a manipulatívnosť tým najvernejším spôsobom. Vynikajúci casting je základom vydarenej filmovej adaptácie. Samotný obsah nemusí byť každému po chuti, lenže tu nejde o odsúhlasenie zvráteného otčimovského vzťahu, ide o psychologickú sondu, ako sa môže nechať človek pudovo strhnúť a ovplyvniť. Podstata literárneho diela tu bola úplne vychytaná. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejtragičtější příběh, co znám. Kam se hrabe Shakespeare. Tam snad není postava, která by nebyla tragická. Irons podává skvělý výkon, překvapivě i Melanie Griffith, ale u mě celý film stojí na Dominique Swain, která svou roli zvládla tak dobře, že to přes obrazovku/plátno funguje i na mě. Být v Humbertově situaci, zachoval bych se stejně. Sakra, proč já ten film nemám v nejoblíbenější desítce? ()

Galerie (72)

Zajímavosti (18)

  • Tato verze je na rok 1997 (odehrávající se 40. letech) více „krotká“ a méně sexuálně otevřená, než byla Kubrickova na rok 1962 (odehrávající v letech 50. letech). (Zetwenka)
  • V době dokončení snímku byla v Americe znásilněna a zavražděna dětská královna krásy státu Colorado a kvůli ožehavosti tématu filmu se ho žádná společnost neodvážila distribuovat - proto byl film promítán jen v Evropě. (cubajz)
  • Na začátku filmu jede Humbert (Jeremy Irons) vlakem do Nové Anglie. Vlak patří společnosti Boston and Main railord, která skutečně existovala a stále existuje, avšak pod názvem Pan Am Railways. (Matej.Mirejo)

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama