Reklama

Reklama

Purpurový motýl

  • Čína Zi hudie (více)
všechny plakáty
Čína / Francie, 2003, 127 min

Režie:

Ye Lou

Scénář:

Ye Lou

Kamera:

Yu Wang

Hudba:

Jörg Lemberg
(další profese)

Recenze (4)

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Sugestivní noirová atmosféra, svižný příběh, dobré herecké výkony, nostalgie zlaté éry Šanghaje 30. let. U čínských filmů, které se odehrávají v době japonské okupace, je vždy nutno brát na zřetel, jak jsou Japonci vyobrazení. Ye Lou se s tímto vypořádal docela dobře: zástupce japonského císařství je jednou z hlavní postav, pro diváka je ambivalentní, až nakonec vyjde najevo jeho povaha. Postava Japonce tedy není pouze nějaké zosobnění zla, což se čínští cenzoři snaží - hlavně u válečných filmů - prosadit, jak můžeme vidět z oficiálního zdůvodnění pro cenzuru Wen Jiangova filmu Guizi lai le, ale je to "vícerozměrná" postava s konfliktem citů a loajality. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Mandžusko 1928. Během japonské okupace Šanghaje se Itamu, mladý Japonec zamiluje do krásné Číňanky Cynthie. Avšak brutální agrese japonských pravicových extremistů otřese svět Cynthie, což vede k ukončení vztahu. Po třech letech nepřátelství vrcholí a Cynthia pracuje pro podzemní organizaci odporu. Ale osud hraje s lidmi kruté hry a v Cynthii se rozhoří starý plamen vášně...Dlouhé závěrečné milostné spojení dvojice beze slov je výmluvné....Film vypjatých nálad.(max.70%) ()

Související novinky

Velké nesnáze v (ne)malé Číně

Velké nesnáze v (ne)malé Číně

19.05.2006

To, že se z filmů běžně odstraňují divákům závadné scény je známá věc (stačí vzpomenout na nedávné extempore se Základním instinktem 2), ale v Číně to berou ještě mnohem razantněji. Na právě… (více)

Reklama

Reklama