Reklama

Reklama

Život je zázrak

  • Srbsko a Černá Hora Život je čudo (více)

Obsahy(1)

Bosna 1992. Luka, srbský inženýr z Bělehradu, se usadí ve vesnici na konci světa se svojí ženou Jadrankou,operní pěvkyní, a se synem Milosem. Luka připravuje stavbu železnice, která přemění tento zapomenutý kraj v turistický ráj. Hluboce ponořen do práce a zaslepen přirozeným optimismem, Luka jako by ani nevnímal stálé hřmění blížící se války. Když boje vypuknou, Lukův život je vzhůru nohama. Jeho žena Jadranka se mu ztratí v objetí jednoho muzikanta, zatímco jeho syn je povolán na frontu. Luka s neutuchajícím optimismem čeká na svou rodinu, aby mohli odjet, ale Jadranka se nevrací a Milos se stává zajatcem. A pak potká Sabahu Život je zázrak je oslavou radosti ze života, lásky a humanity. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Skip 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to nabralo tempo, které jsem jen stěží vydýchával a už už jsem chtěl se sledováním skončit, ale Kusturica náhle ubral na zběsilosti, povolil stisk pod krkem a já jsem rád, že jsem se přes ten začátek přenesl, protože se mi dostalo krásného příběhu, vyprávěného humorně i smutně, hořkosladce, magicky i krutě realisticky. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Som síce rád, že Kosturica ostal verný Balkánu, pretože on jediný vie realisticky, ukážkovo, s primeranou mierou nadsázky opísať život na v tejto časti Európy a zároveň ho pretlačiť aj do povedomia zahraničných divákov. Ale som trošku sklamaný, pretože po mačkokocúrovskom náreze som čakal viac. Film si berie na mušku toľko veľa vecí a problémov a akoby nebol vlastne o ničom, no zároveň o všetkom a nemohol som od neho odtrhnúť zrak. Všetky línie tejto komickej vojnodrámy boli len akosi nevyvážene usporiadané. 75%. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Život je zázrak, ale tenhle film žádný zázrak není. Emir Kusturica si prostě nasadil laťku moc vysoko a tenhle film je dobrý, ale zase ne tak dobrý, jak jsem od něho čekal. Řada scén je přitom vyloženě kouzelných a hudba je parádní celou dobu, ale vážně jsem měl dojem, že snad každý z předchozích režisérových filmů se mi líbil víc. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Kusturica a jeho směsice žánrů, smíchu, pláče a balkánského temperamentu je kinematografický důkaz, že život je opravdu zázrak a stojí za to! Zkušená ruka režiséra s lehkostí zachycuje horkokrevnost Balkánu, jeho nespoutanou hudbu, nezřízené hodování či zápal do fotbalových zápasů. A navrch špetka absurdity pro ještě pestřejší menu! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý má právo na svoj osobitý štýl, ktorý sa časom vôbec nemení, pretože to tvorca nemá v úmysle a odlišuje ho od jeho režisérskych kolegov. Mne trochu už onen Kusturicov trademarkovský prehnaný bláznivý humor liezol na nervy, našťastie je prítomný viac menej iba do príchodu vojny, keď sa dostanú k slovu aj vážne dramatické a drastické momenty. Potom sa naplno ukazuje, aký je Kusturica výborný rozprávač, aký kvalitný scenár má k dispozícii a ako dokáže diváka pohltiť na celú, vopred trochu obávanú dĺžku. Film o vojne, láske, rodine a spoločenských, neprekonateľných etnických rozdieloch. Chvíľami romantika, chvíľami komédia a chvíľami regulérny vojnový film. Všetko v dokonalom súzvuku. Somárik sa uchádza o post jednej z najsympatickejších postáv zo zvieracej ríše v kinematografii. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama