Reklama

Reklama

Zredigováno

Trailer

První obětí války bývá obvykle pravda. Stejně jako vietnamský konflikt v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, tak i současné působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu budí kontroverzní reakce. Filmová produkce hollywoodských studií a nezávislých tvůrců se ožehavé tematice začíná po počátečním váhání stále častěji a také výmluvněji věnovat, jak o tom např. svědčí nedávné oscarové vavříny pro drama z násilím sužovaného Bagdádu Smrt čeká všude (2008; režie Kathryn Bigelowová). Snímek Zredigováno (2007) natočil známý americký režisér Brian De Palma podle skutečného incidentu, s jehož podrobnostmi se seznámil na internetu. Provedl nezbytné úpravy, aby se vyhnul možným právním důsledkům, a ve spolupráci s málo známými herci realizoval působivý příběh americké jednotky, v němž se prolíná několik zdrojů, tvořících dohromady jednolitý obraz násilí, plodícího další násilí. Jako v bludném kruhu sledujeme nesmyslnou smrt těhotné Iráčanky na kontrolním stanovišti, nevinné oběti nastražených bomb, znásilnění patnáctileté dívky a vyvraždění její rodiny, odvetný únos a popravu amerického vojáka. De Palma, proslulý svým okázalým režijním rukopisem, události neukazuje jako v konvenčním dramatu, ale skládá je dohromady z videodeníku jednoho z vojáků, reportážních záběrů místní televize, záznamů bezpečnostních kamer a dokonce z výseků fiktivního francouzského dokumentu. Film nenabízí žádná řešení, jen upozorňuje na to, co se tu děje. A není to nic veselého. Snímek, který upomíná na starší De Palmovo dílo Oběti války (1989), byl vyznamenán Cenou za režii na MFF v Benátkách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

Fr 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný jedním z nejzávažnějších trestných činů spáchaných americkými vojáky v Iráku.… Divný film, stejně jako celá tato válka. Video denník ze života US vojáků, mnoho keců o hovně či jak se vyhnout svému osudu, akce málo, události tragické. Oživení přináší irácký youtube, kde je k vidění víc, než jen hudební klipy. Allahu Akbhar! Jsem rád, že vše spěje k finále. Možná proto, že nejsem Američan a také velký příznivec tohoto filmařského stylu, příběh ve mně nevzbuzuje ty ,,pravé“ emoce. Převládá jen zhnusení z BARBARSTVÍ A POHRDÁNÍ LIDSKÝM ŽIVOTEM. Oboustranně! A jak s tím budou žít? To je jen vedlejší produkt. Hlavně že je v Iráku demokracie. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Skladbu ,,Sarabande“ od G.F. Handela v pasáži, kdy kamera předvádí kontrolní stanoviště nahrála Pražská filharmonie? ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Už Kubrick věděl, že Handelova Sarabande ždímá emoce stejně dobře jako válka ničí lidskost. De Palma je civilnější než sedmdesátiletá sousedka, paní Jindřiška Škroupová, když zrovna vyklepává peřiny na pavlači a Redacted je dvacetiletá whiskey namíchaná ze spermatu Olivera Stonea a Paula Greengrasse. Ta Kačenka, co píchala Avatara s příjmením skoro jako jako evropský gigolo by se mohla učit. A to není špatná... ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Stone se může zahrabat, protiameričtější americký film by se hledal patrně těžko. De Palmovo sraní do vlastního hnízda kope do US nejlepší Army na světě zcela nemilosrdně a bez jakýchkoliv okolků ukazuje zmrdství několika znuděných amerických vojáků na hrdinné "misi" za záchranu světové demokracie. "Život Američana je asi hodnotnější než nějakých Arabů , černochů a podobně, jsme über rasa, táhněte do hajzlu" Mám rád tyhle jednostranný protiagitky. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

De Palma extrahoval to nejlepší z Olivera Stonea, opatřil to puncem domácího videa, a přesto zůstal nezvykle svůj. Divák je totiž hozen do víru děje a z mnoha věcmi se musí vypořádat dle vlastního názoru. Pravda, v některých momentech si vypomáhá díky schematickým filmařským postupům, ale na druhou stranu dal vzniknout snímku, který se v mém případě stal podnětem k dlouhodobějšímu přemýšlení. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Filmařsky jednoduchý a místy zbytečně natahovaný snímek, avšak s velkou výpovědní hodnotou jako celku. Zatímco většina hollywoodských válečných filmů je oslavou amerických vojáků, Brian De Palma to vzal z úplně jiného pohledu. Ve filmu ani tak nevidím jako podstatnou věc snahu ukázat, že jsou i američtí vojáci občas nelidské bestie, ale fakt, že válka z dokáže lidi měnit bez ohledu na původ, rasu i pohlaví. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Film byl financován Markem Cubanem, majitelem basketbalového týmu Dallas Mavericks. (Caaslav)
  • V některých záběrech je možné vidět britský tank Challanger v barvách americké armády, která však tento typ tanku nepoužívala. (Caaslav)
  • Islámští extremisté používají film jako propagandistický materiál a tvrdí, že jsou ve filmu použity skutečné záběry z archivů americké armády natočené skutečnými americkými vojáky v iráku. (Caaslav)

Reklama

Reklama