Reklama

Reklama

Záhada jezera Lochness

  • Velká Británie Incident at Loch Ness (více)

Obsahy(1)

V létě 2003 se uznávaný německý režisér Werner Herzog rozhodl natočit dokument o skotské Loch Ness, jež má být domovem prehistorické příšery známé pod jménem Nessie. (oficiální text distributora)

Recenze (19)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Špica. K tomuhle filmu jsem šel naprosto nepřipraven, takže jsem měl zhruba do půlky pocit, že jde skutečně o seriózní dokument o dokumentu, čili jsem byl v podobné pozici, jako první návštěvníci filmu Blair Witch. Pak jsem nabyl pocit, že se asi bude jednat o fiktivní dokument o skutečném dokumentu nebo o skutečný dokument o fiktivním dokumentu či vůbec nejpravděpodobněji o fiktivní dokument o fiktivním dokumentu. No a samotný závěr na lodi pak byl samozřejmě nářez se vším všudy. Málokdy také člověk může vidět takhle povedené efekty natočené na digitální kameru. Každému musím doporučit, aby se na tenhle film mrknul bez navštívení zdejšího profilu a zejména přečtení mého komentáře, takže jestliže toto čtete a film jste neviděli, už jsem vám určitě zážitek zkazil... Není zač... a ještě něco: Lochnesska žije! Každý, kdo tento dokument uvidí, pochopí. Zkrátka nevyvratitelný důkaz. A ještě si zacituji jednu z postav: "Uveďte jediný důkaz o tom, že Lochnesská příšera neexistuje!" Chacha, nevíte, že? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Found footage pseudo-dokument o tom, jak Werner Herzog natáčí dokument o Lochnessce a do toho se všem začnou dít nadpřirozené věci? To působí jako geniální nápad už na první pohled. Lákavý námět je ovšem jedna věc, ale stěžejní věcí je, jestli se ho povedlo dobře podat. A ačkoli mi to ze začátku přišlo poněkud mdlé a krapet nudné, musím uznat, že časem se mi do toho povedlo dostat a pak už jsem se jen bavil. Není to ten typ komedie, u které jdete co chvíli do kolen, ale ten, kde se příjemně pousmíváte nad tím, jak se tvůrcům skvěle povedlo podat některé prvky, ať už třeba napodobení Herzogova stylu, tak i nápaditou práci s found footage a hlavně nápaditou práci s uvěřitelností toho všeho. Vlastně bych se ani nedivil tomu, kdyby to někdo bral opravdu vážně, protože tohle se "vážně" tváří celou dobu včetně konce, ale ve skutečnosti je to celé skrytá parodie, která sice není dokonalá, ale má dostatek kladů a funkčních scén na to, abych tomu bez problémů dal čtyři hvězdy. Jen teda mohli víc vychytat záživnost v první polovině a buď ta část měla být kratší, nebo začít o něco dřív a vše obohatit o něco absurdního, co v tom námětu i trochu chybí... Každopádně, pokud jste někdy chtěli vidět Herzoga v survivalu, tady máte jedinečnou možnost. A pro mě je to i jeden z nejlepších found footage filmů vůbec, vzhledem k tomu, že se to od ostatních filmů svého subžánru výrazně odlišuje a konečně ho používá k tomu, co má být jeho cílem. Slabé 4* ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Sexy solar jedna!“ A já blbec si myslel, že Werner Herzog skutečně někdy natáčel dokument Záhada jezera Loch Ness! Až někdy do třicáté minuty filmu jsem se bavil u vynikajícího „obšírnějšího“ making of, pro které mám obecně, bez ohledu na vytvářený film, slabost. Čekal jsem, že to bude něco jako Ztracen v La Mancha – záznam natáčení, které se postupně naprosto sesype pod tlakem mnoha nešťastných událostí. Něčím takovým Záhada vlastně je, ale ačkoliv se po celou dobu (včetně posledních minut uvozených titulkem „The Truth“) tváří smrtelně vážně, vážně ji dost dobře brát nelze. Stačí si všímat času na filmové kameře, šestnácte, kterou celý dokument natáčejí. Nemluvě o posledních minutách nesoucích se v duchu Čelistí. Nebyl jsem naštvaný, naopak mile překvapen nečekaným vývojem situace, stejně jako nečekanou změnou žánru snímku. Na pravidla tvůrců jsem rád přistoupil a s pobavením sledoval nechápavé výrazy osob, které začaly film sledovat až několik minut od začátku, v domnění, že jde o záznam skutečnosti. Rozhodně bych nečekal, že hlavním aktérem podobné hříčky bude Herzog, vždycky jsem ho vnímal jako režiséra příliš vážného, uzavřeného jakémukoliv druhu humoru. Na druhou stranu, díky jeho osobě to celé působí mnohem seriózněji. Je to jenom lehká komedie, malinko poučná, velice zábavná. 75% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog v dokumentu o tom jak točí dokument? Sem s tím. Zak Penn může svoji hravou mockumentary směle postavit i vedle kultovních snímků jako je Hraje skupina Spinal Tap či mainstreemovějšího Borata, protože se mu angažováním věrohodných protagonistů (Herzog není jediná známá osobnost) podařilo divákovi pořádně zamotat hlavu. Jenom snad v závěru už moc tlačí na pilu a celá ta falešná hra se až moc odhaluje než by bylo záhodno. 75 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Sledovat tento film bez znalostí bližších informací musí být jistě nečekaný zážitek. Já už věděl předem, že půjde o found footage, což je horrorový subžánr, ke kterému mám trochu rozporuplný vztah. Na jedné straně v něm sice vnímám zajímavý nápad formy autorského filmu s možností uplatnit kreativitu na pomezi hraného filmu a dokumentu. Jenže tento nápad se posledních 23 let stal hojně využívanou formou pro často ty nejprimitivnější béčkové horrory a narazit mezi tím škvárem na něco odlišného od většiny FF produkce znamená téměř hledání jehly v kupce sena. Bavil mě norský Lovec trolů (2010), který i navzdory tradičním klišé šel zčásti jinou cestou a kromě originálního tématu ze severské mytologie hlavně nepostrádal smysl pro humor. Opět jiná zvolená cesta se mi líbí i zde, Záhada jezera Lochness si mě získala zejména díky Werneru Herzogovi, který zde vystupuje v hlavní roli sám za sebe jako režisér natáčející dokument a dost mě překvapil, že do podobného projektu (v režii scenáristy Marvelovek a jiných popkulturních blockbusterů) vůbec šel. Upoutala mě dokumentárně laděná část kolem natáčení, plavby, vyprávění tvůrců a pohltil mě i napínavý horrorový zážitek pro zúčastněné. Ani tady to nebude víc, než na lepší 3 hvězdičky: narozdíl od skutečné Herzogovy tvorby postrádá Pennova mystifikace tu fascinující atmosféru návštěvy exotických míst a o to víc se někdy táhne (což je i problém první třetiny), a mimo Herzoga mě vyprávění těch další tvůrců někdy moc nebralo. Jako zábavná, mystifikační oddychovka s malým dokumentárním exkursem to bylo docela fajn. Poučení? Házet na vodu umělou příšeru, v místě proslulém živou, se nevyplácí. :o) [65%] ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama