Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 006)

Shit 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne je zátky a zase nabušenej, možná ještě nabušenější než v prvním díle, ale přece jenom jsem čekal daleko víc akce, je sice pravda, že film je v pěkně rychlým tempu, ale akce je tam snad míň než v jedničce, ale zase na druhou stranu je tady propracovanější a ta honička je opravdu špičková a taky je to o dost kratší, takže ty prodlevy mezi akcemi nejsou tak strašný a ještě k tomu, když neni akce, tak se pořád děje něco jinýho a rozhodně tady neni nějaký místo pro nudu. Příběh je dobrej, ale mě připadalo, že neni moc výraznej a je docela škoda, že nedali víc prostoru Rodenovi, mohl z něj být docela slušnej ruskej padouch. Na čistých pět* to nebude, ale přece jenom film je natolik dobrej, že na slabších 5* to vytáhe ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nejsem nejvděčnější divák špionážních filmů. Můj divácký přístup k filmům by se dal popsat tak, že si hledám ve filmu něco realistického (ve smyslu reálného pro mě), čeho se můžu chytit, většinou to bývají emoce stojící za motivacemi postav, a od toho se potom odvíjí můj soucit pro film jako celek a případné nadšení či opovržení, žánry a styly a všechno kolem už je v podstatě podružné. A s těmi špióny se to potom má tak, že já vůbec netuším, jak reálně může vypadat život tajného agenta a co tak třeba dělá nebo cítí, a to vede ke dvěma obvyklým výsledkům: Buďto mi takové filmy připadají jako nesmyslné krávoviny, nebo jsou plné mužů, kteří politikaří o to, kdo z nich má nejvíc moci, potažmo největší penis, a tomu většinou ani nerozumím, ani mě to nebaví. A teď konečně přímo k Bournovu mýtu: Můj soucit s tímto filmem se odvíjí od scény, kdy Matt Damon sleduje Franku Potente vznášející se ve vodě. Když si dám tento obraz do souvislosti se zbytkem filmu a se vším tím pobíháním a hledáním, koho má praštit, aby to už přestalo, dává mi ten film smysl. Jeho největší síla spočívá v momentech, kdy se nesnaží vysvětlovat souvislosti a soustředí se na fyzickou existenci hlavního hrdiny. Jakmile ovšem nastoupí potřeba řádně ukončit konvenční příběh o politických pletichách, stává se z toho dílo s umenšenou hodnotou. Ale je tam díky bohu scéna rozhovoru s Oksanou, která je svým obsahem nářez jako blázen. Osobně si myslím, že tímto filmem to mělo skončit, Bourneovo ultimátum už je jenom formalistická fraška a z nějakého důvodu se právě kritikům líbí nejvíc, ach jo. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První Bourne se mi líbil, druhý je skvělý. Realističtější, napínavější, zajímavější, překvapivější... A přitom by se dalo říct, že se v něm vlastně nic jindy a jinde neviděného nestane, že? Film ale přece nemusí vrcholit sice efektním, jenže ve výsledku hloupým seskokem ze schodů, jak tomu bylo v předchozím dílu, kdepak - úplně stačí jedna (naprosto dechberoucí) automobilová honička a po ní jiná, zcela neakční scéna, která vezme dech úplně stejně. Věřím, že leccos z Bourneova mýtu by bylo nudné a obyčejné, kdyby to nezahráli tak výborní herci a nenatočil "dokumentarista" Paul Greengrass. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tony Gilroy .. Mýtus ztraceného agenta pokračuje.. Změnil se sice režisér, chladná, sugestivní atmosféra a náplň zůstala a to na téměř stejné úrovni. Místy lepší, místy slabší momenty se střídají, naštěstí, velice svižně a není zde mnoho nudných pasáží. Výsledek stále není nijak převratný a film pouze dobře využívá moderních technologii a postupů, ochucených parádní hudbou. 70%. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jízda pokračuje. Bourne snad ještě zmatenější než v prvé částí, což ještě umocňuje použití ruční kamery. Bloumá ulicemi, svou myslí a přemítá, kdo vlastně je. A v patách mu je pokaždé nějaké to komando či policejní jednotka. Bournova minulost je postupně odkrývána a kousky hádanky se začínají kompletovat. Greengrass opět ukázal, že patří mezi současnou režisérskou špičku, co se týče hereckých výkonů: One Damon Show. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Režisér Paul Greengrass se snažil dosáhnout téměř dokumentárního stylu použitím ruční kamery a doplněním barevných tonů do obrazu. Stejně tak se chtěl vyhnout počítačovým efektům; všechny náročné kaskadérské kousky se bez nich obešly. (don corleone)
  • V Indii má Jason Bourne (Matt Damon) v autě pistoli Beretta 92SB. Když poté balí a odjíždí pryč, jedná se o zbraň Beretta 92FS. Po příjezdu z Indie používá výrobek SIG-Sauer P225. Při konfrontaci s Wardem Abbottem (Brian Cox) ho Jason ohrožuje pistolí Walther PP. Další ex-agent Treadstone Jarda (Marton Csokas) má stejnou zbraň jako Bourne při odjezdu z Indie - Berettu 92FS. Agenti zajišťující Jardův dům jsou vyzbrojeni pistolemi Glock 19, samopaly Heckler & Koch MP5A3 a Micro Uzi. Německá zásahová jednotka disponuje pistolemi Glock 17, samopaly Heckler & Koch MP5SD3, puškami Heckler & Koch SL8-4. Ruští policisté mají pistole Makarov PM. Ochranka, která vypouští vozy FSB z brány, nosí útočnou pušku AKS-74. Nájemný vrah Kirill (Karl Urban) používá v Indii pušku Sauer Model 202. (Maulincio)
  • Film původně uzavíralo setkání Jasona Bournea (Matt Damon) s Neskiho dcerou Irenou (Oksana Akinshina). Po několika zkušebních promítáních a nepříliš dobrých ohlasech se byla dotočena scéna mezi Bournem a Pamelou Landy (Joan Allen). Realizace této pasáže proběhla jen několik týdnů před premiérou. (don corleone)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno