Reklama

Reklama

Breakheartský průsmyk

  • USA Breakheart Pass (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Armádní pevnost v divočině plné Indiánů a desperádů zachvátila epidemie. Na pomoc je vypraven transport s náhradní posádkou, pastorem, léky a rakvemi pro mrtvé. Vojenským vlakem jedou také ctižádostivý guvernér a jeho snoubenka, dcera velitele pevnosti. A pak je tu ještě jeden pasažér, o jeho společnost však nikdo moc nestojí: bývalý profesor na medicíně John Deakin, hledaný pro podezření z řady těžkých zločinů. Šerif ho dopadl a jedinou možnost, jak zatčeného dopravit do pravomoci úřadů, představuje právě onen zvláštní vlak. Hned od začátku cesty pronásledují transport podivné nehody, nevysvětlitelné události a smrt... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (102)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy kvůli Bronsovi a pak ještě kvůli nápadu. Který se však nepodařilo až tak dobře převézt na plátno. A to díky fušerským napojovaním různých scénických obrazů apod. Když už jsem se hezky ponořil do děje vytrhlo mě z něho nějaká nelogika či jiný rušivý element. Věčná škoda jelikož takto netradičně pojatý westernový žánr mohl poskytnout hezký zážitek. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Bronson super, dobrý scénář i režie, typově dobře zvolení herci, velmi působivé exteriéry. Komu se tahle podívaná z roku 75 líbila, dovoluji si doporučit Nebezpečný útěk s Genem Hackmanem z roku 1990. Jinak akorád nevím, kolik tam měli těch unikátních dřevěných mostů - jestli nejezdili pořád po tom jednom braném z různých úhlů :-) Takže ok, palec nahoru ;-) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Překvapivě funkční spojení špionážního/detektivního filmu a westernu. Scénář by sice šel ještě dopilovat a v závěru jsem si nebyl jistý, jestli to s těmi indiány a krokem jedoucím vlakem je myšleno vážně, ale herecké výkony leccos zachraňují. Jediné, k čemu nemůžu mít žádné výhrady, je neskutečně živá a atmosférická hudba Jerryho Goldsmithe. Jelikož projet Breakheartský Průsmyk trvá něco kolem hodiny a půl, je to taková příjemná pohodová podívaná... tak akorát na sedmdesát procent, možná o trošku víc. 70% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Knihy Alistaira MacLeana ze sedmdesátých let minulého století jsou kvalitou o řád níž než ty ze šedesátých. Breakheart Pass ale patří k těm lepším, i když je to jen taková krátká jednohubka (necelých dvě stě stran), kterou slupnete za jeden večer. O to víc zamrzí, že i když se scénář po většinu času drží věrně knihy, dojem kazí příšerně odfláknuté finále, protože filmaři neměli peníze na postavení pevnosti. Holt je to jen levné béčko, které ovšem potěší Bronsonem, Goldsmithovou hudbou, a špičkovou bitkou na střeše jedoucího vlaku mezi Bronsonem a legendárním americkým boxerem Archie Moorem. Už jen kvůli ní stojí film za vidění. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

S počtem westernů co jsem viděl mě už dokáže nadchnout jen něco hodně originálního, což Breakheartský průsmyk splňuje téměř dokonale. Výborné obsazení v čele s Bronsonem (Crenna, Lauter, Johnson, Durning, Irelandová), ledová pustina a vlak plný vojáků cestuje do pevnosti, kde má být záškrt. Ve skutečnosti... ale ne, to nemá smysl prozrazovat. Každopádně ve vlaku cestuje i pár dalších lidí - zástupce železnice, guvernér s mladou milenkou a taky šerif co veze zločince. A ve vlaku začne někdo vraždit. Kupodivu to spoustu lidí nechává chladným, zatímco právě Bronsonova postava  začíná pátrat. Vraždy jsou brutální, zatrne při nich (pády z obrovských mostů) a někde v půlce mě režisér rozbil dokonalou bouračkou kterou razantně zredukoval počet postav. Taková westernová Vražda v Orient expresu s tím rozdílem, že tohle je thriler s pár akcemi a ne salonní detektivka. Sice ke konci se to překlopí do víceméně tradičního vyústění (kdo, proč) a finále tím jak to hrdinové snadno zvládli je celkem odbyté, ale i tak solidní 4* a western roku 1975. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Posledný film legendárneho kaskadéra Yakima Canutta. Vo veku 80 rokov ním zavŕšil svoju 55 ročnú kariéru. (m.a.t.o.)
  • Když Deakin (Charles Bronson) ohledává mrtvolu doktora, tak doktor nemá na krku šátek. V záběru o chvíli později v kupé už má mrtvola doktora okolo krku šátek (kravatu). (montywalsh)
  • Při souboji na střeše vlaku je poznat, že sníh na střeše vagónu je už částečně ometený nebo rozdupaný (na dalších vagónech v záběru je navátý sníh netknutý). (montywalsh)

Reklama

Reklama