Reklama

Reklama

8. květen 1945

(TV film)
  • Francie 8 mai 1945 : Une journée particulière
všechny plakáty
Francie, 1995, 50 min

Režie:

William Karel

Obsahy(1)

8. května 1945 svět oslavoval vítězství nad nacismem. Němci sice kapitulovali už 7. května v Remeši před americkým velitelem Eisenhowerem, ale Stalin si vynutil druhý podpis kapitulace 8. května v Berlíně, který se stal symbolem vítězství Rudé armády. Potřeboval okázalý ceremoniál, aby si v dobyté Evropě upevnil pozici. Jaký byl tento den ve světě? V Tichomoří, v Číně - ale i v Praze se ještě bojovalo, a po silnicích Evropy bloudily tisíce uprchlíků, propuštěných zajatců a osvobozených vězňů. Mír, o němž snil prezident Roosevelt, měl mít podobu celosvětové demokracie. Ale Stalin hodlal vnutit Evropě mír po sovětském způsobu, mír dobyvatelů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

8. květen 1945 a jeho dopad na svět. Tento dokument se nezabývá jen dnem vítězství, ale celkově všemi úhly pohledů včetně těch kontroverzních. Od oslav konce války, po to co znamenal pro východní Evropu, Balkán, Čínu, Palestinu, Ameriku, Pacifik ať již politicky či jinak...A právě jeho široký záběr je i největší chybou, jelikož tolik zajímavých věcí by vydalo na mnoho a mnoho dokumentů a zde se v 50 minutách vše jen nakousne. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

"Velké vítězství pro svět", které se ukázalo jako naprostá porážka pro půl světa včetně našeho dosud ekonomicky prosperujícího státu, již v té době někteří ze spojenců správně ohodnotili výrokem:"Vyhráli jsme válku, prohráli jsme mír!" Proč se jen americké jednotky zastavily na Labi? Proč pouze neobrátily německé zbraně proti rudé hrozbě? Proč se muselo čekat, až si Sověti ukradnou atomovou bombu? Ano, 8. květen má pochopitelně mnoho úhlů pohledu, čemuž se tenhle standartně natočený dokument nevyhýbá, naopak je poměrně doširoka rozvede. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu ano. 8. května 1945 skončila v Berlíně formálním (napodruhé - jaký to předobraz věcí následujících) podpisem kapitulace Německa "Druhá světová válka". V Evropě! Konečně nastal mír, ten "skutečný, definitivní MÍR ... který měl..., který měl..., který měl..." ... (...třeba mít podobu celosvětové demokracie - jak pošetile naivní bylo zbožné přání F. D. Roosevelta...) - No - vlastně neskončilo (a nenastalo) až tak nového NIC. Tak aspoň, že se člověk může stále dokola >kochat< všemi těmi unikátními válečnými záběry. Jó, ten NEZLOMNEJ LIDSKEJ DUCH... :-/ ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se takové dokumenty točí. Hromady archivního obrazového materiálu a kvalitní komentář k tomu, osvicují kapitulaci Němců a následky jaké sebou přinesla Rudá armáda. ()

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Čo mi tento dokument dal? Nič. Kopec stále sa opakujúcich archívnych dokumentov a obrovská znáška nezmyselných polopravd. Ide o silnú propagandistickú americkú vtierku. Kto znášal najväčšie utrpenie v 2. svetovej vojne? Predpokladám, že Sovietsky zväz. Takže z dokumentu som sa dozvedel, že Sovieti zajatých nemeckých vojakov odviezli na Sibír, ďalej, že Vlasova armáda, bojujúca proti Stalinskému režimu, porazila nemeckú armádu generála poľného maršala Schörnera v Prahe, ďalej Sovieti úmyselne nepomohli Varšave, ďalej Sovietska hegemónia v Európe, ďalej skresľovanie situácie na Balkáne a posledná myšlienka na Sovietsky zväz bola tá, že odmietol materiálnu pomoc povojnovému Nemecku. A kto očakával nejakú inú reakciu a prečo, by aj mal Nemcom pomáhať? A posledná otázka a odkiaľ mal zobrať materiál na túto pomoc, keď nemal ani pre svoj národ. Dokument je malinko o Európe, za to dostatočne o Pacifiku, o novootvorenom OSN, o vytvorenej lige arabských štátov, arabsko – izraelskej vojne, situácia v Čine, koniec impéria Veľkej Británie v Indii, Pakistane, výroba atómovej bomby a Alžírsko. Takže neviem, či je vhodné, aby Francúzi točili takéto dokumenty. Nemôžem z historického hľadiska ináč. Nedávno som komentoval Európa 1945: Sťahovanie národov a rovnako, ako aj tento dokument som ho hodnotil, ako odpad. Dokument sa taktiež, akože mimochodom zmienil aj o oslavách konca vojny v Alžírsku, pevne verím, že Francúzi na to ešte nezabudli ( viď film Iný 8. máj 1945 z roku 2008) ()

Ivush 

všechny recenze uživatele

Ty pravé záběry, to bylo opravdu opravdové.Myslím, že se na tenhle dokument kouknu znova, až budu starší, abych to líp pochopila ()

Reklama

Reklama