Reklama

Reklama

C'était un rendez-vous

  • USA Rendezvous
Krátkometrážní / Akční
Francie, 1976, 9 min

Hlavní hrdina absolvuje ve svém sportovním voze zběsilou jízdu probouzející se Paříží. (Snorlax)

Recenze (36)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

To byla schůzka... někdy stačí filmovým konzumentům zatraceně málo, aby vykazovali známky nadšení. Pomineme-li formát ruské rulety, protože bylo brzy ráno, zůstává nám pouze blízká podoba se zběsilými počítačovými hrami dnešní doby. Krásy Paříže jsou podávány rychlostí zvuku. Lelouche můžeme pochválit za experiment a hraní, ale větší hodnotu tento krátký snímek rozhodně nemá a ani neměl. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Mě tou závěrečnou pointou naopak docela dostal, ale uznávám, že to asi pochopí jenom chlap ;o) V době počítačových her už jsme asi příliš navyklí na podobné záběry a tak úplně neoceníme netradičnost téhle filmové miniatury. Také není špatné se zhruba orientovat v tom, kde dotyčný právě projíždí, jo a rozhodně to není auto, nýbrž motorka. Ale to jen tak na okraj ;o) Celkový dojem: 75% ()

Reklama

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Filmový experiment/test, ketrý se ve své době stal prvním automobilovým virálem, jakých dneska udělá každý kluk Gopročkem a svým autem hafo a pak s ním oblažuje na You Tube či Vimeu. Ale tehdá, léta páně 1976 to bylo ještě objevování nových světů a možností jak sugestivně nafilmovat akční záběry automobilové honičky s těžkou filmovou kamerou přidělanou na nárazník auta a pouhými 9-ti minutami záznamu. Lelouch šel trochu dál než ve své době Bullittův případ či Francouzská spojka. Jízda je to hustá přes celou Paříž, přes spoustu červenech semaforů a vše samozřejmě načerno bez povolení, natož zajištění bezpečnosti. Nenechte se ale mýlit zvukem, ten je tam dodělaný stejně jako kvílení pneumatik. Stejně tak pokud kamera skoro líže asfalt pak najednou detaily dlažby ubíhají daleko rychleji než jsme zvyklí a připadá nám to jako šílená rychlost i když tomu tak není. Hledání pointy u kamerovýho testu je trochu nesmysl, ale závěrečná schůzka je milá. :) Filmeček ve své době vyvolal kontroverzi a byl prý zakázán a režisér snad i zatčen při prvním promítání což mu pomohlo, aby se stal legendou. Natočeno na jeden záběr, jednu špulku filmu bez střihu. Poznámka: kamera není na motorce protože to by se pak záběr va zatáčkách nakláněl a hlavně by ta motorka asi neunesla těžkou filmovou kameru s gyroskopeam a akumulátorem. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Nemusím umět francouzsky, aby byla pointa z názvu filmu jasná. První půlku jsem si furt říkal, no a co? Tohle přeci točí každej motorizovanej hňup, navíc třeba takovýmu Ghost riderovi to nesahá ani po kotníky - to ovšem dokud jsem si nevšiml data výroby. Takže 4*, protože se snažím filmy posuzovat v kontextu doby a jsem přesvědčen, že v 70.letech zrovna moc takových záznamů nevznikalo, tady to je navíc okořeněno jakýms takýms dějem a poznávačkou Paříže...Ačkoli vzpomínám si na jeden prastarej francouzskej film, kde byla do asi 3 minut smrsknutá cesta do Paříže z nějakého poměrně vzdáleného města...ale kde je tomu konec to nevím... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak asi kazdy trosku znaly priznivec motorismu rychle uhadne, ze auto nejede zas tak rychle (efekt nizke kamery) a hlavne nedpovida zvuk motoru... A jak se muzeme docist napr. na wiki, je to tak. Natacelo se z Mercedesu 450SEL 6.9 a zvuk je dodan z Ferrari 275GTB. Jinak jde ale o zajimavou motoristickou jednohubku s prima zaverem. ;) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (12)

  • Jenom dva lidé věděli, kudy Lelouch pojede. Jeho první asistent Elie Chouraqui, který ho měl vysílačkou informovat o situaci na nepřehledné křižovatce u Louvru (vysílačka ovšem selhala), a jeho přítelkyně Gunilla Friden, které zavolal a řekl, ať se dostaví za 10 minut k Sacre Coeur a objeví se při jeho příjezdu. (Hawaj)
  • V roce 2007 byly použity záběry z filmu pro videoklip skupiny Snow Patrol's Open Your Eyes. (Hawaj)
  • Jelo se pravděpodobně s autem Mercedes-Benz 450SEL 6.9, které se ovšem vyrábělo pouze s třístupňovou automatickou převodovkou. Ve filmu ale jasně sylšíme, že vůz řadí až do 5 stupně. Zvuk je praděpodobně použit z Lelouchova Ferrari 275GTB, které má 5stupňovou převodovku a odpovídá svým charakterem typickému zvuku motoru V12, který se liší od motoru V8, který má použitý Mercedes. (Hawaj)

Reklama

Reklama