Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh čtyř polských přátel, žijících a pracujících v Anglii, kteří se každou neděli snaží pomocí telefonu spojit s rodinami doma, kterým se zároveň snaží finančně přilepšit. Nowak (Jeremy Irons), jeden z nich a jediný anglicky mluvící, se snaží před přáteli úzkostlivě tajit sovětskou okupaci Polska a tím pádem naprostou izolaci od rodin. Peníze ale přestanou chodit a celá jeho kamufláž vyjde najevo. Všechno vyústí ve fyzické napadení od přátel, kteří celou jeho snahu o utajení, které on sám myslel jen v dobrém, vnímají jako podobnou šikanu a útlak, jaký zažívají jejich blízcí doma v Polsku. (ČSFD)

(více)

Recenze (13)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dobře napsaný scénář a tahoun Jeremy Irons dělají tento film nadprůměrným. Přál bych si, aby jej shlédli všichni mudrci, kteří dnes trousí, že za komunistů bylo líp. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tři polští dělníci plus jejich kápo, který získal jako černou zakázku připravit pro svého polského "šéfa" v Londýně britské sídlo, a to v době, kdy Jaruzelski vyhlásil v Polsku stanné právo... Téma zajisté zajímavé, ale řada věcí dost málo pravděpodobných. To byli skutečně ti tři tak hloupí? To ten systém krádeží ve stále stejných obchodech Nowakovi stále tak dobře procházel? Téma událostí konce roku 1981 v Polsku bylo dle data výroby filmu tehdy aktuální, ale časem jaksi vybledlé a dnes se tedy jeví jako samoúčelné. Bylo to slabé i pro Ironse. Dvě hvězdičky. ()

Reklama

paber778 

všechny recenze uživatele

Podle upoutávek jsem brala obsazení Jeremyho Ironse do role polského "juzka" (včetně nezbytného knírku) jako vtip roku:-)... Fakt je ten, že jsem se nemohla odtrhnout od obrazovky - série naprosto absurdních situací a scének jako z Pata a Mata.... Je ale pravda, že se od doby natočení zas až tak moc nezměnilo - v Anglii jsou i dneska davy polských gastarbeiterů, kteří se ani po letech nenaučí jazyk a jsou odkázáni pro styk s okolím na svého "nowaka" ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Podle mě docela vydařený film. Čtveřice Poláků dostala zakázku od svého šéfa na práci v Anglii. Nevyznají se tam, cítí se odcizení, osamělý, ztracení. Postupně jejich "vedoucí" Nowak začíná tušit co se doma děje, a snaží se to před kolegy utajit. Docházejí peníze, a jemu samotnému dochází síla. A má strach. Je to film přesně o jeho pocitech. O tom, jak se cítí zle z toho, co se děje u něj doma, a zároveň se nechytá v tom, co je kolem něj. Neví co má dělat, neví co přijde. Myslím si že film má hodně silnou atmosféru, a pro lidi které něco třeba podobného zažili, to bude hodně příjemná podívaná. Navíc okořeněná velmi dobrým hereckým výkonem Jeremyho Ironse. Tak to vidím já. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Londýně (Anglie, Velká Británie). (BMW12)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 1982 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Na zábere v čase 1:04:31, keď Wolski (Jiri Stanislav) maľuje vonkajšiu fasádu, je už časť ozdobnej rímsy nad dverami namaľovaná na bielo, avšak v ďalšej scéne, keď na rebrík vylezie Banaszak (Eugene Lipinski) a začne ho triasť elektrina, je rímsa ešte nenamaľovaná, ale pri detailnom zábere na Banaszaka je opäť namaľovaná a následne zase nenamaľovaná. (maros336)

Reklama

Reklama