Reklama

Reklama

Květy jasmínu

  • Čína Mo li hua kai (více)
Drama / Rodinný / Romantický
Čína, 2004, 130 min

Režie:

Yong Hou

Předloha:

Su Tong (kniha)

Scénář:

Yong Hou, Xian Zhang

Kamera:

Xiao feng Yao

Hudba:

Cong Su
(další profese)

Obsahy(1)

Tragická sága tří generací šanghajských žen, v nichž dcery vždy opakují chyby svých matek, začíná ve 30. letech minulého století s osmnáctiletou dívenkou Mo. Ta až dosud vyrůstala ve fotostudiu své matky, ale díky vztahu s vlivným producentem se dostane do světa filmu a stane se z ní hvězda. Štěstí jí ale nevydrží, protože krátce poté, co zjistí, že je těhotná, od ní milenec uteče. Své dcerce dá jméno Lee, ale ani ta se nedočká pohádkového života, stejně jako její adoptovaná dcerka Hwa. Tento pozoruhodný snímek, mapující tři různé časové epizody v životě jedné rodiny, je především koncertem i u nás oblíbené herečky Ziyi Zhangové (Cesta domů, Tygr a drak, Klan létajících dýk), jíž debutující režisér Yong Hou svěřil hned trojroli dospívajících dívek. Za svou úlohu také obdržela prestižního Zlatého kohouta. Ve vedlejší roli pak exceluje nestárnoucí Joan Chenová známá například z Posledního císaře či z dramatu Olivera Stonea Nebe a země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Film věnovaný všem matkám“ Trojgenerační rodinné drama, které by mohlo být dramatičtější, s trojí verzí Ziyi Zhang, která by těžko mohla být krásnější. Hlavně v první, předválečné části mi oční konfrontace s její nebeskou krásou až neúnosně zrychlovala tep. A režisér z toho vědomě těží. Zajímavé, že s každou další etapou ustupuje krása do pozadí a větší prostor dostávají sociálně-politické otázky. Je však každého věc, budou-li pro něj Květy jenom „ženským“ melodramatem, anebo filmem, jenž chce sdělit něco víc. S tím postupným osamostatňováním hlavních hrdinek to ale jistě nebude jen tak (byť by nemuselo vrcholit absurdním DIY porodem). Doporučuji všem zástupkyním (občas) něžného pohlaví a všem feministkám, kterým dochází munice na tu zpropadenou chlapskou verbež. :-) 75% ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, generační, ženské, dramatické, životní. Skvělé trojgenerační drama určené převážně ženám. Z kapitol "babička", "matka" a "dcera" se dozvídáme zajímavé osobní příběhy jednotlivých žen v této rodině. Každá si řeší své problémy, ať už je to brzké těhotenství, pomatenost a žárlivost, nebo samotu. Herecké výkony výborné, prostředí také. Pro mě asi nejemotivnější scéna porodu v dešti. ..a tak si tam v tý Číně žijou dodnes.. ()

Reklama

muti 

všechny recenze uživatele

keby dcery castejsie pocuvali svoje matky... 3-generacny film ukazuje nadcasovo znovuopakujuce sa chyby zien, ktore si pokazia zivoty nespravnym vztahom. je to sice naprd, ale zivot ide dalej. bude snad nova generacia mudrejsia? co sa tyka Zhang Ziyi, bolo trpke sledovat ju v troch roznych roliach ako vzdy zakopne o toho nepraveho a napokon ostava sama. ()

gibbon 

všechny recenze uživatele

'Mo je osmnáctiletá dívka, žijící v Šanghaji třicátých let sama se svou matkou vlastnící fotostudio. Seznámí se s filmovým producentem Mengem a její život se dramaticky změní poté, co se stane celebritou a Meng ji přivede do jiného stavu. Brzy poté ji opustí a Mo dá své dcerce jméno Lee. Lee dospívá v šedesátých letech a těší se až vypadne z baráku. Rozhodne se provdat se a mít děti s dělníkem v cementárně, Jou Ji (česky nevyskloňuju), zjistí ale, že je neplodná. Adoptují holčičku a pojmenují ji Hwa.' Přibližně toto (po průchodu mizerným překladem do angličtiny a otřesným do češtiny) tvrdí brožura z Mezinárodního filmového festivalu v korejském Kwangju. V úžasné trojroli, ve které postupně ztvární babičku, matku i dceru, dostává Ziyi Zhang od Yong Houa (začínajícího režiséra a ostříleného kameramana v jedné osobě) podstatně více prostoru, než kolik jí ve svých posledních filmech poskytnul její objevitel, všude protěžovaný Yimou Zhang. Neznámá dívčina na vedlejším sedadle se roztomile lekala, nervózně okusovala vstupenku, popoháněla postavy pohledem, žulila se i pohihňávala a před rozsvícením světel narychlo utírala tváře i bradu od slz. Myslím, že to je dobrá vizitka. (Většinu času jsem koukal na plátno, ne na ni. Opravdu!...) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Snímek je filmovou adaptací literární novely "Funü Shenghuo", jejímž autorem je známý čínský novelista Su Tong. Ten má do této doby na svém kontě sedm knižních románů a více jak 200 povídek. (Conspi)

Reklama

Reklama