Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 019)

Faustka 

všechny recenze uživatele

Má to švih, šťávu, neutuchající dávku přímočaré zábavy a nepřeberné množství vtipných situací z nichž mám dojem, jestli je lepší setrvat na straně těch inteligentnějších (ne vždy).. s neustálým ohlížením se přes rameno, protože co kdyby... a nebo těch druhých, jen tak zevlujících s dementním výrazem ve tváři, kteří si ale přeci jen užijí o něco víc vzrušení, protože pronásledovat ty první je takové oživení v jinak tuctovém odpoledni na londýnském předměstí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Příjemná zombie komedie, o kterou se s nejlepším výsledkem postaraly šikovné britské ručičky:) Osobitý anglický humor a nenásilné zpracování bez oné "hollywoodské zombie agresivity" dělají ze Soumraku mrtvých ideální oddechový snímek. Skvělý Bill Nighy a mě osobně rovněž potěšil Martin Freeman, který se zde však sotva mihl. Jen "procházel okolo":), ale i tak jsem si jeho "short appearance" vychutnala:) "Jsme v hospodě, co tady chcete dělat?" - "Dáme si panáka." :) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Hravá bejkovina, vtipně sestříhaná do rytmu rockových vypalovaček. Rozjezd je skvělý a postavy okamžitě přirostou k srdci, survival část toho sice zase tolik zajímavého nepřinese, ale pořád se najde hodně povedených situačních fórů a když už nic, minimálně jsem velmi sympatizoval s hrdiny, kteří se běželi před zombie apokalypsou schovat do jejich oblíbené hospody. Líbí se mi, že film dokáže stát na vlastních nohou a jen neparoduje zaběhlé postupy zombie hororů, byť mu to chvílemi paradoxně škodí... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak jo, já jsem přese všechno docela citlivá osoba a leccos se mě snadno dotkne, takže když se sama dívám na děsivé filmy, tak se velmi rychle velmi vyděsím a potom se bojím chodit na záchod nebo po bytě a tak. Tuhle situaci v nejhorších případech řeším tak, že na chvíli přeruším daný děsivý film a pouštím si vtipná videa nebo epizody sitcomů typu Červený trpaslík, u kterých se zvesela chechtám, dokud se mi srdeční tep nevrátí zase do normálu. Má to jednu nevýhodu, a totiž to, že sledování jednoho filmu mi tak i s nutnými odbočkami zabere celou noc. A přesně v tomto momentu přichází fenomenální výhoda Soumraku mrtvých, který je už defaultně vybaven vtipnými scénkami pro klid mého srdce. Věčná škoda, že i tady (stejně jako v pozdějším Hot Fuzz) přijde moment, kdy zapomenou na žánrové vymezení a začnou si hrát na drama s "opravdovými" emocemi a celé to odsýpající zařízení se zpomalí. Což je věčná škoda, protože začátek je vybudovaný skvěle. Opakování situací, využití pohybu kamery a střihu, vizuální, zvukové i dialogové gagy, to všechno se s příchodem ho hospody zploští a zredukuje prakticky na nulu. Přijde mi, že to trpí syndromem scénáře odevzdávaného k určitému dead linu (hehe, řekla jsem dead), protože takhle to obvykle vypadá, že si člověk přijde s námětem, ten hýčká jako malé děcko, první půlhodinu až hodinu opracovává tak dlouho, až je z toho mistrovské dílo, a potom oh lala musí nějak sfouknout vyústění a konec, aby to mělo konec, a ten konec je jen jakýmsi hrubým náčrtem, který už nikdo příliš neopracovával. Proto tam doslova stojí postavy v kruhu a mluví na sebe. Věčná škoda. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Až pojedete ráno autobusem nebo šalinou do práce, prohlédněte si radši pozorně lidi kolem sebe. Ty tupé ksichty, prázdnota v očích, svěšená ramena i koutky úst, tělo kymácející se jakoby bez života... Vždyť to dobře znáte :-).Třeba o nic nejde. A nebo... někteří z nich už byli pokousáni a začínají se měnit v Zombie... Nikdy dřív bych nevěřil, že si, sám u toho patřičně zaprasený od krve a vnitřností, budu tak rochnit mezi mátožnými okusovači :-). Ale stalo se. A právem. Ona totiž (již sehraná) dvojice Pegg a Frost spolu s celým filmem Soumrak mrtvých jsou NAPROSTO K SEŽRÁNÍ. Přitom jsou zábavní přirozeně, normálním a uvolněným způsobem. Dobré žánrové parodie mám rád, a když se navíc povede komedie, která se dá v případě zájmu klidně konzumovat i jako opravdový zombie horor, tak je to pecka. Prošpikovaná nejen hláškami, a spoustou odkazů na parodované známé filmy žánru, ale také vymazleným morbidním černým humorem. A při tom všem je to i milé dílko vyznání lásky k zombie filmům. Jo, a abych nezapomněl, má to ten nejlepší konec, jaký mohli scénáristi vymyslet. Klobouk dolů za to, jak rozsekli zapeklité Shaunovo dilema komu dát přednost, jestli své dívce Liz nebo kamarádovi, línému flákači Edovi, který mu visí na krku, když je jasné, že nechat si oba je zhola nemožné. A to hlavně tak, aby ani jeden z trojice tím řešením netrpěl. Že to nejde? Tak si počkejte na vtipnou pointu Soumraku mrtvých ! Ale až půjdete po ránu do sámošky nakupovat, prodavač nebude za kasou a vy po něčem uklouznete, zkontrolujte si raději, po čem to bylo :-) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Ve filmu zazní, že jediný způsob, jak zneškodnit zombie, je zásah do hlavy. Shaun (Simon Pegg) však známého své matky (Penelope Wilton) zabije probodnutím tyčí do břicha. (The Viper)
  • Písnička, která hraje v 18. minutě, je „If You Leave Me Now“ od Chicago. (Duoscop)
  • Když přijede Shaun (Simon Pegg) s Edem (Nick Frost) k domu své matky, tak vidíme zaparkovaného Jaguara se stopy po mytí na dveřích. V dalším záběru už tam ale nejsou. (Duoscop)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama