Reklama

Reklama

Na konci světa doleva

(festivalový název)
  • Izrael Sof Ha'Olam Smola (více)
Trailer

Obsahy(1)

Šedesátá léta, éra masivní imigrace do státu Izrael. Mladičká Sarah přijela se svou rodinou z Indie a její otec prožije stejné zoufalství jako desetitisíce jiných přistěhovalců: místo slibovaných "neomezených možností" jsou posláni do maličké osady, zbudované uprostřed pouště. Proces adaptace je pro všechny těžký, zvláště když ho mnohonásobně komplikují jazykové bariéry a především mezilidské vztahy. Pro Sarah, která si vše zapisuje do deníku, je to škola života stejně jako pro svéráznou a temperamentní Nicol, Francouzku z Maroka, jež v Indce získá nejlepší kamarádku, zároveň však musí bolestně vystřízlivět z nejednoho ze svých romantických dívčích snů. Jemná vypravěčská nadsázka spolu s citlivou kresbou charakterů vytvářejí plastický obraz jednotlivců i celé barvité komunity. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Eluin 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně čím to je, ale k izraelské kinematografii mám velmi vřelý vztah. Snad je to genialitou tamních tvůrců, snad tématy které zpracovávají, snad mým osobním zájmem, či třeba možná i kombinací všeho dohromady. Na konci světa doleva je navíc přesně takovým typem snímku, na který se rád podívám. Nemá nějakou silnou ústřední a jednotící dějovou linku, spíše se jedná o mozaiku drobných osudů několika obyvatel uprostřed izraelské pouště. Píší se šedesátá léta, židovský stát je stále mladý a do země přijíždí i několik Indů, kteří doufají v lepší život. Lepší život se ale pochopitelně nekoná. Hlavní hrdinkou je Sarah, dcera indických přistěhovalců, která brzy naváže přátelství s temperamentní Nicol (Netta Garti), což je pro změnu dcera lidí, kteří přišli do Izraele z francouzského Maroka. Ve filmu tak zní (pochopitelně) hebrejština, francouzština, angličtina i hindština, což je leckdy docela úsměvné. Zdráhal bych se ale tento film označit vyloženě za komedii. Jistě, vyznění většiny scén je komické, ale leckteré z nich mají smutný, tragický nádech. Film se tak snad o něco více blíží mozaikovitému tragikomickému příběhu, od všeho je tam něco (sportovní drama, milostný příběh, komedie, tragédie), ale vše tak úhledně složeno, že si vzájemně nepřekáží, ale o to více společně ladí. Režisér Avi Nesher není zrovna extra známým tvůrcem, navíc jeho snímkům bývá často vytýkána určitá nevyrovnanost žánru a tempa. Ta je přítomna i zde, ale mně vůbec nevadila, naopak, bral jsem to jako příjemné zpestřední sledování, navíc na Nettu Garti se moc hezky dívá :). Film byl oceněn na Tokijském mezinárodním festivalu. ()

sam_lowry 

všechny recenze uživatele

Špatně poslepováná směsice milostného dramatu, komedie, tragédie, sportovního dramatu, který zachraňují fakt hezké hlavnií hrdinky,aspoň je se na co v průběhu filmu koukat...tenhle film prostě vůbec ničím nezaujme... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Filmy inspirované skutečnými událostmi se těmito často nechávají zbytečně svázat. Výsledek nakonec nejenže není dostatečně komediální, romantický či dramatický, ale navíc se jednotlivé složky spíš tlučou než vzájemně posilují. Je to škoda, protože hlavní hrdinky jsou velice sympatické a příběh samotný měl slušný potenciál... ()

julie_mie 

všechny recenze uživatele

Neřekla bych, z uvidím takto kvalitní francouzsko-izraelskou kooprodukci. Vtipný i vážný film z nezvykleho prostředí. Příjemná kamera i casting. Ráda uvidím někdy znovu. ()

Sowa 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film a další podařený kousek izraelských filmařů. Je to ale především KOMEDIE (proč to zde není uvedeno???), komedie plná ironie, sarkasmu i romantiky. Film zobrazuje střet dvou kultur, britské (skupina Indů) a francouzské (skupina Maročanů) a zároveň střet přistěhovalců a již "zabydlených" izraelců. Chci se dostat k tomu, že nám Avi Nesher představuje Multikulturní tvář Izraele. Příběh, který se odehrává kdesi uprostřed Negevu by vás měl zaujmout. Je vtipný, romantický, dojemný... a hlavní hrdinky jsou navíc kočky (-: ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama