Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snímku Chisum se na sklonku své bohaté filmové kariéry čítající více než 200 rolí představuje John Wayne jako John Chisum - skutečný rančer a král dobytkářů odhodlaný bránit své království proti nenasytnému developerovi (Forrest Tucker). Wayneova racionální postava do tohoto vitálního zpracování událostí z války v Lincoln County v Novém Mexiku v roce 1878 hladce zapadá. „V dokonalé režii Andrewa V. McLaglena v duchu amerického realismu a se skvělou kamerou Williama H. Clothiera" (The Warner Bros Story) je Chisum typem monumentálního westernu s vyhrocenou zápletkou, díky kterému se Wayne udržel mezi hvězdami. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (23)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $4miliónov║Tržby USA $6,000,000║Tržby Celosvetovo $6,000,000║ Westernová legenda John Wayne a jeho klasická podoba kladasa v úlohe rančera Chisuma, čo sa vie pobiť za dobrú vec a hlavne spravedlnosť, western s dobrými prestrelkami, gradovaným dejom a pomstychtivým pištoľníkom Billy Kidom čo nič neodpúšťa. /75%/ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tento western z roku 1970 bol nesporne už vo svojej dobe skôr retro, spomienka na doby čiernobieleho videnia divokého západu, len už tí indiáni boli dobrí a osobne asi s týmto scenár vedome pracoval, keďže tu Wayne prechováva úctu k náčelníkovi, čo okolie nechápe. Inak ale teda stará škola, ktorá už v období, kedy onedlho vyšiel aj Peckinpahov pohľad na Pata a Mata...pardon Billyho the Kida, sa do kože príliš nezadierala. A John Wayne už evidentne dlhšiu dobu nerobil brušáky. Ak nepoznáte rozdiel medzi túžbou po spravodlivosti a túžbou po pomste, tak si Chisuma pozrite, len ak by sa ten Billy (ne)správne nenaštval, tak by vlastne nebolo ani o čom rozprávať...Mŕtvol je tu skutočne požehnane a cituje sa s najväčšou serióznosťou Biblia. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ked sa povie "klasický western", tak sa asi vždy myslí zidealizované zobrazenie divokého západu, kde sa kovboji delia na dobrých a zlých. A presne to nám ponúka aj tento film. Záverečná prestrelka nie je zlá a najoriginálnejšou vecou sú kravy ako zbraň hromadného ničenia. –––– ...mŕtvejší než hovädzina v plechovici. –––– Len jedna vec rozhodne o tom, kto je býkom tohto stáda. Budete to vy alebo Murphy a bude to poriadna bitka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zase jeden takový celkem klasický western s Johnem Waynem v hlavní roli. Je už přece jen starší, takže není tak akční, ale zase kolem sebe má spoustu mladších kumpánů, kteří to rozhodně dostatečně vynahrazují. Místy celkem povedené, místy trochu nudné a zdlouhavé, ale myslím, že tenhle snímek neurazí. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Western vycházející ze skutečných událostí v Lincolnu a okolí v roce 1878. Nakolik se jedná o věrnou rekonstrukci, si netroufám posoudit. Nicméně tím, že to není volně vyfabulovaný příběh, ale film podle skutečnosti a se skutečně žijícími postavami, tento western přesahuje do žánru historického filmu. Můžeme to také nahlížet jako biografický film, ale tady vyvstává otázka, čí je to biografie, protože navzdory názvu se místy zdá, že hlavním hrdinou je tu Billy Kid. Ale abych to nějak uzavřel: je to docela zajímavý film, také poměrně akční, musím přiznat, že jsem byl příjemně překvapen. Nejsem totiž velkým fandou Johna Wayna a zastávám kacířský názor, že některé jeho filmy by byly lepší bez něj. Film byl hodně zahuštěný, někdy by možná bylo dobré nechat postavám trochu více prostoru, některé situace nechat více doznít. Jsou prostě filmy, které jsou zbytečně dlouhé, a filmy, které jsou zbytečně krátké. Tento si zasloužil pár minut přidat. Takže bylo to dobré, ale mohlo to být ještě lepší. Zaděláno bylo. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Geoffrey Deuel v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Christopher George a Lynda Day (George) se po práci na tomto projektu zamilovali a následně vzali. (D3VIL)
  • Během natáčení v Mexiku John Wayne vyhrál Zlatý glóbus a dozvěděl se, že byl nominován na Oscara za film Maršál. (D3VIL)

Reklama

Reklama